Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Kremlin açıkladı: NATO resmen düşman.

        HT GAZETE

        Rusya hükümeti, ulusal güvenlik tehditlerini gösteren askeri doktrininde bazı değişikliklere gitti. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in cuma günü imzaladığı yeni doktrinde, NATO’nun askeri birikimi ile ABD’nin “yeni geliştirilen bazı silahları”, Rusya’yı tehdit eden unsurlar olarak yer aldı. Doktrinde ayrıca, “NATO, ülkenin güvenliğinin baş tehdidi” olarak tanımlandı. RIA Novosti’nin haberine göre, doktrinde şu ifadeler yer aldı: “NATO’nun genişleyen askeri kapasitesi ve bazı bölgelerdeki istikrarsızlık başlıca dış riskler olarak görülmektedir. Özellikle NATO’nun Avrupa’yı kapsayan füze kalkanı projesi endişe vericidir ve dikkatle takip edilmelidir.”

        Doktrinde iç risk faktörleri olarak ise ülkenin istikrarını bozmaya yönelik eylemler ve “terörist faaliyetler” gösterildi. Doktrinin ana hatlarında ise büyük değişikliğe gidilmedi. Rusya ordusu, “ülkesinin son çare olarak kullanacağı bir savunma örgütü” olarak tanımlanmaya devam edildi. Rusya’nın değiştirmediği bir diğer prensip ise nükleer silahların kullanım koşulları oldu. Asıl amacı potansiyel düşmanların Rusya’ya saldırmasını caydırmak olan nükleer silahlar, askeri doktrinde, “Nükleer silahlar, nükleer veya nükleer olmayan bir saldırıya karşılık kendini koruma amaçlı kullanılabilecektir” ifadesine yer verildi.

        GERİLİM ÇOK YÜKSEK

        Rusya, son yıllarda NATO’nun Doğu Avrupa ve Kafkasya ülkeleriyle kurduğu ilişkiden ciddi anlamda rahatsız. Kremlin’in en büyük kaygısı, NATO’nun Avrupa’yı kapsayan füze kalkanı projesi. Rusya bu projeyi kendisine yönelik bir askeri tehdit ve İttifak’ın genişleme politikası olarak değerlendiriyor. Rusya 2014 yılında Ukrayna’daki ayaklanmalar ve Kırım’ı ilhak etmesi nedeniyle Soğuk Savaş’tan bu yana Batı’yla en gerilimli dönemini yaşıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ