Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya BM Genel Kurulu'nda Suriye meseledi

        ABD Başkanı Barack Obama, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad için “Halkını bombalayan tiran” benzetmesini kullanarak"realizmin, Suriye’de çatışmanın sona ermesi ve IŞİD’e karşı durmak için bazı ödünler verilmesini dikte ettiğini ama aynı zamanda Esad’dan uzak yeni bir liderliğe dönük siyasi dönüşümün gerekliliğini de ortaya koyduğunu" belirtti.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ise Suriye ve Irak'a askeri ve teknik destek sağladıklarını belirterek, "Terörizmle yüz yüze savaşan Suriye hükümeti ve ordusu ile işbirliğine gitmemek büyük hatadır" dedi.

        OBAMA: YENİ BİR LİDERLE GEÇİŞ YAPILMALI

        BM70. Dönem Genel Kurul Genel Görüşmeleri kapsamındagenel kurula hitap eden Obama, uluslararası düzene olan bağlılıklarınınen fazla testten geçtiği yerin Suriye olduğunukaydetti.

        Obama, "Bir diktatör kendi halkından on binlerce kişiyi katlettiğinde, bu sadece tek bir ülkenin iç işi olamaz. Aynı şekilde, bir terör örgütü esirlerin kafalarını kestiğinde, masumları katlettiğinde ve kadınları köleleştirdiğinde bu sadece tek bir ülkenin ulusal güvenlik sorunu olmaz.Bu tüm insanlığa saldırıdır" ifadesini kullandı.

        IŞİD'e karşı mücadelede ve bu suçları işleyen teröristlerin bir daha asla barınmaalanı bulamamasını sağlamak konusundaki kararlılıklarının altını çizen Obama, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "El Kaide'ye karşı on yılı aşkın sürdürdüğümüz takipte de gösterdiğimiz üzere, aşırılıklara yaşam hakkı tanımayacağız. Ancakaskeri güç gerekli olsa daSuriye'deki sorunu çözmek için yeterli değil. Kalıcı istikrar, Suriye halkının birlikte barış için yaşamayı kabul etmesiyle kök salabilir.Suriye’deki sorunu çözmek için Rusya ve İran dahil her ülkeyle çalışmaya hazırız. Bu kadar kan dökülmesinden, katliamdan sonra savaş öncesi statükoya geri dönülemeyeceğini de kabul etmemiz lazım.”

        Suriye'deki krizin, Beşşar Esad'ın barışçıl protestolara baskıyla yanıt vermesiyle başladığını ve bunun da şu anki çatışma ortamını yarattığını belirten Obama, şöyle devam etti:

        "Dolayısıyla Esad ve müttefikleri, kimyasal silahlar ve ayrım gözetmeksizin girişilen bombalamalargibi insanlık dışı eylemlere maruz kalan bir halkın büyük kesimini basitçe pasifize edemez. Evet realizm, Suriye'de çatışmanın durması ve IŞİD'e karşı durmak için bazı ödünlerverilmesini dikte ederancak realizm aynı zamanda Esad'dan yeni bir lidere idareli geçişi ve Suriye halkının yeniden inşaya başlayabilmesi için kaosa son verilmesi gerektiğini kabul eden kapsayıcı bir hükümeti de gerektirir."

        "İSLAM DİNİNİN TERÖRLE AYNI KEFEYE KOYMA CAHİLLİĞİ REDDEDİLMELİ"

        Obama, Irak ve Suriye'deki kaostan ortaya çıkan IŞİD'in hayatta kalmak için sürekli savaşması gerektiğini vurgulayarak"Zehirli bir ideoloji yüzünden destekçi buluyorlar. Dolayısıyla işimizin bir kısmı, çok sayıda gencimize bulaşan bu türden aşırılıkları reddetmek için çalışmaktan geçiyor. Bu çaba,Müslümanların, hoşgörüsüzlük vaazları vererekve şiddeti teşvik ederek İslam dinini çarpıtanlarıdevamlı biçimde reddetmesini ve ayrıcaMüslüman olmayanlarındaİslam dinini terörle aynı kefeye koymacahilliğinireddetmesinigerektirir" diye konuştu.

        "ÇOK SAYIDA AİLENİN YARDIMA İHTİYACI VAR"

        Bunlarınzaman alacağını, Suriye'deki meseleyeve Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın büyük bir kesiminde görülendeğişikliklere kolay yanıtların olmadığını söyleyen Obama, "Ancak çok sayıda ailenin şu anda yardıma ihtiyacı var, onların zamanı yok" ifadesini kullandı.

        Bu nedenle de ABD'nin kabul edeceği sığınmacı sayısını artırdığını hatırlatan Obama, şunları kaydetti:

        "Bu sığınmacılara destek için en fazla yardım bağışlayan ülke olmayı devam ettireceğiz. Ve bugün, halkımızın, iş dünyamızın, üniversitelerimizin ve STK'larımızın da yardım edebilmesi için yeni çabalar başlatıyoruz. Acı çeken ailelerin yüzlerinde, göçmenler ülkesi olarak kendimizi görüyoruz. Tabii ki eski düşünce tarzlarında güçsüzlerin, sığınmacıların, marjinalize olmuşların akıbeti önemsenmiyordu. Dünyanın kaygı merkezinin dışında kalıyorlardı. Bugün iseonlara yönelik kaygılarımız sadece vicdandan değil, kendi çıkarlarımızdan da hareket bulmalı. Dünyanın kenarlarına itilenlere yardımcı olmak sadece bir hayır işi değil, müşterekgüvenlik konusu. Ve bu kurumun (BM'nin) amacı sadece çatışmaları önlemek değil, bu gezegendeki hayatı daha iyi hale getirecek ortak eylemi harekete geçirmek."

        PUTİN: ESADIN ORDUSU GERÇEKTEN SAVAŞIYOR

        Putin, 10 yıllık aranın ardından BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, soğuk savaşın ardından dünyanıntek merkezden domine edilme durumunun ortaya çıktığını söyledi.

        Rusya'nın ortaklarıyla uzlaşma temelinde çalışmaya hazır olduğunu ifade eden Putin, "BM'nin altını oyma girişimleri çok tehlikeli. Bu durumda kolektif çalışma yerine bencillikle domine edilmiş bir dünya ile karşılaşırız" dedi.

        "Hepimiz farklıyız ve buna saygı göstermeliyiz. Kimse tek bir kalkınma modeline uymak zorunda değil" diye konuşan Putin, dayatmaların bırakılmasını istedi.

        Geçmişin hatalarından ders alınmasını ve ülkelere dış müdahaleden kaçınılmasını isteyen Putin, "Sözde 'demokratik' devrim ihracı devam ediyor. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki duruma bakmak yeterli. Bu agresif dış müdahaleler reform getirmek yerine ulusal kurumların açıkça yok edilmesiyle sonuçlandı" dedi.

        Bu coğrafyalarda açılan otorite boşluğunun anarşiye yol açtığını ve terör örgütlerinin boşluğu doldurduğunubelirten Putin, ılımlı muhalif olarak adlandırılanların da bu örgütlere kaydığını söyledi.

        Batılı ülkeler tarafından eğitilen ve donatılan bu muhaliflerin IŞİD'e katıldığını savunan Putin, terör örgütlerinin bölgedeki etki alanını artırdığını vurguladı.

        IŞİD İLE MÜCADELE

        Putin, Esad'a destek verilmesini de isteyerek, "Terörist gruplarla savaşan Irak ve Suriye'ye askeri ve teknik destek sağlıyoruz. Terörizmle yüz yüze savaşan Suriye hükümeti ve ordusu ile işbirliğine gitmemek büyük hatadır. IŞİD ve diğer terörist örgütlerle sadece Esad'ın ordusu ve Kürt milisler gerçekten savaşıyor" dedi.

        Ortadoğu'daki tehditleri görüşmek üzere BMGK başkanı olarak bakanlar toplantısı düzenleyeceklerini kaydeden Putin, "BMGK'ya, IŞİD ile mücadele eden tüm güçlerin koordine edilmesini sağlayacak bir karar tasarısı sunacağız. Bu koordinasyon BM Şartı temelinde olmalı" diye konuştu.

        UKRAYNA

        Putin konuşmasında Ukrayna'daki olaylara da değinerek, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün tehditler ve silah gücüyle korunamayacağını söyledi.

        Donbass bölgesindeki insanların kararına saygı duyulmasını isteyen Putin, Minsk anlaşmasında kabul edildiği üzere bu bölgedeki gruplarla koordineye gidilmesini talep etti.

        Rusya'ya uygulanan yaptırımları da eleştiren Putin, bu yaptırımların BMŞartı'nın ihlali olduğunu savunarak"Bu yaptırımlar rekabetin öldürülmesine hizmet ediyor. Burada ekonomik bencilliğin arttığını görüyorum. Bazı ülkeler dışlayıcı ekonomik birlikler arzuluyor" dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ