Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer İnsan kaçakçılığı yıllık 40 milyar dolara ulaştı

        DIŞ HABERLER/HT GAZETE

        AVRUPA göçmen dalgalarının şokunu yaşarken, son 4 ayda Akdeniz’de hayatını kaybedenlerin sayısı 1800’ü buldu. Pazar günü Libya açıklarında İtalya’nın Lampedusa Adası’na 210 kilometre uzaklıkta 950 kaçak göçmenle batan gemide kurtarma çalışmaları tamamlanmadan yeni bir facia meydana geldi. İtalya açıklarında kaçak göçmen taşıyan 3 tekneden birinden ‘acil durum sinyali’ verildi. Uluslararası Göçmenlik Örgütü, sinyali veren kaptanın gemide 300 kişi bulunduğunu ve 20’sinin yaşamını yitirdiğini kendilerine bildirdiğini duyurdu. Yunanistan Sahil Güvenlik botlarıysa dün Rodos Adası’nda kayaya oturan iki kaçak teknesinde biri çocuk 4 kişinin öldüğünü, gemideki 148 kişinin kurtarılarak karaya çıkarıldığını açıkladı.

        AVRUPA’NIN YENİ VEBASI

        Kaçak göçmen facialarının art arda gelmesi Avrupalı liderleri harekete geçirdi. Liderler mevcut önlemlerle göçmen dalgasının önüne geçilemeyeceğini belirtiyor. İtalya Başbakanı Matteo Renzi, insan kaçakçılığını, ‘Çağın yeni vebası’ olarak nitelendirdi ve Libya’daki karışıklık nedeniyle göçmen dolu teknelerin İtalya’ya doğru yola çıktığını hatırlattı. Renzi, “Daha çok kurtarma teknesi sağlamak değil, teknelerin yola çıkmasını engellemek çözüm yolumuz olmalıdır” dedi. Renzi daha önce, yeni göçmen akınını başlatmakla suçladığı IŞİD’in Libya’daki mevzilerinin vurulması gerektiğini savunmuştu. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da özeleştiri yaparak, “Ne göçmenlerin ne de ölenlerin sayısında bir azalma oluyor. Bu trajedileri önlemek için Avrupa olarak çok az şey yaptık. Avrupa sadece başsağlığı dileklerinde bulunmamalı, çünkü trajediler yeniden yaşanıyor” dedi. Schulz, Libya’da IŞİD’e karşı askeri operasyon yapılması fikrineyse karşı çıktı.

        24 KAÇAKÇI TUTUKLANDI

        İtalyan yetkililer, Palermo’da yapılan operasyondaysa 24 insan tacirinin tutuklandığını açıkladı. Örgütün lideri olan ‘General’ lakaplı Eritreli Mered Medhanie adlı kişinin telefon dinlemelerinde, “Ben Kaddafi tarzında bir adamım, kimse benden daha güçlü olamaz. Bu yıl çok çalışıp, 7000-8000 göçmeni teknelere bindirdim” dediği ortaya çıktı.

        İTALYA DONANMASINI AKDENİZ’E ÇIKARMIŞTI

        Yaklaşık 90 bin kilometre sınırı bulunan Avrupa Birliği, kaçak göçmenlerle mücadelede çeşitli yöntemler deniyor. Ancak alınan önlemlerin verimliliği tartışma konusu. İtalya, 2013’te Lampedusa Adası açıklarında 360 göçmenin can vermesi üzerine ‘Mare Nostrum’ (Bizim Deniz) kurtarma programı başlatmış, ancak donanmanın keşif maliyeti aylık 9 milyon Euro’yu bulunca bu operasyona 2014 yılı ekim ayında son vermişti. Bunun yerine daha az alanı kapsayan Frontex yönetimindeki, aylık 2.9 milyon Euro bütçeli Triton projesi devreye sokulmuştu. Ancak bir kurtarma değil, devriye projesi olarak doğan Triton’a yönelik eleştiriler artıyor. “Göçmenleri kurtarmıyor, öldürüyor” eleştirilerine tutulan Triton, araç filosunun kapasitesi ve kalitesi bakımından da yeterli görülmüyor. Mare Nostrum, 50 deniz mili genişliğindeki uluslararası suları kapsıyordu, Triton ise sadece 30 deniz mili. Bu mesafenin, teknelerin Kuzey Afrika’dan kalkışına caydırıcı olmadığı belirtiliyor. Triton, İtalya’nın yönetiminde 29 Avrupa Birliği (AB) ve birlik üyesi olmayan ülkelerin katılımıyla hayata geçirilmişti. Yılbaşından beri Avrupa’ya denizyoluyla ulaşan mültecilerin sayısının 35 bin olduğu ifade ediliyor. 2014 yılında sadece İtalya’ya bu yolla ulaşanların sayısıysa 220 bin civarında.

        UMUDUN BEDELİ 5-25 BİN EURO

        BM Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Örgütü’nün 2014’te yayınladığı rapora göre, insan kaçakçılığının dünyada ulaştığı ciro 40 milyar doları buldu. Europol’ün yayınladığı raporda ise kaçakçılık şebekeleri, Avrupa’ya taşıdığı kişilerden sağladıkları sahte belgelere ve taşıma şekline göre 5-25 bin Euro alıyor. Uluslararası Göç Görünüm Raporu’na göre her yıl 1.4 milyon insan yasadışı yollardan Avrupa’ya giriyor. EUROSTAT verilerine göre AB ülkelerinde yaklaşık 20 milyon insan kaçak olarak yaşıyor.

        AB LİDERLERİ TOPLANIYOR

        AB Dışişleri Bakanları dün Brüksel’de acil bir toplantı yaparken, ülke liderleri de perşembe günü bir araya geliyor. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Akdeniz’de yaşananları görüşmek üzere liderleri toplantıya çağırdım” dedi. İngiltere Başbakanı David Cameron “Bu insanların geldiği ülkelerdeki sorunlara eğilen kapsamlı bir plana ihtiyaç duyduğumuza inanıyorum” dedi.

        AKDENİZ’DE ÜÇ ROTA

        Göçmen kaçakçılarının çoğu Akdeniz’de 3 farklı rotayı izliyor. Rotalardan en bilineni Fas ve Cezayir üzerinden İspanya’ya açılan kapı. Libya ve Mısır üzerinden İtalya’ya ulaşan güzergâhı takip eden göçmen kaçakçıları, Doğu Akdeniz’deyse Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşmanın yollarını arıyor. BM verilerine göre, savaş ya da ekonomik nedenlerle yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kalan insan sayısı, 2013 sonu itibariyle 50 milyonu aştı. Göçmen sayısı bir önceki yıla göre 6 milyon artarak 51.2 milyona ulaştı. Bu sayı insanlık tarihinin en yükseği olarak kayıtlara geçti.

        IŞİD’İN KAOS PLANI MI?

        Akdeniz’de art arda yaşanan kaçak göçmen facialarının ardından şubat ayında yayınlanan IŞİD militanlarının telefon konuşmaları akıllara geldi. İtalyan medyasının yayınladığı telefon konuşmalarında militanlar, IŞİD’e Suriye ve Irak’ta saldırıların artması halinde, Libya üzerinden Avrupa’ya 500 bin kaçak göçmen gönderileceğini söylüyor. Konuşmada bu göçmenler arasına IŞİD militanlarının karışacağı ve Avrupa’da ses getirecek eylemler gerçekleştireceği de iddia ediliyordu.

        "AVRUPA SOYKIRIMA GÖZ YUMUYOR"

        Malta Başbakanı Joseph Muscat " İnsan Kaçaklarıyla mücadelede yetersiz kalıyoruz. BM ve Avrupa bir şeyler yapmalı. Birgün gelecek Avrupa bu duruma sessiz kaldığı ve göçmen soykırımına göz yumduğu için hesap vermek zorunda kalacak. Avrupa devreye girererek, Libya’dan çıkan göçmen teknelerinin Akdeniz’e açılmasına izin verilmemeli” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ