Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa "Hain bir eylem yapacağım tüm düzen değişecek"

        HT GAZETE

        Fransız Alpleri’nde salı günü Germanwings şirketine ait Airbus uçağını kasıtlı olarak düşürdüğü tahmin edilen yardımcı pilot Andreas Lubitz’in hayatıyla ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor. Kendisiyle birlikte 149 kişinin ölümüne yol açan “Domates Andy” lakaplı pilot Lubitz’in eski sevgilisi konuştu. Alman Bild Gazetesi’ne konuşan ve ismi Maria W. (26) olarak aktarılan genç hostes, geçen yıl sadece 5 ay birlikte olduktan sonra Lubitz’ten ayrıldığını söyledi. Lubitz’i çalkantılı ve dengesiz ruh hali yüzünden terk ettiğini ifade eden Maria W., bir dönem pilotun Düsseldorf’taki dairesinde birlikte yaşadıklarını da anlattı.

        ‘ÖFKE NÖBETLERİ GEÇİRİRDİ’

        İş ortamında tanıştığı ve 5 ay boyunca çeşitli kentlere beraber uçtuğu Lubitz’in acı çekse de sırlarını iyi saklayabilen biri olduğunu da vurgulayan Maria W., “İş üzerinden konuşmaya başladığımızda aniden başka bir kişiliğe bürünüyordu. Çalışma koşullarımızın zorluğundan şikâyet ediyor, az paraya gelecek garantisi olmamasına sinirleniyordu” dedi.

        Kazayı ilk duyduğu zaman yaşadıklarının ve aralarında geçen sözlerin aklına geldiğini belirten genç hostes, yardımcı pilot ile ilgili şu bilgileri verdi: “Genellikle Avrupa’daki uçuşlarımız nedeniyle çeşitli otellerde buluşur ve geceyi birlikte geçirirdik. Başlarda sakin ve egzantrik bir kişiliği vardı. Bana çiçekler almıştı. Ancak daha sonraları değişti ve sık sık öfke nöbetleri geçirmeye, beni korkutmaya başladı. Bazı geceler ‘Düşüyoruz’ diye bağırarak kâbusla uyanırdı. Bir keresinde aşırı öfkelenip beni banyoya kilitlemişti. Aynı gün bana ‘Bir gün öyle hain bir eylem gerçekleştireceğim ki tüm düzen değişecek. Herkes benim kim olduğumu görecek, adımı öğrenecek ve beni hep hatırlayacak’ demişti. Şimdi ne demek istediğini anlıyorum.” Maria W., çok iyi tanıdığını kaydettiği Lubitz’in kişilik özelliklerini anlatırken, “Rahatsızlığı nedeniyle uzun mesafeli uçuşlara katılamayacağını ve bir gün kaptan pilot olma hayalinin gerçekleşemeyeceğini biliyordu. Evinde yırtılmış halde bulunan “Çalışamaz” raporu, onun hayalini kurduğu pilotluk mesleğini kaybetmeyi kabullenemeyeceğinin kanıtı” diye konuştu. Alman polisinin, hostesle daha kapsamlı bir görüşme yaparak Lubitz’in ruh haliyle ilgili detaylı bilgileri öğreneceği de açıklandı.

        SON UMUDU SUYA DÜŞTÜ

        Lubitz, ayrıldığı sevgilisini tekrar kazanabilmek için son bir umutla kazadan 1 hafta önce 2 lüks marka otomobil sipariş etmişti. Bild Gazetesi, genç pilotun kendi aracını teslim almasına rağmen sevgilisinin otomobili teslim edilmeyince bozularak barışma teklifini reddettiğini yazdı. Lubitz’in 10 Mart’a kadar Düsseldorf Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi gördüğü de ortaya çıktı. Yapılan araştırmalarda genç yardımcı pilotun, olay öncesinde aşırı derecede para harcamaya başladığı da tespit edildi.

        Fransız televizyonu iTele başta olmak üzere bazı medya organlarında ise hostes Maria W.’nin anlattıklarından farklı iddialar ortaya atıldı. Lubitz’in bazı tanıdıklarının ifadelerine dayanılarak, kısa süre önce ayrıldığı sevgilisiyle aslında nişanlı olduğu, 7 senedir tanıştıkları ve evlenmeyi planladıkları öne sürüldü. Ayrıca Lubitz’in uçağı düşürdüğü bölgeyi, 1996-2003 yılları arasında ailesiyle birlikte kayak yapmak için gittiği bir yer olması nedeniyle çok iyi bildiği ve özellikle seçtiği iddia edildi.

        Yardımcı pilotla ilgili ortaya atılan iddialar bununla da bitmiyor. Yine Fransız medyası, Lubitz’in aslında gay olduğunu ancak bunu gizlediğini, sevgilisinin öğrenmesinin ardından ise 5 aylık ilişkinin bittiğini ileri sürdü. Ayrıca Lubitz’in pilot arkadaşlarının, kendisine eşcinsel imalarda bulunarak “Domates Andy” lakabını takıp depresyonunun ilerlemesine neden oldukları iddia edildi.

        SAĞLAM CESET YOK

        Uçağın Fransa Alpleri’ndeki enkaz bölgesinde çalışmalarına devam eden arama-kurtarma ekipleri, uçağın düştüğü bölgede dün bulunan bütün haldeki cesetten başka sağlam cesede henüz ulaşılamadığını açıkladı. Kazada hayatını kaybedenlere ait şimdiye kadar 400 parçanın bulunduğu öğrenildi. Yakınlardaki 2 otelde ise bulunan ceset parçalarıyla karşılaştırmak amacıyla ölenlerin yakınlarından DNA örnekleri almak için geçici laboratuvarlar kuruldu.

        Alman havayolu şirketi Lufthansa, ailelere acil finansman desteği sağlamak için 50 bin Euro tazminat ödemeye karar verdi. Ölen kurbanların ailelerinin, birleşip dava açarak pilotun ruh sağlığına yeteri kadar vakıf olamayan havayollarının kazada doğrudan kusurlu olduğu kararını çıkarmaları halinde çok daha yüksek rakamlar kazanabilecekleri belirtiliyor.

        'BEN DE KOKPİTTE YALNIZ BIRAKTIM'

        Genç yardımcı pilot Andreas Lubitz ile bundan 3 hafta önce bir sefer sırasında beraber uçtuğunu açıklayan bir başka Germanwings pilotu Frank Woiton (48), Lubitz'in işinde çok başarılı olduğunu söyledi. Uçaktaki tüm kontrole hâkim olarak güven verdiğini ve kendisinin de hâkimiyeti ona bırakıp tuvalete gittiğini belirten Woiton, "Bana yakında kaptan pilot olmanın hayalini kurduğunu ve çok heyecanlı olduğunu söylemişti" dedi.

        REKLAM SLOGANINI YENİLEDİ

        Alman havayolu şirketi Germanwings, Londra’daki çok sayıda metro istasyonunda bulunan “Şaşırmaya hazır olun. Almanya’yı ziyaret edin. Almanya’nın farklı yerlerinin tadını çıkarın. Hamburg’a, Berlin’e uçun” sloganının yer aldığı reklam afişlerinde değişiklik yaptı. Şirket, uçaklarının düşmesinin ardından reklam sloganındaki “Şaşırmaya hazır olun” ifadesini çıkardı.

        'TESLERLE BÜTÜN DÜŞÜNCELER OKUNAMAZ'

        Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı olan Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç, pilotların psikolojik testlerden geçirildiğini ancak bu testlerin kişinin beyninden geçen bütün düşünceleri okumadığını dile getirdi. Pilotların 6 ayda bir sağlık kontrolünden geçirildiğini söyleyen Çetingüleç, “Psikolojik testler; kan tahlili kadar, bir MR kadar insanın ruhunu okuyan testler değildir. Ancak tecrübeli psikiyatrlar kişinin davranış bozukluklarını hissedebilirler. Maalesef pilotların girdiği psikolojik muayenelerde öyle her kişiye uzun zamanlar ayrılmıyor” dedi.

        KURBANLAR İÇİN DUA OKUDULAR

        Fransa’da Seyne-Les Alpes kasabası yakınlarında düşen Germanwings uçağında hayatını kaybedenler için Fransız Alpleri’ndeki Dignes şehrinin Notre-Dame-du-Bourg Katedrali’nde bir anma töreni düzenlendi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ