Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Washington'dan güvenli bölge açıklaması

        Kasım CİNDEMİR / GAZETE HABERTÜRK

        ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, Türkiye-Suriye sınırının IŞİD ’den arındırılmasının Ankara tarafından talep edildiğini söyledi. Yetkili, “Türkler bize gelip yardım istediler, biz de ‘Olur’ dedik” dedi. Aynı yetkili, “güvenli bölge” değil ama “IŞİD ’den arındırılmış bölge” oluşacağının altını çizdi

        Üst düzey ABD yetkilileri tarafından basın mensuplarına verilen brifingde, Türkiye-Suriye sınırındaki alanın IŞİ D’den arındırılmasının Ankara tarafından talep edildiği belirtildi. Bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Türkler bize gelip yardım istediler, biz de ‘Olur’ dedik” diye konuştu. Aynı ABD yetkilisi, bu uygulamanın bir “uçuşa yasak bölge” veya bir “güvenli bölge” olmayacağını söyledi; “IŞİ D’den temizlenmiş alan” sözcüklerini kullandı ve “Biz gördüğümüz yerde IŞİ D’i yok etmek istiyoruz, mesele budur” dedi.

        ‘TÜRKİYE ’YE İHTİYAÇ VAR’

        ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, şözlerine şöyle devam etti: “Suriye’nin kuzeyinde IŞİ D’in kontrolündeki sınır boyu 98 kilometre uzunluğunda. Türkiye ile bu konuda çok yakından çalışmak istiyoruz ve sınırın bu uzantısını da gerçekten kapatabilmek için Türkiye’ye ihtiyacımız var. Türkiye’nin de belirttiği gibi IŞİ D’den temizlenmiş alana Türk askerleri dahil olmayacak. Kesinlikle ABD askeri de bölgede görev yapmayacak. Burada sahada ılımlı muhalif gruplar yer alacak. Bunların hangi gruplar olacağı, Türkiye ile mutabakatla belirlenecek.”

        "PKK TETİKLEDİ"

        Türkiye ’nin PKK’ya karşı operasyonlarını da değerlendiren Amerikalı yetkili, “Saldırıları PKK tetiklemiştir. Eğer PKK Türkiye’de bir dizi saldırılarda bulunmasaydı, Türkiye de Kandil’e hava saldırısı düzenlemezdi. PKK Türklerle yeni bir cephe açmak istiyorsa bu hiç de yapılacak, akıllıca bir şey değil” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ