Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Terör örgütü IŞİD’e olduğu kadar, bu örgüte karşı savaşan PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye de birçok ülkeden yabancılar katılıyor

        Arif Balkan/GAZETE HABERTÜRK

        Terör örgütü IŞİD’e olduğu kadar, bu örgüte karşı savaşan PYD’nin silahlı kanadı YPG’ye de birçok ülkeden yabancılar katılıyor. Suriye Gözlemevi verilerine göre; YPG saflarında ABD, Avustralya, İngiltere ve Vietnam’dan başta olmak üzere yaklaşık 150 savaşçı bulunuyor. IŞİD ile mücadelenin insanlık için önemli olduğunu söyleyen bazı YPG’li yabancılar, 20 gündür internette oluşturdukları profillerinde bağış toplayarak, PYD denetimindeki Rojava bölgesine gidiyor. Habertürk, YPG saflarında IŞİD’le yürütülecek savaş için uçak biletleri, silah, mühimmat ve ekipman masrafları için para toplayan savaşçı adaylarına ulaştı.

        ‘ESKİ ASKERİM, DENEYİMİMİ KULLANMAK İSTİYORUM’

        Almanya doğumlu İngiliz vatandaşı Steven von Steinberg (31), pek çok Avrupalı gibi internet üzerinden bağış toplayarak YPG saflarında IŞİD’e karşı savaşmayı amaçlıyor. Steinberg, kampanyayla ilgili “İngiltere’den Irak’a hava yolculuğu ve silah/ ekipman seti satın alabilmem için para toplamam gerekiyor. YPG’nin IŞİD şeytanına karşı savaşına katılmak istiyorum” diyor. Eski bir asker olan Steinberg, “2000-2009 arasında İngiliz ordusunda askerdim. Şimdi bir fabrikada çalışıyorum. Gittikçe büyüyen IŞİD ile mücadeleye nasıl katkı sunabileceğimi düşündüm. Ekonomik durumum çok iyi değil. Sahip olduğum tek şey uzun yıllar boyunca çalıştığım çatışmalı bölgelerde edindiğim askeri eğitim ve deneyim. Sahip olduğum becerileri IŞİD’e karşı verilen savaşta kullanmak istiyorum” diye konuşuyor.

        4 ÇOCUĞUNU BIRAKIP GİDECEK

        İngiltere’de yaşayan 44 yaşındaki Collin Rutterford da Rojava’ya gitmek isteyenlerden. Rutterford, 4 çocuğunu İngiltere’de bırakarak YPG’ye katılmak istediğini söylüyor: “IŞİD sadece Ortadoğu’nun bir sorunu değil. Amerikan ve İngiliz hükümetleri IŞİD’e karşı savaşmak için Kürtleri ve Hıristiyanları yalnız bırakıyor. Ben hem kendi çocuklarımın hem de bütün çocukların barışçıl bir dünyada yaşama hakları olduğuna inanıyorum. Kürt çocukların yaşadığı acıyı yakından takip ediyorum. Onlar da acı çekmeden oyun oynayabilmeliler. IŞİD, radikal eylemlerinde artık çocukları da kullanıyor. Her bağış çok önemli. Uçak biletlerim ve kişisel ihtiyaçlarım için bağışlara ihtiyacım var.”

        ‘MÜCADELE YETERSİZ’

        Bağış toplayan İngiliz Jamie Hatton da henüz birkaç gün önce başlattığı kampanyayla Rojava’ya gitmek istiyor. Hatton, “IŞİD her gün dünyanın her yanından destekçi kazanıyor. Bölgede yaşayan pek çok insan risk altında. Birkaç aydır dünya kamuoyu IŞİD’le savaşmak için bir şeyler yapmaya çalışıyor ama bu yetersiz. Bağışları ihtiyaçlarım için kullanacağım. Yapılacak her bağış, savaş bölgesindeki insanlara yapılacak” diyor

        GİTTİ, SAVAŞTI, GERİ DÖNDÜ

        YPG için 3 ay Rojava’da savaşanlardan ABD’li Dean Parker da IŞİD’den kaçan Ezidilerin Sincar Dağı’nda yaşadığı dramı televizyondan izledikten sonra bölgeye gitmeye karar verdiğini söylüyor. ABD’de bir dönem inşaatlarda, bir dönem de restoranlarda çalışan Parker, “Geçen ay ülkeme döndüm. Manzara korkunçtu. IŞİD, kadın-erkek, genç-yaşlı demeden acımasızca katliamlara imza atıyor. Yüzlerce barışçıl insanı öldürdüler. Evlerini ve şehirlerini yok ettiler. Rojava’ya gitme kararı almamda en büyük etki bu oldu. Gitmeden önce silah nasıl tutulur, onu bile bilmiyordum.YPG’ye katıldıktan sonra beni eğittiler ve artık bir askerim” diyor. 2 çocuğu olan Parker, “Bir gün tekrar gideceğim. Orada çok arkadaşım var artık” diye konuşuyor.

        YABANCILARDAN 3'Ü

        ı yitiren ilk yabancı savaşçıydı. İngiliz YPG’li Konstandinos Erik Scurfield de 2 Mart’ta Til Berak’ta çıkan çatışmada hayatını kaybetti. Scurfield, İngiltere’nin Nottingam şehrinde toprağa verildi. Afrika kökenli

        Alman vatandaşı Ivana Hoffman da Til Temir’de 7 Mart’ta IŞİD’le yaşanan bir çatışmada öldü. Hollandalı Richard Jansen ise Şengal’de IŞİD’e karşı savaşırken bir havan topunun bulunduğu mevziye düşmesiyle yaralandı ve ülkesine döndü. Amerikalı savaşçı Matthew Kowolski de yaralanan lejyonerler arasında.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ