Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Merkel, Müslümanlarla ‘birlik’ için yürüyecek, Almanya Pegida’ya karşı sokaklarda.

        Almanya yönetimi, bugün Almanya Türk Toplumu (TGD) ve Müslüman Merkez Konseyi (ZMD) tarafından düzenlenecek yürüyüşe en üst düzeyde katılacak. Yüksek düzeydeki katılım ile ülkede artan ırkçılık ve İslam karşıtlığına yanıt verecek. Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Georg Streiter, gösteriye, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Başbakan Angela Merkel ile bakanların da katılacağını açıkladı. Merkel dün de “İslam Almanya’nın bir parçasıdır” açıklamasında bulundu. Merkel bu sözleriyle Almanya’daki Müslümanlara desteğini gösterdi.

        ‘ORTAK TAVIR’

        TGD ve ZMD’nin gösterisi bugün saat 18.00’de, başkent Berlin’in simgelerinden Brandenburg Kapısı önünde düzenlenecek. “Birlik içinde tavır alıyoruz” sloganıyla düzenlenecek gösteride katılımcıların Paris’teki saldırılarında hayatlarını kaybedenler için saygı duruşunda bulunmaları bekleniyor. Etkinlikte ayrıca mumlar yakılacak ve Müslümanlar uyarı nöbeti tutacak.

        IRKÇILAR YİNE GÖSTERİ YAPTI

        “Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar” (PEDIGA) adlı hareket, kasım ayından beri her pazartesi ülkenin çeşitli kentlerinde “Almanya’nın İslamlaşması”na karşı gösteriler düzenliyor. PEGIDA, dün de Dresden ve Leipzig başta olmak üzere çeşitli kentlerde gösteriler düzenledi.

        MALİLİ MÜSLÜMAN ÇALIŞANA TEŞEKKÜR

        İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu dün Paris’in Vincennes bölgesine giderek, Amedy Coulibaly tarafından basılan koşer marketi ziyaret etti. Burada ölen 4 kişiyi anan Netanyahu, 15 süpermarket müşterisini kurtaran Malili Lassana Bathily’ye teşekkür etti. Netanyahu’nun konuştuğu Fransa Yahudilerine “Kendinizi güvende hissetmiyorsanız İsrail’e göç edin” demesi ise Fransa’daki Yahudiler arasında rahatsızlık yarattı.

        OBAMA'YA SERT ELEŞTİRİ

        Paris’teki Birlik Yürüyüşü’ne katılmayan ve hiçbir üst düzey yetkilisini göndermeyen ABD Başkanı Obama eleştirildi. ABD medyası, durumu “diplomatik başarısızlık ve utanç” olarak tanımladı. New York Daily News Gazetesi “Dünyayı hayal kırıklığına uğrattın” manşetiyle çıktı. Birlik yürüyüşüne ABD’yi temsilen yalnızca Paris Büyükelçisi Jane Hartley katıldı. Dışişleri Bakanı John Kerry ise eleştirilere, “ABD, olayların başından beri Fransa’nın yanındadır” yanıtını verdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD’nin üst düzeyde katılmamasının hata olduğunu söyledi. Earnes, ‘‘Doğrusunu söylemek gerekirse, daha üst düzey birini yollamalıydık” dedi.

        CHARLIE HEBDO AYNI KARİKATÜRLERİ BASACAK

        Paris’te pazar günü Başbakan Ahmet Davutoğlu dahil 40 ülkeden devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı “Birlik Yürüyüşü” sırasında küçük bir skandal da yaşandı. Yürüyüşte devlet ve hükümet başkanlarının yeri katı kurallarla belirlenmişti. Eski Cumhurbaşkanı olarak Nicolas Sarkozy ikinci sırada, Fransa Başbakanı Manuel Valls ile yan yana olacaktı. Ancak Sarkozy, bir dakikalık saygı duruşuna geçildiğinde ön safı yararak İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Mali Cumhurbaşkanı Keita’nın arasına girmeyi başardı. Charlie Hebdo Gazetesi’nin 7 Ocak saldırısının ardından yayınlayacağı ilk sayıda Hz. Muhammed’e ilişkin karikatürlerin de olacağı açıklandı. Gazetenin avukatı Richard Malka, konuya ilişkin soruya “Elbette olacak. Vazgeçmeyeceğiz. Yoksa olan bitenin anlamı olmaz. Charlie Hebdo’nun ruhu dine küfrün yasaklanmasına karşı çıkmaktır” yanıtını verdi. Derginin çok satması beklenen yeni sayısından 1 milyon adet basılacak.

        10 BİN ASKER FRANSA SOKAKLARINDA

        Fransa’da terör alarmı sürüyor. Başbakan Manuel Valls, BFM Televizyonu’na yaptığı açıklamada, ülke genelinde artırılan güvenlik önlemleri çerçevesinde 8 bin 500 askerin görev yapacağını söyledi. Elysee Sarayı’nda yapılan güvenlik zirvesinden sonra basına konuşan Savunma Bakanı JeanYves Le Drian ise ülke genelinde görevlendirilebilecek ordu birliklerinin sayısının 10 bini bulacağını kaydetti. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve de ülkede Musevilere ait 717 okul ve ibadet yerinin daha iyi korunması için güvenlik birimleri arasında koordinasyon görevini üstleneceğini açıkladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ