Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Başbakan Davutoğlu ile İngiltere Başbakanı Cameron ortak açıklama yaptı

        Başbakan Ahmet Davutoğlu ve İngiltere Başbakanı David Cameron baş başa görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

        HDP'li Sırrı Süreyya Önder'in açıklamaları sorulan Başbakan Davutoğlu, "Demirtaş'ın sözlerini hangi gazete manşete çektiyse birlikte hareket ediyorlar. Demek ki 6-7 Ekim olaylarından hiç ders alınmamış" dedi.

        Davutoğlu, "Demirtaş karar vermelidir, çözüm sürecinde güçlü bir iradeye sahibiz. Kamu düzeni bozulursa en çok HDP olumsuz etkilenir. Tekrar Kobani olayları mı çıkarılmak isteniyor? Çağrılar devam ederse, dökülecek kanın sorumlusu Demirtaş'tır" diye konuştu.

        Başbakan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

        Yatırımları karşılıklı olarak atırma konusunda çok ciddi bir kararlılığımız var.Ekonomik ilişkilerde 3'üncü ülkelerde birlikte çalışma konusunda kararlılığımız var. G-20 dönem başkanlığımız süresince İngiltere ile çok yakın işbirliği içersinde olacağız.

        SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

        Bölgesel konuları detaylı olarak ele aldık.Suriye'de rejimin baskı ve zulmüne karşı açık bir tavır aldık.

        Teröre karşı mücadele konusundaki kararlığımızı sürdürme konusunda mutabık kaldık.Suriye rejiminin meşrutiyeti bizim için bitmiştir.

        Cameron'un açıklamalarından satır başları

        Teröre karşı mümkün olduğunca yakın çalışıyoruz. Tek amacımız insanların Türkiye'de daha güvende olmasını sağlamak. IŞİD'i ortadan kaldırma konusunda aynı bakış açısına sahibiz. Meşru Suriye muhaliflerinin desteklenmesi konusunda hemfikiriz.

        SORU&CEVAP

        YABANCI SAVAŞCILAR

        Başbakan Davutoğlu: Yabancı savaşçılara karşı tutumumuz açık ve nettir. Yabancı savaşçılar, bütün uluslararası toplum için ve bulundukları ülkeler için, topraklar ve komşu ülkeler için de bir tehdittir. Türkiye hiçbir zaman yabancı savaşçıların Türkiye üzerinden geçişine ya da Suriye'deki varlıklarına müsamaha göstermemiştir, göstermeyecektir bunun net olarak bilinmesini isterim.

        Yabancı savaşçılar aynı zamanda Suriye halkının haklı davasına da gölge düşünüyor. Uluslararası medyada haksız haberler yayınlanıyor. Yabancı savaşçılar konusunda haksız suçlamalara karşı sesimizi yükseltmeye kararlıyız.Türkiye olarak her türlü işbirliğime hazırız. Sınırlarımızdan hiçbir IŞİD lideri geçmemiştir. Hiçbir ülke Irak ve Suriye'deki terör olgusundan Türkiye kadar rahatsız olamaz.İngiltere ve Türkiye olarak Suriye ve Irak konusunda işbirliği yaptık ve yaymaya devam edeceğiz.

        ÇÖZÜM SÜRECİ

        Başbakan Davutoğlu: 6-7 Ekim olaylarını gördükten sonra tedbir almamış olursak görevimizi yapmamış oluruz. Birçok HDP yetkilisi tarafından kışkırtıcı tweetler atıldı. Demirtaş'ın sözlerini hangi gazete manşete çektiyse birlikte hareket ediyorlar. Demek ki 6-7 Ekim olaylarından hiç ders alınmamış.

        Demirtaş karar vermelidir, çözüm sürecinde güçlü bir iradeye sahibiz. Kamu düzeni bozulursa en çok HDP olumsuz etkilenir. Tekrar Kobani olayları mı çıkarılmak isteniyor?Tekrar uyarıyorum kendisini, bu çağrılar devam ederse bunun sorumlusu, dökülecek tek damla kanın sorumlusu Sayın Demirtaş'tır. Bu çağrılarını derhal durdurmalı. Varsa kanuna muhalefeti, Türkiye Büyük Millet Meclisinde dile getirir, demokratik siyaseti yapar. Türkiye'de herkes istediği toplantıyı ve gösteriyi yapma hakkına sahiptir. Ne kadar insanla toplanırlarsa onların güvenliğini sağlamak da bizim görevimizdir ama molotofkokteyli kullanan birisi, kesinlikle 'ben barışçıl gösteri yapıyorum' iddiasında bulunamaz.

        İngiltere Başbakanı David Cameron, özel uçağı ile saat 18.10'da Ankara'ya geldi. İngiltere Başbakanı Cameron'ı, yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı Esenboğa Havalimanı'nda, Vali Yardımcısı Mehmet Ali Ulutaş ile diğer yetkililerin karşıladığı öğrenildi.

        Cameron'ın karşılandığı Şeref Salonu'nun yakınına basın araçları güvenlik gerekçesiyle alınmadı. Basın mensuplarının fotoğraf ve görüntü almalarına da izin verilmedi.

        Davutoğlu, Türkiye'ye çalışma ziyaretinde bulunan mevkidaşı Cameron'u, Başbakanlık Merkez Bina'nın kapısında karşıladı. Binanın merdivenlerinden birlikte çıkan Davutoğlu ve Cameron, bina girişinde gazetecilere tokalaşarak poz verdi.

        İngiltere Başbakanı Cameron, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de çalışma yemeğinde bir araya gelecek. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki çalışma yemeğine Başbakan Ahmet Davutoğlu da iştirak edecek.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ