Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 20 yıldır dinmeyen acı: Srebrenitsa
        1

        Ece ÇELİK / HABERTURK.COM

        ececelik@haberturk.com

        Yugoslavya'nın çöküşü üzerine 1992 yılında Sırplar, Bosna'ya açtıkları savaşın ardından doğu istikametine doğru hızla ilerledi. Yoğun olarak Müslümanların yaşadığı 36 bin nüfuslu Srebrenitsa'yı ele geçirdi. Çatışmalı dönemlerin ardından Bosna kasabayı geri aldı.

        2

        Bölgede savaş sürdüğü için Boşnakların elinde olan tek bölge olan Srebrenitsa'ya yoğun bir göç başladı. Srebrenitsa'nın nüfusu 60 bine çıktı. Nüfus bu küçük kasaba için çok kalabalıktı, yiyecek ve su bulmak zorlaştı, adeta bir kıtlık hali yaşanmaya başladı.

        3

        Srebrenitsa'daki Sırp kuşatması sürüyordu. BM Barış gücünün askeri müdahalesi sonucunda Sırp saldırıları durmuştu. İki yıl boyunca az sayıda insani yardım konvoyu kasabaya ulaşabildi. Kasabada açlıktan ölümler başlamıştı.

        4

        Bosnalıların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından toplandı. Sırplar ''Krivaya 95'' operasyonuyla BM Barış Gücü'ndeki Hollanda askerlerini rehin aldı.

        5

        Sırplar Srebrenista'ya olan saldırıları arttırdı, ellerinden silahları alınmış olan Bosnalılar BM güçlerinden silahlarını geri istedi. Ancak bu talep reddedildi.

        6

        Hollanda güçleri Sırplara, sabaha kadar geri çekilmezlerle Nato'nun hava saldırısı düzenleyeceği tehdidinde bulundu. Nato savaş uçakları Srebrenitsa etrafındaki Sırp tanklarını bombaladı. BM ise herhangi bir müdahalede bulunmadı.

        7

        Hollanalı askerler gece yarısı esir alınan BM askerlerine karşılık olarak kasabayı boşalttılar.

        8

        Tam 10000 kişiyi esir alan Sırp askerleri komutan Mladiç'in emriyle esirleri öldürmeye başladı. Beş gün süren katliamda 8372 kişi öldürüldü. 3 bininin cesedine hâlâ ulaşılamadı.

        9

        Saldırının baş sorumlusu General Ratko Mladiç, Sırbistan İstihbarat Teşkilatı tarafından 2011 yılında yakanlandı.