Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Dışişleri Bakanlığı'ndan Mursi kararı ile ilgili açıklama

        HABERTÜRK HABER MERKEZİ

        Dışişleri Bakanlıklığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş.Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Mursi’yle beraber 106 kişiye geçtiğimiz ay verilen idam cezalarının, 16 Haziran günü onanmasını şiddetle kınıyoruz" ifadesi yer aldı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ise kararla ilgili "Bu karar hukukun temel hak ve özgürlüklerinin katledilmesidir. İdam kararlarının geri alınması için toplum harekete geçmelidir" dedi.

        Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan,Mursi’ye verilen idam cezasınakişisel Twittwer hesabından da tepki gösterdi. Erdoğan 3 dilde yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı:

        Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile 105 kişiye verilen idam cezaları hukukun, temel hak ve özgürlüklerin katledilmesidir.

        Darbe yönetiminin talimatlarıyla verilen idam kararlarının geri alınması için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz.

        Mısır'da sağduyu, demokrasi ve hukukun hakim olmasını temenni eden Türkiye, her zaman kardeş Mısır halkının yanında olmaya devam edecektir.

        Mursi'nin Mısır tarihinin ilk demokratik seçimlerinde halkın oylarıyla göreve geldiğinin vurgulandığı Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Sayın Mursi’nin keyfi, uluslararası standartları karşılamaktan uzak ve hukuki sayılamayacak bir süreç sonucunda böyle bir hükümle karşı karşıya bırakılması, şüphesiz Mısır’ın ihtiyaç duyduğu toplumsal barış ve istikrarın sağlanmasına hiçbir şekilde katkı sağlamayacaktır. Mısır’ın izlediği bu yanlış yoldan bir an önce dönmesi ve söz konusu kararları gecikmeden geri alması, hem Mısır’ın, hem de bölgemizin barış ve istikrarı bakımından önemle beklenmektedir."

        İKİ DAVA KARARA BAĞLANDI

        Mısır'da "casusluk" ve "hapishaneler baskını" davalarının karar duruşması başkent Kahire'deki polis akademisinde bugün yapıldı. Mahkeme, kamuoyunca "casusluk" davası olarak bilinen davada, daha önce idam konusunda görüş için dosyasını müftülüğe gönderdiği, darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve İhvan Rehberlik Konseyi Başkan Muhammed Bedii'nin de aralarında bulunduğu 17 kişiyi müebbet hapis cezasına çarptırdı. Darbe mahkemesi, Mursi ve Bedii dahil hapisteki yedi Müslüman Kardeşler üyesi hakkında "hapishaneler baskını" davasında 16 Mayıs'ta verilen idam cezalarını ise onadı.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır'da askeri darbe ile görevden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ve 105 kişi hakkında verilen idam cezalarının onanmasını kınadı. Erdoğan, yaptığı açıklamada, "İdam kararlarının geri alınması için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz" dedi.

        ÖZGÜRLÜKLERİN KATLEDİLMESİ

        Yazılı bir açıklama yapan Erdoğan, "Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Sayın Muhammed Mursi'nin askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının, haksızca cezaevine konularak temel hak ve özgürlüklerinden mahrum bırakılmasının akabinde, kendisi ve birlikte yargılandığı 105 kişi hakkında verilen idam cezalarının onanmasını şiddetle kınıyoruz. Bu kararlar, hukukun, temel hak ve özgürlüklerin katledilmesidir.

        HUKUKUN AYAKLAR ALTINA ALINMASI

        "Mursi'nin bir başka davadan müebbet hapis cezasına da çarptırılmış olduğu bu süreç, binlerce masum insanı öldüren ve onbinlerce kişiyi haksız yere hapse atan darbe yönetiminin hukuku ayaklar altına aldığının en bariz göstergelerinden biridir" denilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

        KARAR GERİ ALINMALIDIR

        "Mısır'da toplumsal barışı ciddi biçimde tehlikeye sokabilecek bu gidişata son verilmesi, darbe yönetiminin talimatlarıyla verilen idam kararlarının geri alınması için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz. Mısır'da adil yargılama koşullarına riayet edilmeksizin verilen keyfi kararların bozulmasının sağlanması, uluslararası toplumun demokrasiye ve insan haklarına sahip çıkma mücadelesi açısından da son derece önemlidir.

        Mısır'da toplumsal uzlaşının ve istikrarın yeniden tesisi açısından, Sayın Mursi ve diğer mağdurlar hakkında verilen idam cezalarının bozulması ve engellenmesi hayati önem taşımaktadır. Mısır'da sağduyunun, demokrasinin ve hukukun hakim olmasını temenni eden Türkiye, her zaman kardeş Mısır halkının yanında yer almaya devam edecektir.

        BAKAN MÜEZZİNOĞLU: DEMOKRASİ KATLİAMI

        Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "İdam sehpasına çıkartılmak istenen yalnızca Muhammed Mursi ve dava arkadaşları değil Mısır halkının milli iradesidir. Tarih elbet bu yaşananlara kirli diplomasi örtüsüyle çanak tutanlardan bir gün hesap soracaktır" dedi.

        Müezzinoğlu, Mısır'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile birlikte 106 kişiye verilen idam cezalarının onanmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

        "Dün kardeş Mısır halkının milli iradesini ve demokratik yaşam mücadelesini hiçe sayarak yapılan askeri darbeye alkış tutanlar bugün verilen idam kararının da sorumluluğunu üstlenmek zorundadır" diyen Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

        "İdam sehpasına çıkartılmak istenen yalnızca Muhammed Mursi ve dava arkadaşları değil Mısır halkının milli iradesidir.

        Tarih elbet bu yaşananlara kirli diplomasi örtüsüyle çanak tutanlardan bir gün hesap soracaktır. Uluslararası toplum bu iki yüzlü yaklaşımlara karşı elini vicdanına koymalı ve yapılan demokrasi katliamı kamuoyu vicdanını daha fazla yaralamadan derhal durdurulmalıdır. Tarih boyunca kendi kaderini bu coğrafyanın kaderinden ayrı tutmayan Devletimiz ve Milletimiz kardeş Mısır halkının yanında olmaya devam edecektir."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ