Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Yaşamına son verme kararı alındı, Dublin'de üç hafta önce beyin ölümü gerçekleşen hamile kadının bağlı olduğu yaşam destek ünitesinin fişinin çekilmesi yönünde karar verildi

        Dublin'de bir mahkeme, üç hafta önce beyin ölümü gerçekleşen hamile bir kadının bağlı olduğu yaşam destek ünitesinin fişinin çekilmesine hükmetti. Ailesi, kadının "huzur içinde ölmesine" izin verilmesini talep ediyordu. Ancak doktorlar, kadının karnındaki fetüs halen yaşıyorken bağlı olduğu ünitenin fişinin çekilmesinin İrlanda'daki kürtaj yasağını delip delmeyeceğinden emin olmak için mahkemenin karar vermesini bekliyordu.

        Geçtiğimiz 29 Kasım tarihinde hastanedeki odasında kayıp yere düşen ve ismi açıklanmayan kadın, 14 haftalık hamileyken beyin kanaması sebebiyle vefat etti. Doktorlar, vefat eden kadının karnındaki bebeği hayatta tutabilmek için makinaya bağladı. Kadının karnı bebek için özel sıcaklıkta tutulmaya başlandı.

        Yaşanan olayların ardından, iki çocuk annesi olan kadının eşi ve ailesi, annenin yaşam destek ünitesinin kapatılmasını istedi. Kadının yedi doktoru, babası ve eşi fetüsün yaşama ihtimalinin çok düşük olmasını gerekçe göstererek iki ay daha bebeğe bakmanın absürtlük olduğunu söyledi.

        Annenin klinik olarak ölü olmasının bebeğe yapılacak kürtajı yasadışı hale getirmesinden dolayı konu mahkemeye taşınmış, kadının avukatı Cormac Corrigan hayatını kaybettiği ilan edilen kadının iki ay daha bu şekilde tutulmasının 'kimsenin düşünemeyeceği kadar haysiyetsiz bir davranış olduğunu' belirtmişti.

        Konu, çoğunluğunu Katolik nüfusun oluşturduğu İrlanda'daki mevcut kürtaj yasaları hakkında da yeni bir tartışma başlatmıştı. Tartışmaya Dublin Başpiskoposu Diarmuid Martin dahi katılmış, "Bir kadın kuluçka makinası değildir" demişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ