Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Gizli zirvenin perde arkası: “Kırım’ı geri almayı denerseniz nükleer savaş çıkar!”

        Kremlin’e atfedilen bu ifade, İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Times’ın bu sabahki nüshasında “gizli belgelere” dayanılarak ortaya atıldı. Gazete, geçen ay Almanya’da Rus ve ABD’li generaller ve istihbaratçılar arasında yapılan kritik görüşmenin Amerikalılar tarafından kaleme alınan notlarına ulaştığını açıkladı.

        Buna göre, görüşmede Rus yetkililer, Kırım’ın Ukrayna’ya geri dönmesi için harekete geçilmesi durumunda Rusya’nın gerekirse nükleer silah kullanarak buna yanıt vereceğini söyledi.

        The Times, “Bunun boş sözlerden ibaret olmadığı konusunda kuşku duyulmadı” diye ABD tarafının değerlendirmesini aktardı.

        Ayrıca Rus tarafının, Ukrayna’da askeri adımlar atılmasına neden olan koşulların Baltık ülkelerinde de var olduğunu belirterek NATO cephesine mesaj yolladığı belirtildi. Gazete, ABD tarafına “Eğer NATO Litvanya, Letonya ve Estonya’ya askeri birliklerini yollarsa Rusya’dan, nükleerden askeri olmayana kadar geniş bir yelpazede yanıt bulabileceği” iletildi.

        Rus generaller ayrıca, “Ukrayna’ya NATO asker yollarsa Rusya kamuoyu güçle karşılık verilmesi talebinde bulunur” dedi.

        Yazıda ABD kayıtlarına atfen, Rus tarafının ültimatomları üç maddede özetlendi:

        "1-Kırım’ı Ukrayna’ya geri döndürmek için yapılacak her türlü deneme savaş nedeni sayılacak ve Kremlin’in ABD’ye karşı vereceği yanıt nükleer silahları da göz önüne alacak.

        2- Rusya, NATO silahlı birliklerinin Baltık’a yerleşmesine sessiz kalmayacak.

        3- NATO’nun Ukrayna’ya her türlü askeri yardımı Rusya’dan güçle karşılık verilmesini provoke etmiş sayılacak."

        The Times, Batılı istihbarat teşkilatlarının bundan sonra Rusya’nın Baltık ülkelerinde “istikrarsızlaştırma hareketleri” içine girebileceği iddiasını da aktardı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ