Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Ukrayna'da ateşkes yapılmasına rağmen 60 kez ihlal gerçekleşti

        Doğudaki ayrılıkçılara karşı sürdürülen operasyonların yönetildiği Terörle Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamada, dün gün içinde ayrılıkçıların 60 kez ateşkes ihlali yaptığı hükümet güçlerinin kontrolünde bulunan Debaltsevo kasabasındaki durumun gergin olduğu kaydedildi.

        Ayrılıkçıların Debaltsevo'yu ele geçirmek üzere Gorlovka ve Uglegorsk kasabaları yönünden saldırı düzenleme planları yaptığı ileri sürülen açıklamada, yerleşim yerlerine ve hükümet güçlerinin konuşlandığı noktalara saldırı düzenlenerek askerlerin kışkırtılmak istendiği iddia edildi.

        Ayrılıkçıların tek taraflı olarak ilan ettiği "Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı" Aleksandr Zaharçenko da yaptığı yazılı açıklamada, Debaltsevo'daki Ukrayna askerlerinin silah ve araçlarını bırakarak, kasabadan ayrılabileceğini duyurdu. Zaharçenko, " ateşkes uygulamasının, birkaç binUkrayna askerinin bloke edilmiş halde bulunduğu Debaltsevo için de geçerli olduğunu", Debaltsevo ve civarında bulunan tüm Ukrayna askerlerinin silah ve askeri araçlarını bırakarak, organize bir şekilde kasabadan ayrılması gerektiğini bildirdi.

        Debaltsevo'daki hükümet güçlerine bağlı 40 numaralı askeri taburun yetkilisi Nikolay Kolesnik ise sosyal paylaşım ağı üzerinden yaptığı açıklamada, ayrılıkçıların, askeri taburun gece yarısına kadar silahlarını teslim ederek, kasabadan ayrılması yönünde ültimatom verdiğini iddia etti.

        Ayrılıkçıların, hükümet güçlerinin konuşlandığı Debaltsevo'daki noktalara saldırı düzenlediğini öne süren Kolesnik, askerlerin ise ateşkese riayet ettiği belirtti. Kolesnik, AGİT gözlemcilerinin kasabaya girmesinin, askerlerin hayatta kalmasını sağlayacağını, yaralı askerlerin tahliye edilmesi ve ölen askerlerin cenazelerinin alınmasına da yardımcı olabileceğini ifade etti.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, dün gerçekleştirdikleri telekonferansta, taraflar arasındaateşkes sürecinin başlamasına rağmen, Debaltsevo kasabasında gerginliğin tırmanmasından dolayı kaygı duyduklarını dile getirmiş, Ukrayna makamları da ateşkes sürecini izlemek üzere Debaltsevo'ya gitmek isteyen AGİT Özel Gözlem Misyonu üyelerinin ayrılıkçılar tarafından kasabaya girişine izin verilmediğini ileri sürmüştü.

        Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, geçen hafta Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü. Dört lider, bu hafta da Belarus'un başkenti Minsk'te yaptıkları görüşmelerin ardından, 15 Şubat itibarıyla ülkenin doğusunda ateşkesin sağlanması için mutabakata varmıştı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ