Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya "Norman Atlantic’te hâlâ “98 kişiden haber yok" Feribotta kayıp skandalı

        Hüseyin ŞENTÜRK / HABERTÜRK

        Gemide kaç yolcu bulunduğu ve bunun ne kadarının kayıp olduğunu ne Roma, ne Atina ne de Ankara biliyor. Tek net yolcu listesine Türk turizm acentesi Kappa Tur sahip. Kappa Tur listeyi ilk kez Habertürk ile paylaştı.

        Yunanistan’dan İtalya’ya doğru yol alırken 28 Aralık’ta Adriyatik Denizi’nde yanan “Norman Atlantic” adlı feribota ilişkin belirsizlikler sürüyor. Feribotta kaç kişinin yaşamını yitirdiği, kaçının kurtarıldığı ve kaç kişinin kayıp olduğu tam olarak netlik kazanmadı. Feribot soruşturmasını yürüten Bari Savcısı Giuseppe Volpe önceki gün İtalyan ANSA Ajansı’na feribotta olabileceği söylenen 98 kişiden ‘haber alınamadığını’ söyledi. Savcı, bu 98 kişinin gemiye bindiğinin bile netlik kazanmadığını söyledi. Savcıya göre karmaşanın sebebi, çok sayıda Yunan gemisinin kurtarma çalışmasına katılması ve bazı yolcuların bu gemilerle karaya taşınması olması. Ancak Yunanistan Denizcilik Bakanlığı ise 9 Yunan yolcunun hâlâ kayıp olduğunu bildirdi ve İtalyan yetkilileri gemi yolcularının durumu hakkında net bilgi vermemekle itham etti.

        ‘İtalyanlar bilgi vermiyor’

        Norman Atlantic’teki kayıp skandalı nedeniyle Türk yolcuların akıbeti de netlik kazanmadı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan önceki gün feribotun yolcu listesinde yer alan 38 kişiye ulaşılamadığını açıklamıştı. Elvan “Arama listesinde Türk vatandaşı olup olmadığını henüz teyit edemedik. Özellikle uyruk konusunda İtalyan makamları ketum davranıyorlar” demişti. Kazada kayıp yolcular arasında 7 Türk yolcu bulunduğu iddiası da doğrulanamadı. Dışişleri Bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, bu 7 vatandaştan üçünün çifte pasaport sahibi olduğunun ileri sürüldüğünü ancak bu duyumların İtalyan makamlarınca doğrulanmadığını belirtti.

        HABERTÜRK’E AÇIKLADILAR

        Norman Atlantic feribotundaki Türk yolculardan 40’ı iki günde Türkiye’ye getirildi. Geziye 27 yolcu gönderen Kappa Tur yetkilileri, 25’inin Türkiye’ye döndüğünü, Havise Savaş’ın cesedinin bulunduğunu, Dr. Hakan Akkaya’nın ise kayıp olduğunu bildirdi. Yolcularla birlikte 4 personelin Türkiye’ye dönüş yaptığını belirten tur yetkilileri, 3 personelin de halen İtalya’da kazayla ilgili çalışma yürüttüklerini söyledi.

        KİMLİKLERİ BELİRLENEN 25 TÜRK

        KAPPA Tur yetkilileri, yolcu ve personel listesini şöyle açıkladı: Adnan Uslupat, Berrin Uslupat, Halil İbrahim Ünal, Türkan Ünal, Necla Erkul, Halil Erkul, Seyhan Kılıç, Fatma Ahter Kılıç, Barbaros Akamaç, Aylin Akamaç, Tuna Saygılı, Makbule Saygılı, Süleyman Zafer Yel, Mustafa Kemal Bilginer, Ülkü Tiryakioğlu, Kansu Tiryakioğlu, Muveddet Nilay Demirmen, Mustafa Önder Demirmen, Oya Zorlu, Tim George, Saadet Bayhan, Nazmi Baskın, Nesrin Baskın, Ahmet Eğilmez, Hatice Gaye Eğilmez, Hakan Akkaya (kayıp), Havise Savaş (yaşamını yitirdi), İbrahim Demir İşcil (personel), Emre Kuşburnu (personel), Sait Emre Birinci (personel), Cem Önder (personel), Süleyman Şimşek (personel), Nuri Süzgen (personel) ve Ahmet Şimşek (personel). Seyahata katılan tüm yolcuların sigortalarının bulunduğunu kaydeden yetkililer, yarım kalan gezinin ücretinin ödenmesiyle ilgili çalışmaların tur şirketi yetkilileri tarafından değerlendirileceğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ