Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Dünyada 2014'ün en önemli olayları.
        1

        Dünyayı tehdit eden ölümcül virüs Ebola, ilk olarak bundan 38 yıl önce, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde ortaya çıktı. Uzun bir aranın ardından 2013'te tekrar tırmanışa geçen virüs 2014'te dünyanın korkulu rüyası haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerine göre Ebola'dan bugüne kadar en az 7 bin kişi hayatını kaybetti. Dünya çapında Ebola vakalarının sayısı ise 16 bin'e ulaştı.

        2

        22. Kış Olimpiyatları, 7-23 Şubat 2014 tarihleri arasında Rusya'nın Soçi şehrinde düzenlendi. Böylece Rusya, Sovyetler Birliği'nden ayrıldığı 1991 yılı sonrasında ilk kez bir Olimpiyat'a ev sahipliği yapmış oldu. Soçi’nin açılış seremonisini, pek çok devlet başkanı protesto etti. Rusya’da çıkan ‘Anti-Gay yasa nedeniyle, birçok Avrupa ülkesi açılış törenine katılmadı.

        3

        Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in AB ile ortaklık anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesi üzerine başkent Kiev’deki Bağımsızlık Meydanı başta olmak üzere ülkenin pek çok noktasında protesto gösterileri yaşandı. Ülkede yaşanan kargaşa ve iç savaş ortamının sonunda Yanukoviç, Rusya'ya kaçtı.

        4

        Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'dan Çin'in başkenti Pekin'e gitmek üzere havalanan Malezya Havayolları'na ait Boeing 777 tipi uçak kayboldu. 227 yolcu ve 12 mürettebatın bulunduğu uçağı arama çalışmaları aylarca sürdü. Kayıp uçak halen bulunabilmiş değil.

        5

        Ukrayna'da yaşanan kaos ortamının bir diğer sonucu Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi oldu. Ukrayna'dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasını öngören anlaşmaya Rusya Federasyon Konseyi onay verdi. Anlaşma, Federasyon Konseyi'ndeki oylamadan kısa süre sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandı ve Kırım resmen Moskova'ya bağlanmış oldu.

        6

        Hindistan'da ülke tarihinin en büyük seçimleri yapıldı. 815 milyon seçmen ülke çapında 930 bin seçim merkezinde oy kullandı. 7 Nisan'da başlayıp, 12 Mayıs'ta sona eren 9 aşamalı seçimi Bharatiya Janata Partisi'nin ideri Narendra Modi kazandı.

        7

        Nijerya'nın kuzeyindeki Borno eyaletinde Boko Haram militanları ağır silahlarla bir ortaokula baskın düzenledi ve okuldaki 200 kız öğrenciyi kaçırdı.

        8

        Güney Kore'de çoğunluğunu okul gezisine giden öğrencilerin oluşturduğu 470 kişiyi taşıyan gemi ülkenin güney batı sahilinde battı. 304 kişi hayatını kaybetti. Kazaya müdahale etmekte başarısız olması nedeniyle eleştirililen Güney Kore Başbakanı Chung Hong-won, olay sonrası istifa etti.

        9

        Hükümet karşıtı gösterilerin yaklaşık 7 aydır sürdüğü Tayland'da, ordu 22 Mayıs günü darbe yaparak yönetime el koyduğunu açıkladı. Ulusal televizyonda canlı yayına çıkan Tayland Genelkurmay Başkanı Prayut Chan-Ocha, ülkede yaşanan siyasi krizin ardından istikrarın sağlanması için darbe yapıldığını duyurdu.

        10

        1989 yılında yaşanan Tiananmen Meydanı olaylarının 25. yıl dönümünde on binlerce kişi Hong Kong'taki Victoria Park'ta toplandı. Pekin’de 4 Haziran 1989’da Tiananmen Meydanı’nda öğrencilerin liderliğinde gerçekleşen gösteriler, Çin hükümeti tarafından kanlı bir şekilde bastırılmıştı. Yaşanan olaylarda yaklaşık 2 bin 500 kişi hayatını kaybetmişti.

        11

        Musul ve Tikrit gibi şehirleri işgal ettikten sonra Bağdat'a doğru hareket eden Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak'ta hilafet devleti kurduğunu ve liderleri Ebubekir el Bağdadi'yi de halife ilan ettiğini duyurdu. Örgütün yayınladığı bir ses kaydında Ebubekir Bağdadi “halife” ve “tüm dünya Müslümanlarının lideri” olarak tanıtıldı.

        12

        İsrail Gazze'ye ölüm yağdırdı. İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarda 578'i çocuk, 346'sı kadın 2 bin 145 kişi öldürüldü.

        13

        2014 FIFA Dünya Kupası, 12 Haziran ile 13 Temmuz 2014 tarihleri arasında Brezilya'da düzenlendi. Turnuvayı, finalde Arjantin'i 1-0 yenen Almanya kazandı. Almanya, toplamda 4. dünya kupası şampiyonluğunu elde etmiş oldu.

        14

        Rusya yanlısı ayrılıkçılar Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağını Rusya-Ukrayna sınırında füzeyle düşürdü. Uçakta 280 yolcu ve 15 mürettebat bulunuyordu.

        15

        Ağustos ayında, Michael Brown adlı bir Afro-Amerikalı gencin, ABD’nin Missouri eyaletinin Ferguson şehrinde, polis memuru Darren Wilson tarafından vurularak öldürülmesi ve jürinin polis memurunu suçsuz bulması üzerine ülkenin 170 şehrine yayılan protesto gösterileri düzenlendi.

        16

        Çin yönetiminin Hong Kong'daki seçim sistemine müdahalesi sonucu başta öğrenciler olmak üzere binlerce Hong Kong'lu sokaklara döküldü. Tepkiler çığ gibi büyüdü, protestolar nedeniyle şehirde hayat durma noktasına geldi.

        17

        Dünya basınının takip ettiği Oscar Pistorius'un kız arkadaşını vurduğu iddiasıyla yargılandığı davada nihai karar verildi. Olimpiyatlara katılan ilk ampute atlet olarak tarihe geçen ve kız arkadaşı Reeva Steenkamp'ı öldürmekten yargılanan Güney Afrikalı sporcu Oscar Pistorius mahkeme tarafından suçlu bulundu. Güney Afrikalı sporcu Oscar Pistorius'a 5 yıl hapis cezası verildi.

        18

        İskoçya'da bağımsızlık referandumu gerçekleşti. Referanduma katılanların yüzde 55.4'ü, ülkenin Birleşik Krallık’tan ayrılmasına karşı çıktı. Bağımsızlık yanlıları ise yüzde 44,6'da kaldı. Bağımsızlık karşıtları kutlamalara başlarken, 'evet'çiler büyük hüsran yaşadı.

        19

        Endonezya'nın Sumatra Adası'ndaki Sinabung Yanardağı faaliyete geçti ve 2 kilometreye kadar kül püskürttü. 2 bin 460 metre yüksekliğindeki Sinabung Yanardağı'nın yeniden faaliyete geçmesinin ardından bölgede 3. derece alarm verildi.

        20

        Pakistan’dan Malala Yusufzay ve Hindistan’dan Kailash Satyarthi’nin tüm çocukların eğitim hakkından mahrum kalmaması için verdikleri mücadele, Nobel’e uzandı. Nobel Barış Ödülü, bu yıl Pakistanlı çocuk hakları aktivisti Malala Yusufzay ve Hindistanlı eğitim aktivisti Kailash Satyarthi’ye verildi.

        21

        Kanada'da silahlı bir kişi parlamento binasını bastı. Silahlı saldırgan önce parlamento binasının yanında bulunan savaş anıtının önündeki bir askeri vurdu. Saldırgan daha sonra parlamento binasına girdi. Polis ve özel timin binaya girmesiyle çatışma çıktı. Görgü tanıkları çatışma'da en az 50 el ateş edildiğini ve saldırganın öldürüldüğünü açıkladı.

        22

        21. yüzyılın daha ikinci yılında tarihin en büyük terör saldırısına uğrayan New Yok Ticaret Merkezi, 13 yıl sonra yeniden açıldı. 3,9 milyar dolara mal olan 104 katlı gökdelenin açılışı duygusal olarak, New York’ta olduğu kadar ABD çapında da ses getirdi.

        23

        Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından Fransız Guyanası'ndan 2 Mart 2004'te uzaya fırlatılan Rosetta isimli araç, sondası Philae'yi dünyadan 510 milyon km uzaklıktaki 67P/Churyumov-Gerasimento kuyruklu yıldızının çekirdeğine indirildi.

        24

        Meksika'da Eylül ayı sonunda 43 öğrencinin kaçırılması Guerrero eyaletinin Chilpancingo kentinde protesto edildi. Kısa süre sonra olay ile ilgil gelişmeler yaşandı. Gözaltına alınan üç çete üyesi, öğrencilerin tamamının öldürüldüğünü itiraf etti. Şüpheliler, kayıp olan öğrencilerin kendilerine polis tarafından teslim edildiğini söyledi. Çete üyelerinden biri öğrencilerden bazılarının benzinle yakıldığını belirterek, "Polis, gençleri Cocula bölgesindeki çöp alanına getirerek bize verdi. Onların bazıları zaten öldürülmüştü. Biz diğerlerini öldürdük” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ