Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Romanya Dışişleri Bakanı Melescanu istifa etti

        Romanya'da yaklaşık 1 hafta önce göreve gelen Dışişleri Bakanı Teodor Melescanu istifa etti.

        Melescanu, yurt dışında yaşayan Romanyalıların cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 16 Kasım'da düzenlenen ikinci turunda oy kullanamadıkları gerekçesiyle gelen baskılar üzerine istifa ettiğini belirtti.

        Melescanu'nun selefi Romanya Dışişleri Bakanı Titus Corlatean da yurt dışında yaşayan yaklaşık 2 milyon Romanyalının 2 Kasım'da ilk turu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde saatlerce sıra beklemek zorunda kalmalarına rağmen oy kullanamamaları gerekçesiyle ülkede başlayan protestolar üzerine 10 Kasım'da istifa etmişti.

        İlk tur seçimlerinin ardından hafta sonu yapılan ikinci turda fazladan sandık kurulması talebinin kurallara aykırı olduğunu savunan eski Bakan Corlatean, büyükelçiliklere ve konsolosluklara oy kullanma işleminin hızlandırılması için 800 memur gönderildiğini duyurmuş ancak gösteriler devam etmişti.

        Ülkenin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis'ın protestolar karşısında nasıl bir tutum sergileyeceği ise merak konusu. Iohannis'in seçimdeki rakibi olan Başbakan Victor Ponta'ya erken seçim çağrısında bulunabileceği belirtiliyor.

        Romanya'da 14 adayın katıldığı cumhurbaşkanlığı seçiminin 2 Kasım'daki ilk turunda, Sosyal Demokrat Parti adayı ve Başbakan Victor Ponta, oyların 40,3'ünü almıştı, Ulusal Liberal Parti lideri Klaus Iohannis'in oyları ise yüzde 30'da kalmıştı. Adayların cumhurbaşkanı seçilebilmek için yeterli oy alamaması üzerinde, ilk turda en fazla oy alan Ponta ve Iohannis 16 Kasım'da ikinci turda yeniden yarıştı. İkinci turda oyların yüzde 54,8'ini alan Sibi kentinin Alman kökenli Belediye Başkanı Klaus Iohannis ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçilmişti.

        Yaklaşık 21,7 milyon nüfusa sahip ülkede cumhurbaşkanlığı koltuğunda 2004'ten bu yana Traian Basescu oturuyordu.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ