Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Asya-Pasifik Papa Francis, Papa Francis manila, Papa Francis asya, Papa Francis asya ziyaretleri, katolik, vatikan

        Papa Francis Sri Lanka’ya da uğradığı hafta boyu devam eden Asya ziyaretlerinin ardından Filipinler’deydi. Papa’nın ziyaretinden ana başlıklar ise şöyle:

        AKIN AKIN İNSAN GELDİ

        Papa’yı selamlamak için milyonlarca insan Manila’nın şehir merkezindeki Rizal Park’a akın etti. Bazıları sabah 6’da açılan kapıdan ilk girenler olmak için geceyi parkın dışında geçirdi.

        Onbinlercesi Manila Körfezi’ndeki ana cadde olan ve trafiğe kapatılan Roxas Caddesi’ndeki uzun yolu boydan boya yürüdü. Diğerleriyse günün ilerleyen saatlerinde oradan geçecek olan Papa’nın konvoyunu görebilmek için kurulan barikatların arkasında saatlerdir beklemeye devam ediyor.

        Parka gidenler şeffaf poşetlerin içinde getirdikleri atıştırmalıklarla beklerken karnını doyurdu. Diğer bir kısım ise ellerinde Filipinler’deki en önemli ikonlardan biri olan bebek İsa heykelleriyle dolaşmaya devam ediyor.

        BİR ARKADAŞI İÇİN DURDU

        Papa Francis’in Manila’ya yetişmesi için, Filipinler merkezindeki yaşlılar ve yetimler için kurulan Vatikan-fonlu barınağın açılış töreni ziyareti, programından çıkarıldı.

        Aslında Rev. John Oh Woong-Jin adlı arkadaşı projenin bir parçası olduğu için bunu tamamen atlamadı ve konvoyu geçerken barınağın önünde durdu. Papa bu sırada barınağı kutsayarak özel yolu üzerinde Güney Kore Katolik misyonerliğiyle kısa ve öz bir kavuşma gerçekleştirdi.

        Güney Kore arkadaşlık geleneğinin bir jesti olarak Oh, Papa’nın başının üzerinde elleriyle kalp işareti yaparak “Saranghamnida," yani Korece“Seni seviyoruz” dedi.

        Francis de bu jeste hızla "Saranghamnida” diyerek karşılık verdikten sonra fırtınalı havada gözden kayboldu.

        TACLOBAN ZİYARETİNDE ÖLÜMCÜL KAZA

        Papa Francis’in bir yıl önce 7,300 insanın öldüğü ve kaybolduğu Haiyan kasırgası kurbanlarını teselli ettiği Filipinlerin merkez şehri Tacloban ziyareti sırasında bir trajedi de yaşandı.

        Polisin söylediğine göre 27 yaşındaki bir Catholic Relief Services (Katolik Rahatlama Servisleri) gönüllüsü, Tacloban’ın sahil havaalanı yakınlarında 150,000’den fazla insanın katıldığı yağmurla sırılsıklam olan ayin sırasında kopan bir iskelenin üstüne düşmesi sonucu kafatası kırılarak hayatını kaybetti. Francis, yaklaşan fırtına sebebiyle Tacloban’daki ziyaretini kısa kesti.

        MANİLA’YA ERKEN ZİYARET

        Francis, Tacloban ziyaretinden sonra Manila’ya programına göre 4 saat erken döndü. Papa, pilotlarının önerisi üzerine yaklaşmakta olan fırtına nedeniyle Tacloban’dan erken ayrıldı.

        YARDIMCI KARDİNALİ İÇİN “MUTLU YILLAR” ŞARKISI SÖYLETTİ

        Papa Francis, 2013’teki Haiyan kasırgası sırasında zarar gören Palo’daki cumartesi günü yaptığı ziyaretini kısa kesmeden önce Palo Katedrali’ne giderek 2 numaralı yardımcısı Vatikan sekreteri Kardinal Pietro Parolin’in 60. yaş günü olduğunu söyledi ve kalabalıktan “Mutlu yıllar” şarkısını söylemelerini istedi.

        Neşeli atmosfer Francis’in fırtına nedenli erken ayrılışı üzerine dağıldı. Bu erken ayrılışın Papa’yı da mutsuz ettiği belirtildi. Fırtına nedeniyle bir an önce Tacloban havaalanına dönmesi gerektiğini açıklayan Papa’ya kalabalık “Hayır” diye haykırarak karşılık verdi.

        “Problemin ne olduğunu biliyorsunuz, uçaklar buraya inemez” diyerek kısaltılan ziyaretini önemsediğini gösterdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ