Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD'in 21 Mısır'lının kafalarını keserek öldürdüğüne dair kaydının yayılmasından sonra Mısır, örgütün Libya'daki hedeflerini vurmaya başladı

        HT GAZETE

        Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD), Libya’da rehin aldığı 21 Mısırlı Kıpti’yi, kafalarını keserek öldürdüğüne dair görüntü kaydını yayınlamasının ardından, Mısır’dan yanıt gecikmedi. Mısır Devlet Televizyonu, Mısır’ın Hıristiyan yurttaşlarını öldüren IŞİD’in Libya’daki hedeflerinin vurulmaya başlandığını duyurdu. Mısır, dün şafak vakti düzenlediği operasyonlarda, IŞİD’in kamplarını, mühimmat depolarını ve eğitim alanlarını hedef aldı. Mısırlı yetkililer, vurulan noktaların yeri konusunda bilgi paylaşmadı. Libya Başbakanlık Sözcüsü Muhammed Azaza ise Suriye ve Irak dışındaki bir ülkeden ilk kez infaz görüntüsü yayınlayan ve Kıptiler için “Haçlı” ifadesini kullanan IŞİD’in Derna kentindeki merkezlerinin vurulduğunu söyledi. Azaza, “Şimdiye kadar Derna’ya yönelik sekiz saldırı oldu. Hedef, ülkedeki tüm IŞİD hedeflerini vurmak” dedi. Libya Hava Kuvvetleri operasyona destek verdi; onlarca IŞİD üyesinin öldürüldüğü, beş sivilin hayatını kaybettiği açıklandı.

        YEDİ GÜNLÜK YAS

        Geçen aralık ve ocak aylarında rehin alınan Kıpti köylülerin hepsinin Mısır’ın yoksul köylerinden Libya’ya çalışmaya gittiği belirtildi. Mısır’da onlar için yedi günlük yas ilan edildi. Filistin de üç günlük yas kararı alarak ölen işçilerin acısını paylaştı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Es Sisi ise başkent Kahire’deki St Mark’s Katedrali’ni ziyaret ederek Kıpti Papa 2’nci Tovadrus’a başsağlığı dileklerini iletti. Mısır Cumhurbaşkanı TV’deki konuşmasında ise 21 Kıpti’nin öldürülmesini, “insanlık dışı bir suç”olarak niteledi.

        ANNENİN FERYADI: KÜLÜNE BİLE RAZIYIM

        Ailelerine ekmek gönderen işçilerin, evlerinde yas vardı. Öldürülen 21 kişinin çoğunun doğup büyüdüğü El Aour Köyü’nden feryatlar yükseldi. 22 yaşındaki oğlu Şenuda’yı kaybeden anne Büşra Fevzi’nin sözleri tüm annelerin hislerine tercüman oldu: “Benim yüreğim öyle yandı ki ancak onun katillerinin cesetlerini görürsem su serpilir. Oğlumun cenazesini mutlaka istiyorum. Denize attılarsa bulup getirsinler. Yaktılarsa küllerini getirsinler.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ