Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre ABD Hamas ile 2012 yılından beri irtibat kurmaya çalışmış

        ABD'nin "terör örgütü" olarak kabul ettiği Hamas ile 2012 yılında irtibat kurmak istediği ortaya çıktı.

        İngiliz Guardian gazetesinin manşetinden yer verdiği ve sızdırılan yüzlerce dosya ile istihbarat notunun ortaya koyduğu bilgilere göre, 2012 yılında ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı'ndan (CIA) bir yetkili, Hamas ile iletişim içinde olduğu bilinen Güney Afrika istihbaratından bir yetkiliyle bir araya gelerek, Hamas ile irtibata geçmek için yardım istedi.

        ABD ve Güney Afrika ajanlarının Doğu Kudüs'te bir araya geldiği ve 29 Haziran 2012 tarihinde Güney Afrika'nın başkenti Pretoria'ya gönderilen bir istihbarat notunda, "CIA ajanının Hamas ile irtibat kurmak için çaresiz olduğu ve Güney Afrika istihbaratından yardım istediği" belirtildi.

        Güney Afrikalı ajanın gönderdiği bilgi notunda, "CIA'nın yardım talebine olumlu yanıt verilirse ABD'nin istihbarat öncelikleri hakkında fikir sahibi olunabileceği" ifade edildi.

        Bu arada, belgelerde ABD Başkanı Barack Obama'nın 2012 yılında Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı Birleşmiş Milletler'de (BM) ülkesinin "gözlemci devlet statüsü" elde etmesi yönünde çaba göstermemesi için tehdit ettiği ortaya çıktı.

        Kasım 2012'ye ait bir Güney Afrika istihbarat raporunda, "Filistinli bir istihbarat yetkilisinin, Obama ile Abbas arasında yapılan telefon görüşmesinin detaylarını paylaştığı kaydedildi. Rapora göre, istihbarat yetkilisi bu görüşmede Obama'nın Abbas'ı BM'de girişimde bulunmaması için tehdit ettiğini bildirdi.

        Belgelerde ortaya çıkan bir diğer bilgi de İsrail gizli servisi Mossad'ın eski başkanı Meir Dagan'ın, 2008-2009 yıllarında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının incelendiği BM'deki soruşturmanın sonuçlarını yaptığı lobi çalışmalarıyla etkilemek isteği oldu. Güney Afrikalı yargıç Richard Goldstone'un başkanlık ettiği soruşturmayla ilgili, Dagan'ın 2009 yılında Güney Afrikalı üst düzey istihbarat yetkilileri nezdinde lobi faaliyetleri yürüttüğü kaydedildi.

        Dagan, Güney Afrikalı yetkililere "İsrail'i savaş suçları işlemekle suçlayan Goldstone raporunu kabul etmenin, barış sürecini olumsuz etkileyeceğini" söyledi. Dagan, ayrıca "Abbas'ın da raporun uluslararası toplum tarafından kabul edilmesi konusunda çekinceleri olduğunu çünkü bunun Hamas'ın elini kuvvetlendirerek, kendi elini zayıflatacağını düşündüğünü ve Abbas'ın bu yöndeki görüşünü kamuoyu önünde asla ortaya koyamayacağını" bildirdi.

        2006 ile 2014 yıllarını kapsayan istihbarat belgeleri El Cezire kanalının araştırma birimi tarafından elde edildi ve İngiliz Guardian gazetesiyle paylaşıldı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ