Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer İnsan haklarına uyduyla sahip çıkıyor

        HT GAZETE / Kasım CİNDEMİR

        George Clooney, 15 ay önce kurduğu Uydu Gözcüsü Projesi ile Sudan’daki hükümet ve isyancıların hareketlerini günlük olarak takip ediyor ve hak ihlallerini belirliyor.

        Sudan’ın Darfur bölgesinde yaşanan insani drama karşı kampanyaya öncülük eden Hollywood yıldızı George Clooney, bununla yetinmedi ve dünyanın ilk özel insan hakları izleme birimini de kurdu. Clooney’nin 15 ay önce kurduğu “Satellite Sentinel Project” (SSP) -Uydu Gözcüsü Projesi- Sudan’da hükümet güçleri ile isyancıların hareketlerini günlük olarak takip ediyor. Proje birimini kurmak için Google ve uydu şirketi DigitalGlobe ile anlaşan Clooney, harcamalarını da kendi cebinden karşılıyor.

        HALK KURTULMUŞTU

        ABD’nin Massachusettes Eyaleti’ndeki Cambridge kentinde bulunan SSP merkezindeki küçük bir ekip, her gün uydulardan gelen Sudan fotoğraflarını inceliyor. Fotoğraflarda hükümet askerlerinin, tanklarının, isyancı milislerin konumları tek tek belirleniyor. Birim görüntülerde saldırı, toplu mezar ve katliamın izlerini de tespit ediyor. SSP geçen yıl eylül ayında Kurmuk kasabasına 2 bin asker ve tankla yapılmaya hazırlanılan saldırıyı önceden görmüş ve halkın kaçıp kurtulmasını sağlamıştı.

        GÖZALTINA ALINMIŞTI

        George Clooney, Sudan’ın Darfun bölgesinde kitlesel açlık ve kıyımlara karşı uzun süredir mücadele veriyor. Ünlü aktör, 2 yıl önce ABD’nin başkenti Washington’da Sudan Büyükelçiliği’ndeki eyleme son vermediği için kelepçelenip gözaltına alınmıştı.

        ‘EMEL GURUR VERİYOR’

        George Clooney, eşi Emel’i Strasbourg’da savunma yaparken cübbesi ile görmekten gurur duyduğunu söyledi. CBS Televizyonu’nda yayınlanan “Entertainment Tonight” programına konuşan Clooney, “Onu, Strasbourg’da cübbesinin içinde AİHM’de konuşurken görmek bana gurur veriyor. Oldukça etkileyici” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ