Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Vatikan'daki yolsuzluğun kitabını yazdılar

        GAZETE HABERTÜRK

        Katoliklerin yönetim merkezi olan Vatikan’da, reform komisyonundan 2 kişinin tutuklanmasına neden olan “sızıntı”nın boyutu gün ışığına çıkmaya başladı. Kamuoyunda “Vati-Leaks” olarak nitelendirilen 2012’deki skandaldan 3 yıl sonra patlak veren 2’nci köstebek skandalı sayesinde yazılan 2 kitabın içeriği, Vatikan’daki “çürümüş mali yapıyı, yolsuzlukları” gözler önüne seriyor. Haber portalı Daly Beast’in bugün piyasaya sürülmeden içeriğine ulaştığı kitaplar, komisyon üyeleri İspanyol rahip Lucio Angel Vallejo Balda ve Francesca Immacolata Chaouqui’nin basına sızdırdığı gizli belgeler sayesinde kaleme alındı. Kitaplardan biri olan “Merchants in the Temple” (Tapınaktaki Tüccarlar), 2012’de de Papa’nın uşağının sızdırdığı belgelerle kitap yazan gazeteci Gianluigi Nuzzi’nin imzasını taşıyor. Yoksulların, toplumdaki dışlanmışların hizmetinde olma vaadiyle göreve gelen Papa Fransuva’nın sevimli gülüşünün ardında başka bir kişilik olduğunu, reform yapamadığını savunan Nuzzi’nin kitabı, Vatikan’la ilgili çok ağır ithamlar içeriyor:

        SİGARADAN RANT SAĞLADILAR

        Papa Fransuva’dan önceki Papa 16’ncı Benedikt’in görevi bırakmasının nedeni sigara tüccarlığı. Belirli sigara üreticileriyle anlaşması olan Vatikan, kendi sınırlarında yaşayanlar için yüzde 15-20 indirimli sigara alıyor. Ancak, iddiaya göre Vatikan’daki çok kardinal, rahip sigara içmiyor, karton karton alınan sigaralar satılıp kâr sağlanıyor.

        EVLERİ DÜŞÜK FİYATA KİRALIYORLAR

        Vatikan’ın gayrimenkullerinin değeri 2.7 milyar Euro. Vatikan’daki evler piyasa değerinin yüzde 30 veya yüzde 100 altında kardinallere, bürokratlara kiralanıyor. Piyasa değerinde kiralansa belgelerde görünen 6.2 milyon Euro’dan neredeyse 3 kat fazla 19.4 milyon Euro kazanç sağlanabilr.

        AZİZ İLAN ETMENİN BEDELİ YÜZ BİNLERCE EURO

        Vatikan’da aziz ilan etmenin bedeli yüksek. Kitaba göre bir aziz ilanının masrafı 500 bin Euro. Bu işlemin finans kaynağı, bağış yapan ve kendi aziz adayının “onurlandırıldığını” görmek isteyen kurumlar. Bu nedenle birinin aziz ilan edilmesinin bedeli ederinin çok üzerine 750 bin Euro’ya çıkabiliyor. Aradaki farkın nereye gittiği konusunda ise şüpheler var. Ayrıca, aziz ilan edilmesinden elde edilen para yoksullara ayrılan fona ayrılmalı, ancak çoğu kez bu da yapılmıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ