Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa IŞİD'in Musul askeri sorumlusu El Kurdi öldürüldü

        Terör örgütü IŞİD'in "Musul askeri sorumlusu" Ziyad Selim Muhammet Ali el-Kurdi'nin öldürüldüğü bildirildi.

        Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansından yapılan yazılı açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının, gece Musul'un Pure Mahallesi'ni hedef alan hava saldırısında, El-Kurdi'nin öldüğü belirtildi.

        Musul doğumlu El-Kurdi'nin 2004 yılında El-Kaide ile bağlantı kurduğu, Zummar, Keske, Musul Barajı, Filfil, Tilkef, Bartille, Güver ve Mahmur'da IŞİD'in bölge komutanlığının ardından son olarak "Musul'un askeri sorumluluğunu" üstlendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

        "Yüzlerce Kürt'ün ve masum vatandaşın ölümünden sorumlu olan bu terörist, El Kaide'nin Tevhid ve Cihad grubuyla iletişim kurmuştur. 2006 yılında koalisyon güçleri tarafından tutuklanmış ve terör suçundan dolayı Boka Hapishanesi'ne gönderilmiştir. Serbest bırakılmasından sonra Musul'da terör eylemlerini düzenleyen grubun emiri oldu. Musul'daki onlarca patlama eyleminin sorumlusudur." (AA)

        Öte yandan Alman Die Zeit'ta yer alan habere göre Federal Anayasayı Koruma Dairesi Başkanı Hans-Georg Maaßen, Almanya'dan 70 kadının IŞİD'in elindeki bölgelere seyahat ettiğini açıkladı. Yeni üyelerin daha çok sosyal ağlardan toplandığını belirten Maaßen, bu kadınların %40'ının 25 yaşın altında olduğunu ve 9 tanesinin henüz reşit olmadığını ekledi.

        Maaßen, kadınların savaş alanlarına gitmesinin yeni bir durum olmadığının altını çizse de, IŞİD'in giderek kız çocuklarını ve kadınları bünyesine çekmeye çalışmasını endişeyle izlediklerini belirtti. İnternette IŞİD sempatizanı yorumlar yapan kızlarla temasa geçilip, ülkeden çıkmaya ve bir cihatçıyla evlenmeye ikna edilmeye çalışılıyorlar diye konuştu.

        Maaßen ayrıca internette savaş alanında yaşamanın romantik bir şekilde anlatıldığını, fakat oraya giden kadınların pasaport ve cep telefonlarına el konulabildiğini söyleyerek, böylelikle örgüte katılan kadınların tamamen izole edildiğini açıkladı.

        Anayasayı Koruma Dairesi'nin bilgilerine göre IŞİD'e Almanya'dan toplamda 650 kişinin katıldığı, bunların 200'ünün ise travmatize bir şekilde ülkeye geri döndüğü, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere tarafından açıklanmıştı. (HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER)

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ