Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Sisi, Arap ordusu için Mistral istedi

        GAZETE HABERTÜRK

        Mısır ve Suudi Arabistan, Fransa’nın Rusya için yaptığı 2 dev savaş gemisini satın almak için harekete geçti. Fransa, Batı’nın Ukrayna’daki tutumundan kaynaklanan yaptırımları nedeniyle, yaklaşık 1 milyar Euro tazminat ödemeyi göze alarak Rusya’ya yapacağı teslimattan vazgeçmiş, bunun üzerine gemilerin başka bir ülkeye satılabileceği açıklanmıştı. Paris yönetimi, Fransız Le Monde Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, bu gemilerin Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi tarafından talep edildiğini doğruladı. Ayrıca Sisi’nin en büyük mali destekçisi Suudi Arabistan’ın satın alma girişimine destek verdiği açıklandı. Suudi Arabistan’ın, Yemen operasyonu sırasında kurulmasına onay verilen Birleşik Arap Ordusu’na Mistral’in, Kızıldeniz’de ve Akdeniz’de büyük güç katacağı görüşünde olduğu biliniyor.

        ‘HIZLI İLERLİYOR’

        Helikopter ve tank taşıma kapasitesine sahip, yaklaşık bin asker kapasiteli Mistral gemilerinin Yemen’deki operasyonların yanı sıra İran karşısında da Arap ordusu için önemli bir güvenlik unsuru olacağı tahmin ediliyor. Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Sisi’nin görüşmelerinde de konunun ele alındığı ancak henüz son kararın verilmediği söyleniyor. Hollande, daha önce yaptığı açıklamada, gemileri satın alacak ülke bulunması konusunda herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını doğrulamış ancak devlet ismi vermekten kaçınmıştı. Fransız bir diplomat, “Bu konudaki tartışmalar hızlı ve gizli şekilde ilerliyor” dedi.

        DARBE SONRASI İLİŞKİ HIZLANDI

        Fransa, Mısır’da 2013’te Sisi tarafından yapılan darbeye rağmen kınayan bir açıklamada bulunmamıştı. Sisi’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından iki ülke arasındaki diplomatik ilişki hızlanmıştı. Sisi geçen yıl kasım ayında Fransa’yı ziyaret etmişti.

        24 ADET RAFALE SATMIŞTI

        Fransa geçen yıl Mısır’a 24 adet Rafale savaş uçağı da satmıştı. 5.2 milyar dolarlık paket anlaşma, Mısır ordusuna 1 adet çok amaçlı FREMM fırkateyni ve MBDA füzelerinin teslim edilmesini de kapsıyordu. Uçakların bir bölümüyle fırkateynin teslimi kısa süre önce gerçekleşmişti.

        BAŞKA ÜLKELER DE İSTEDİ

        Mısır ve Suudi Arabistan’ın dışında savaş gemileri için teklif veren başka ülkelerin de bulunduğu söyleniyor. İddiaya göre, Kanada ve Singapur, gemileri satın almak için görüşmeler yapıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ