Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Borsa Son dakika: Borsa İstanbul'dan tarihi rekor - Borsa Haberleri

        Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, tarihinde ilk kez 10 bin puanı aşarak rekor kırdı.

        Cuma günü, alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 2,05 artışla 9.915,62 puanla tamamlamıştı.

        Endeks, bugün ise 10.019 puana kadar yükseldi. BIST 100 bugünkü yükselişle beraber TL bazında 2024 genelinde yüzde 31.2 yükseliş kaydetti. Son 1 yılda ise yüzde 122'lik yükselişe imza attı.

        DOLAR BAZINDA REKORDAN UZAKTA

        BIST 100 Dolar bazında rekorunu ise 5.10 sentle 23 Mayıs 2013'te görmüştü. O dönemde BIST 100, TL bazında 89-90 bin puan (2020'de endeksten 2 sıfır atıldı) aralığında hareket ediyordu. Dolar/TL 1.81 seviyesindeydi. Bugün ise 3.1 sent seviyesinde. Yani dolar bazlı rekorun yüzde 39 altında bulunuyor.

        REKLAM

        BIST 100 Mayıs 2013'te Fitch ve Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyeye yükseltmesinin ardından dolar bazında rekor seviyeyi görmüştü.

        EKONOMİ YÖNETİMİNDEKİ DEĞİŞİM ETKİLEDİ

        BIST 100 özellikle Mayıs 2023'teki genel seçimlerin ardından ekonomi yönetimindeki değişimin etkisiyle yönünü yukarı çevirdi.

        Hazine ve Maliye Bakanlığına Mehmet Şimşek'in, TCMB Başkanlığına ise Hafize Gaye Erkan'ın getirilmesiyle daha piyasa dostu kabul edilen 'ortodoks politikalar' uygulanmaya başladı. Daha sonra Erkan yerine Fatih Karahan'ın TCMB Başkanlığına gelmesi de politikaların devam edeceğinin göstergesi olarak kabul edildi.

        REKLAM

        TCMB'DEN FAİZ ARTIRIMLARI

        Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), 2023'te haziran toplantısında 650 baz puan, temmuzda 250 baz puan, ağustosta 750 baz puan, eylül, ekim ve kasım toplantılarında ise 500'er baz puanlık artırım kararları almıştı. Aralık ve ocak aylarında ise 250 baz puanlık artırım kararları gelmişti. Şubat ayını pas geçen PPK mart ayında sürpriz bir biçimde 500 baz puanlık faiz artırımına gitti. Böylece sıkılaşma döngüsünde politika faizi yüzde 8.5'ten yüzde 50'ye yükseldi.

        BANKACILIK HİSSELERİ YÜZDE 223'LÜK ARTIŞ YAŞADI

        Geleneksel olarak faiz artırımları sabit getirili varlıkların getirisinin yükselmesi sebebiyle borsa gibi daha riskli yatırım araçları açısından olumsuz görülür. Ancak ekonomi politikalarındaki 'normalleşme' ve enflasyonla mücadele amacıyla uygulanan sıkı para politikası yatırımcılar tarafından olumlu karşılandı. Yatırımcıların değişen algısının en net görüldüğü sektörlerden birisi bankacılık oldu. BIST Banka endeksi son 1 yılda yüzde 223 değer kazandı.

        12 YIL SONRA GELEN NOT ARTIRIMI

        Geçen ay Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti, not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çıkardı. Kuruluş, böylece 12 yıl sonra ilk kez Türkiye için not artırım kararı almış oldu. Fitch kararıyla ilgili açıklamasında sıkı para politikasının beklenenden daha önce güçlü bir şekilde uygulandığını, böylece makroekonomik ve dış kaynaklı kırılganlıkların azaldığını aktardı.

        "DÜZ RAKAM TAKINTISI"

        A1 Capital Genel Müdür Yardımcısı Üzeyir Doğan, BIST 100 Endeksi'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        BIST 100 Endeksi'nin geçmiş yıllardaki bol sıfırlarından kurtulduktan sonra bugün ilk defa 5 haneli rakamlarla tanıştığını aktaran Doğan, piyasaların genel olarak bir "düz rakam" takıntısının olduğunu dile getirdi.

        Doğan, piyasalarda binli, beş yüzlü gibi rakamların her zaman ilgi çektiğini ve psikolojik olarak da destek direnç görevleri gördüğünü belirterek, "Bugün test edilen 10.000 puanı da bu düz rakamların en önemli eşiklerinden biri. Bu nedenle piyasa katılımcıları, buranın aşılmasına farklı anlamlar yükleyerek yükselişin hız kazanmasını sağlayabilir." değerlendirmesinde bulundu.

        GÖZLER S&P'DE OLACAK

        Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'un (S&P), cuma akşamı piyasalar kapandıktan sonra açıklaması beklenen Türkiye değerlendirme raporunda olası bir not artışı ihtimalinin de piyasaların güçlü kalmasına destek sağlayabileceğine değinen Doğan, şunları kaydetti:

        "Endekste, kısa vadede 10.750 puan civarı ilk güçlü direnç konumunda olacaktır. Orta vadede ise yabancı yatırımcıların da gelişi ile birlikte dolar bazlı 400 puan gündeme gelebilir. Döviz kurlarındaki olası yükselişleri de dikkate aldığımızda yıl içinde 14.000 puan ve hatta bir miktar üzerinin de test etmesinin sürpriz olmayacağını düşünüyoruz."

        Doğan, endeksteki yükseliş beklentisi ve bu beklentinin arkasındaki "yabancı yatırımcının geleceğine" yönelik algının, yukarı yönlü hareketlerde yabancı yatırımcının da tercih edeceği, derinliği yüksek hisselerin bir süre daha ön planda kalmasını sağlayabileceğini dile getirerek, "Bankalar başta olmak üzere mali sektör, holdingler, havacılık, iletişim, petrokimya, perakende ve otomotiv sektöründe, ilgili sektörün büyük oyuncuları ön planda kalmaya devam edecektir." ifadelerini kullandı.

        NoorCM Menkul Değerler Kurumsal İlişkiler Direktörü Ahmet Uluhan da yerel seçimler sonrası tekrar toparlanma sürecine giren hisse senedi piyasasında özellikle bankacılık ve holding sektörü önderliğinde yeni zirveler görmeye devam edildiğini anlattı.

        Uluhan, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Ekonomi yönetiminin izlediği ortodoks politikalara dair güvenin artması, siyasi otoritenin bu sürece olan desteğinin önemli şekilde devam etmesi ile seçim öncesi daralan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinde nisanda görülen 14 milyar dolarlık artışın pozitif etkileri, özellikle yabancı yatırımcının TL varlıklarına olan ilgisinde belirgin artışa neden oluyor. Buna yurt dışı piyasalarındaki genel olumlu havanın da katkı sağlaması özellikle 10 bin direncinin yukarı yönde zorlanmasına katkı sağlıyor."

        Uluhan, bu olumlu süreçte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings'in not artırımının katkılarını ve bu hafta gelmesi beklenen S&P değerlendirmesine dair pozitif beklentilerin de etkilerini göz ardı etmemek gerektiğini belirterek, piyasanın söz konusu gelişmelerin etkilerini karşılamaya ve 10.000 puanın üzerinde yeni zirvelere ulaşmaya devam edebileceğini söyledi.

        Mayısta, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerinin zirve yapmasının ardından, baz etkisi ile enflasyondaki yavaşlama eğiliminin de ivmelenmesi ve dezenflasyon sürecinin devreye girmesinin, yakalanan pozitif havanın devamını sağlayacağını belirten Uluhan, sözlerini şu şekilde tamamladı:

        "10.000 puanın üzerinde piyasanın öncelikle 10.150 ve akabinde de bir sonraki zirve kademesi olan 10.500'ü sırasıyla test etmesini bekliyoruz. Yabancı etkisinin yılın ikinci yarısında artması ile endeksin yükseliş trendini 11.500-12.000 seviyelerine kadar devam ettireceğini düşünüyoruz.

        Bu süreçte en kritik soru, bu yükseliş hareketi genele yayılacak mı yoksa belli sektör ya da hisse senetleri ile mi gerçekleşecek sorusu olacaktır. Düşüncem yükselişte negatif ayrışan sektörler olabilir. Özellikle otomotiv ya da perakende sektörleri gibi bazı sektörler bu yükselişe tam uyum sağlayamayabilir. Ancak banka, holding ve ulaştırma başta olmak üzere bir çok sektörün yükselişte destekleyici olacağını düşünüyorum."

        "ENFLASYON RAPORU ÇOK ÖNEMLİ"

        Perform Portföy Fon Yöneticisi Altan Aydın da endekste mayıs boyunca hareketin devam edeceğini düşündüğünü ifade ederek, "Tabi enflasyon raporu ve S&P not güncellemesi çok önemli, fakat burada da beklentim piyasayı destekleyecek şekilde gerçekleşmesi yönünde." diye konuştu.

        Aydın, bundan sonraki süreçte değerlemelerin çok ucuz olmasa da ülkenin yeniden değerlendirme sürecinde olduğu ve bu nedenle dünyada dolaşan paradan daha fazla pay alabileceğini düşündüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

        "Buradan anlayacağımız, bir noktada değer açısından potansiyelin azaldığını görsek de yıl başından bu yana 800 milyon dolara ulaşan yabancı girişinin hızlanarak devam edeceğini düşünüyorum. Geçen sene, bu yıl için endekste dolar bazlı 400 puan beklentim vardı, bunu koruyorum. Özellikle politikalardaki istikrar burada belirleyici rol oynar. Yaz aylarında bir dalgalanma beklemekle beraber yılı güçlü şekilde bitireceğimiz kanaatindeyim."

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ