Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kıbrıs müzakere sürecinden memnun

        KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, müzakere sürecinde güven artırıcı önlemlerin adada nihai bir anlaşma sağlanmasına ve varılacak anlaşmanın uygulanmasına önemli katkısı olacağı inancında olduğu belirtilerek, BMGK'nin "Kıbrıs'ta kapsamlı bir anlaşma sağlanması amacıyla yeniden başlayan müzakere sürecinden ve liderlerin ortaya koyduğu çaba ve sağlanan ilerlemeden memnuniyet duymasının" müzakerelerin seyrine olumlu yansıyacağı ifade edildi..

        KıbrısTürk tarafının, BM Genel Sekreteri'nin İyi Niyet Misyonu çerçevesinde, yerleşmiş BM parametreleri, iki taraf arasında varılan uzlaşılar ve 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama temelinde müzakerelerin iki tarafın da üzerinde mutabık kalacağı bir anlaşmayla sonuçlandırılması yönündeki kararlılığını en güçlü şekilde koruduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi.

        "Güvenlik Konseyi Kararı'nda güven artırıcı önlemlerin hayata geçirilmesi çağrısı yapılmaktadır.KıbrısTürk tarafı olarak, mevcut müzakerelere paralel gerek Ada'da yaşayan iki halkın günlük yaşamlarını kolaylaştırmaya yönelik gerek iki halkı birbirine yakınlaştıracak gerekse iki taraf arasında iş birliğine imkan sağlayacak adımların atılmasına önem atfetmekteyiz. Güven artırıcı önlemlerin Ada'da nihai bir anlaşma sağlanmasına ve varılacak anlaşmanın uygulanmasına önemli katkısı olacağı inancındayız.

        Kararda her yıl mutat olduğu üzere BM Genel Sekreteri'ninKıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile ilgili son raporunun memnuniyetle karşılandığı ifade edilmektedir. Bu noktadaKıbrısTürk halkı üzerindeki izolasyonlara ilişkin yapılan atfa esas metin yerine 'Gözlemler' kısmında yer verilmiş olması nedeniyle konuyla ilgili kaygılarımız BM nezdinde kayda geçirilmiştir.

        Bu yaklaşım,KıbrısTürk halkının yaşamını her alanda doğrudan ve olumsuz etkilemekte olan kısıtlamaların görmezden gelinmesi anlamını doğurmaktadır. Ayrıca,KıbrısTürk tarafının BM Barış Gücü'nün görev süresinin uzatılması hususundaki çekinceleri New York'ta yapılan görüşmelerde vurgulanmıştır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ