Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Suriye'den Türkiye'ye kaçan göçmenlerin hayata kaçışı

        Ahmet Yukuş / Akçakale / GAZETE HABERTÜRK

        Suriye’deki çatışmalar nedeniyle Türkiye sınırına gelen Suriyelilerin geçişine dün izin çıktı. Ancak IŞİD geçişin yapılacağı gümrük kapısına giden yolları kapatınca izdiham yaşandı. Suriyeliler ancak akşam saatlerinde Türkiye’ye girebildi. Koalisyon güçlerinin hava saldırıları, çatışmalar ve bazı Kürt grupların baskısı nedeniyle Suriye’nin Telabyad kentinden kaçarak sınıra gelen yaklaşık 3 bin Suriyeli, bekleyişini dün de sürdürdü. Sınırdaki TOMA’lar zaman zaman su sıkarak sığınmacıları serinletti. Öğle saatlerinde YPG güçleri toplarla, koalisyon uçakları da havadan Telabyad’ı bombaladı. Bu gelişmenin ardından Suriyelilerin Türkiye’ye geçişine izin çıktı. Sınırda bekleyen bir grup, dün sabah kontrollü şekilde Akçakale Gümrük Kapısı alanına yönlendirildi. Ancak Suriyelilerden 4 ailenin Türkiye’ye geçmesinin ardından, Telabyad’ın kontrolünü elinde bulunduran IŞİD, gümrük kapısına geçişleri engelledi.

        TEL ÖRGÜLERİ KESTİLER

        Bunun üzerine Suriyeliler, sınır hattındaki tel örgülere yöneldi. Türkiye tarafındaki yüzlerce Suriyeli de sınır tellerinin olduğu bölgeye gitti. Suriyeliler, Türk askerlerinin uyarılarının, su ve gazla müdahalesinin ardından geri çekildi. Suriyeliler bir süre sonra yeniden tel örgülere yöneldi ve telleri keserek sınırı aştı. Ancak, sınır hattında hendek olduğu için Suriyeliler Türkiye tarafına geçemedi. Bu sırada izdiham yaşandı. Meydana gelen kargaşanın ardından Türk güvenlik güçleri bölgeyi kısa sürede kordona aldı. Oluşturulan koridordan Suriyeliler, kontrollü şekilde AFAD tarafından kayıt işlemlerinin yapılacağı Akçakale Gümrük Kapısı’na alınmaya başlandı. Bu arada, Türk vatandaşları kol kola girip koridor oluşturarak sığınmacıların geçişini kolaylaştırdı.

        X-RAY’DEN GEÇIYORLAR

        AFAD ekiplerince burada oluşturulan noktaya alınan sığınmacıların üst araması yapılıyor ve beraberindeki eşyalar x-ray’den geçiriliyor. Kayıt işlemleri yapılan Suriyelilerin, daha sonra sağlık kontrolleri ve aşı işlemleri tamamlanıyor. Sığınmacılardan isteyenler Türkiye’deki akrabalarının yanına, kalacak yeri olmayanlar ise AFAD’ın kamplarına yerleştiriliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ