Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Yemen'de gerilim tırmanıyor, Yemen'de Genel Halk Kongresi Partisi, Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ilan ettiği "Anayasa Manifestosu'nu" tanımadığını açıkladı

        Devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'in lideri olduğu partiden yapılan yazılı açıklamada, "Manifesto, anayasal meşruiyetin, Körfez İşbirliği Konseyi'nin (KİK) girişimi, ulusal diyalog görüşmeleri ve Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması'nın çiğnenmesi anlamına gelmektedir" denildi.

        Bildirinin, parti için şaşırtıcı olduğunun ifade edildiği açıklamada, Husiler ve tüm siyasi hareketler, Yemen'i içinde bulunduğu kriz ortamından çıkarmaya ve yeniden diyalog masasına oturmaya çağrıldı.

        Manifestoya tepkiler

        Yemen'in güneyindeki Aden, Ebyen ve Lahac kentlerindeki yerel ve askeri yetkililer manifestoya karşı çıktıklarını duyurdu.

        Yetkililer tarafından yapılan ortak açıklamada, Hadramevt, Şebve, Ed-Dali', El-Mahra ve Sukturi illeriyle irtibata geçildiği ve Husilerin "anayasal meşruiyete ve devlete karşı yaptığı darbenin mutlak surette reddedildiği" ifade edildi.

        Açıklamada ayrıca, Yemen'in güney ve doğusundaki illerde Husilerin darbesine karşı çıkan yetkililerle sürekli toplantı halinde olunacağı kaydedildi.

        Bu arada Dünya Müslüman Alimler Birliği'nden yapılan açıklamada da Ensarullah Hareketi'nin, ülkedeki sürecin işleyişine yönelik yayımladığı manifesto, "yönetime, halka ve devrime yapılan askeri bir darbe" olarak nitelendirildi.

        Açıklamada, "Yemen'deki tüm siyasi ve toplumsal güçler, Husilerin askeri darbesine karşı çıkmalı. Arap dünyası ve İslam ülkeleri de darbenin karşısında durarak kapsamlı bir uzlaşının sağlanması için harekete geçmeli. Bu darbe Yemen'in çıkarlarına, halkına ya da bölgeye değil, bölgesel ve uluslararası güçlerin çıkarlarına hizmet ediyor" denildi.

        İllerde askeri sevkiyat artacak

        Öte yandan Husilerin oluşturduğu Yüksek Güvenlik Komitesi ilk toplantısını Savunma Bakanı Vekili Tümgeneral Mahmud es-Subeyhi başkanlığında başkent Sana'da yaptı.

        Husilerin kontrolündeki Yemen Haber Ajansı'nın (SABA) haberine göre, Subeyhi, ilerleyen günlerde Halk Komiteleri ve Silahlı Kuvvetlere ait birliklerle koordineli olarak başkent ve bazı illerde askeri sevkiyatın artırılacağını söyledi.

        Husiler, dün akşam saatlerinde, hükümet ve Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin istifasının ardından ülkedeki siyasi geçiş sürecini belirleyecek manifestoyu açıklamıştı. Mevcut anayasanın yürürlükte kalacağı belirtilen bildiri, 5 üyeli "Başkanlık Konseyi" ve 551 sandalyeli "Ulusal Geçiş Meclisi"nin kurulmasını öngörüyor.

        Askeri araca saldırı

        Bu arada, Yemen'in El-Beyda kentinde askeri aracı hedef alan silahlı saldırıda 1 askerin hayatını kaybettiği bildirildi.

        Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, El-Beyda kentinde kimliği henüz belirlenemeyen silahlı bir grup, şehrin girişinde askeri devriye aracına pusu kurdu. Saldırganların açtığı ateş sonucu 1 asker yaşamını yitirdi.

        Olayın ardından silahlı grubun kaçtığı ifade edilirken, saldırının sorumluluğunu henüz üstlenen olmadı.

        Öte yandan ülkenin batısındaki liman kenti Hudeyde'de Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) 3 kişiyi kaçırdığı bildirildi.

        İsmini vermek istemeyen bir emniyet yetkilisi, Husilerin, Hudeyde valilik binası önünden geçen hareket karşıtı 3 hukukçuyu kaçırarak bilinmeyen bir yere götürdüğünü ifade etti.

        Ülke genelinde yaşanan siyasi belirsizliğin sorumlusu olarak gösterilen Husiler, karşıt gruplarca sık sık protesto ediliyor.

        Sana, İbb, Hudeyde ve Taiz kentlerinde Husileri darbecilikle suçlayan protestocular, hareket karşıtı gösteriler düzenliyor.

        Öğrenciler ders başı yaptı

        Yemen'de ocak ayında yaşanan siyasi kriz ve şiddet olayları ile erken tatil edilen okullarda öğrenciler bugün yeniden ders başı yaptı. Ülke genelinde 6 milyon öğrenci okullara koştu.

        Başkent Sana'daki devlet okullarında ilk gün itibari ile büyük bir yoğunluk yaşandı. Yemenli öğrenciler hep birlikte ülkede bir daha şiddet olayları yaşanmaması temennisi ile ''İkinci yarı yılın'' ilk dersine girdiler.

        Yemen Eğitim Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamada, 2014-2015 eğitim öğretim yılının ikinci dönemi için ilköğretim lise ve özel okulların tümünde bugün ders başı yapılması kararı açıklanmıştı.

        Başkent Sana merkezli yaşanan ve Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ülke siyasetine müdahalesi ile tırmanan gerginlik ile eğitim öğretimin birinci yarı yıl dönemi zorunlu olarak planlanandan daha erken bir tarihte tatil edilmişti.

        Yemen'de yaşanan şiddet olayları nedeni ile eğitim öğretim sık sık yarıda kalıyor.

        Taiz'de binlerce kişiden protesto

        Yemen'in orta kesimlerdeki Taiz kentinde binlerce kişi, "Husilerin yönetime müdahalesini" protesto etti.

        Taiz'in merkezindeki Cemal Caddesi'nden başlayan yürüyüşe kentin çeşitli kesimlerinden gelen kişilerin de katılmasıyla valilik önünde binlerce kişi toplandı.

        Göstericiler yaptıkları basın açıklamasında, kentte bulunan çeşitli siyasi oluşumlardan ve yerel yönetimlerden "Husi darbesini reddetmelerini" istedi.

        Yemen'deki durumun "Husi darbesi" öncesine dönmesini istediklerini belirten göstericiler, Husi milislerin Sana ve tüm kentlerden çıkmasını, Taiz ve İbb kentlerini içine alan "El-Cund bölgesi"nin kendisini idare etmesini talep ettiklerini ifade etti.

        Husi karşıtı sloganların atıldığı eylemde, üzerinde "Biz darbeye karşıyız", "Yemen ve Taiz'in özgür ruhları Husi lidere köle olmayacak", "İsyancılara teslim olmak bir seçenek değil" yazılı dövizler taşındı.

        Cüneyd Ofis Müdürü ilan edildi

        Husiler, örgüt komutanlarından, eski Ulusal Diyalog Konferansı Üyesi Mahmud el-Cüneyd'i Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek'in halefi olarak ilan etti.

        Mübarek, geçen ay Husiler tarafından kaçırılmış daha sonra ise serbest bırakılmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ