Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ‘Yaşam ümidi için sıvı halde su lazım’

        Serkan AKKOÇ / GAZETE HABERTÜRK

        Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay aracı “New Horizons” (Yeni Ufuklar) tarafından çekilen Plüton’un yeni fotoğraflarını yayımladı. NASA’dan yapılan açıklamaya göre, Plüton gezegeninde mavi bir gökyüzü ve kırmızı renkli donmuş su parçaları bulunuyor.

        Gezegenlerin birçoğunda Plüton’dakilere benzer bulguların gözlemlendiğini belirten Türk uzay araştırmacıları, NASA’nın Plüton’la ilgili yeni bulgularını şöyle değerlendirdi:

        Prof. Dr. Serdar EVREN: (Ege Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi)

        Bu Plüton için yeni bir bulgu belki ama uzay araştırmaları kapsamında yeni bir şey değil. Bu özellik başka birçok gezegen ve uyduların en çok görülen özelliği. Jüpiter’in uydularında da var, Satürn’de de var, Mars’ta da görüldüğü yeni açıklandı. Ama yaşam değerlendirmesi yapabilmeniz için sıvı suyun olması gerekir. O da hiçbirinde yok. Mars’taki de çok tuzlu olan bir sıvı. Gerçekten içebileceğimiz bir su değil. Çünkü bunlar en çok bulunan elementler olduğu için diğer elementlerle birleşerek değişik formlarda bulunabiliyor. Ama dünya kamuoyuna su bulundu gibi yansıtılıyor. “New Horizons” ayrıca Plüton dışında uydularında da keşiflerine devam ediyor.

        Prof. Dr. Türker ÖZKAN: (İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi)

        Bu veriler uzaktan, uydu aracılığıyla yapılan incelemeler sırasında elde edilmiş. Çoğu gezegende veya gökcisimlerinde bu tür bulgulara rastlanıyor. Verilerin somut olarak teyit edilmesi gerekiyor. Örneğin Mars’ta daha önceden su olacağı tahmin ediliyordu. Alınan örneklerle bu tahmin teyit edilmiş oldu. İnsanlar uzayda su bulunduğu açıklandığında heyecanlanıyor. Çünkü su olduğu zaman yaşam ümit edebiliyoruz. Ancak orada atmosfer bulunmaması nedeniyle özel koşullar olmadan yaşamamız mümkün değil. Ancak en azından geçmişe dönük bazı bulguların bizi aydınlatacağını düşünüyoruz. İnsanoğlu alternatif yaşam alanlarını araştırmayı sürdürecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ