Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa PEGIDA’ya Belçika'da izin yok.

        Batı'nın İslamlaşması'na Karşı Vatansever Avrupalılar (PEGIDA) hareketinin yürüyüşü, Almanya’nın Dresden kentinin ardından Belçika’nın Anvers kentinde de yasaklandı. Anvers Belediye Başkanı Bart de Wever, 26 Ocak'ta planlanan PEGIDA ve karşıtı gösterilere, terör tehdidinin yüksek olduğu mevcut konjonktürde kamu güvenliğine risk oluşturacağı için izin verilmeyeceğini açıkladı.

        Bunun üzerine PEGIDA sözcüleri, Belçika'da güvenlik tehdidi düzeyinin normale dönmesiyle gösterilere başlamayı planladıklarını duyurdu.

        GAZETECİLERE SALDIRI

        Hareketin 18 Ocak’ta Dresden’de yapacağı yürüyüş polis tarafından güvenlik gerekçesi ile iptal edilmişti. Dün akşam PEGIDA hareketinin Almanya’nın Leipzig kentindeki uzantısı LEGIDA’nın düzenlediği yürüyüşe yaklaşık 15 bin kişi katıldı. Yürüyüş sırasında görüntü almak isteyen bazı foto muhabirleri saldırıya uğradı ve LEGIDA eylemcileri tarafından tekmelendi.

        Leipzig kentindeki LEGIDA eylemini yaklaşık 20 bin karşıt gösterici protesto etti. Güvenliği sağlamak için 4 bin polisin görev yaptığı gösteriler sırasında bazı çöp kutuları ateşe verildi.

        ÜÇ AYDA SAYILARI ARTTI

        PEGIDA kısaltmasıyla Almanya'nın Dresden kentinde ortaya çıkan yeni toplumsal hareket, eylemlerine birkaç ay önce 200 civarı kişiyle başladı. 22 Aralık 2014 Pazartesi günü düzenledikleri gösteriye ise 17 binden fazla kişi katıldı.

        Her hafta Pazartesi günü yürüyüş düzenleyen hareketin, Paris saldırısından birkaç gün sonra düzenlediği yürüyüşe 25 bin kişi katıldı.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, hareketin temelinde yabancı nefreti ve önyargı olduğunu söyleyerek, grubun Alman halkını temsil etmediğini vurgulamıştı.

        Avrupa'nın birçok ülkesinde oluşuma giden PEGIDA'nın Belçika ayağında, İslam ve göçmen karşıtı Flaman Menfaati Partisi sorumluluk alıyor. 2004 yılında ırkçılıktan hüküm giyerek adını değiştirmek zorunda kalan Flaman Menfaati, taraftarlarına PEGIDA gösterilerine katılmaları çağrısı yapıyor.

        AA, AL JAZEERA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ