Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna'da erken seçim, Ukrayna halkı sandık başında, Ukrayna sandık başında, Ukrayna'da seçim.

        Toplam 29 partinin yarıştığı seçimlerde, 450 sandalyeli Ukrayna Parlamentosu’nda milletvekillerinin yarısı parti listeleriyle, diğer yarısı ise, dar bölge çoğunluk sistemiyle belirlenecek. Partilerin parlamentoya girebilmeleri için yüzde 5’lik seçim barajını aşması gerekiyor.

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Cumartesi günü yaptığı açıklamada halkı genel seçimlerde oy kullanmaya çağırdı. Ancak Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'da pek çok seçmen oy kullanamayacak.

        POROŞENKO BLOĞU ÖNDE

        Kamuoyu araştırmalarında, Poroşenko’nun girişimiyle kurulan bloğun ilk sırada yer aldığı görülüyor. Bu blok, Poroşenko’nun kurucusu olduğu Dayanışma Partisi ile Vitali Kliçko’nun başkanı olduğu Yumruk Darbesi Partisi’nin bir araya gelmesiyle kuruldu.

        Ukranya’daki eski yönetimlerle en sert şekilde hesaplaşacağını söyleyen Oleg Lyaşko’nun Radikal Parti’si ise sıralamada ikinci ya da üçüncü çıkıyor. Şimdiki başbakan Arseniy Yatysenyuk’un Parlmento Başkanı Oleksandır Turçinov’la birlikte kurduğu Halk Cephesi de, seçimlerden başarıyla çıkacağı düşünülen partilerden biri. Parti, özellikle Doğu Ukrayna’daki gönüllü birliklerin desteğini alıyor ve Poroşenko’ya nazaran, ulusal konularda daha sert söylemler kullanıyor.

        TİMOŞENKO GERİLERDE

        Tutuklanıp hapis cezasına çarptırılan Yuliya Timoşenko’nun partisi ise, daha alt sıralarda yer alıyor. Timoşenko tutuklandığında kimi uzmanlar, hapis cezasının Timoşenko’yu ulusal kahraman haline getireceğini düşünüyordu.

        Oysa mayıs ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimerinde Timoşenko’nun yüzde 13,5 oranında oy alması, durumun böyle olmadığını gösterdi. Timoşenko da şimdi, Rusya’ya karşı en sert söylemleri kullanan siyasetçiler arasında yer alıyor ve iktidara gelmesi halinde Ukrayna’nın NATO üyeliği için mücadele edeceğini söylüyor.

        YANUKOVİÇ'İN PARTİSİ ADAY DEĞİL

        Bu yılın başlarına kadar Ukrayna’nın en büyük partisi olan, eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in kurduğu Bölgeler Partisi ise, bu seçimlere katılmama kararı aldı. Bu seçimlerde hiçbir partinin tek başına hükümeti kurmaya yetecek oyu alamama ihtimali yüksek.

        AL JAZEERA, REUTERS

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ