Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Warren: PKK'ya dair bilgim yok

        ABD öncülüğündeki koalisyonun IŞİD'e karşı Suriye ve Irak'ta yürüttüğü Doğal Kararlılık Operasyonu Sözcüsü Albay Steve Warren, Bağdat'tan video konferans yoluyla gazetecilere yaptığı açıklamada, Sincar'da (Şengal) IŞİD'e karşı düzenlenen operasyona dair soruları yanıtladı.

        Warren, "PKK'nın Sincar'daki rolü nedir" sorusuna, "Bu operasyon Peşmerge öncülüğünde yapıldı. Başka bazı gruplara ait unsurlar da vardı. Yezidilerden küçük bir gücün katıldığını biliyorum. Onlara (PKK'ya) dair bilgim yok" dedi.

        Steve Warren'a "Irak'ın kuzeyindeki Kürt yönetiminin istihbarat kuruluşunun başındaki Lahur Talabani'nin geçen hafta Washington Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada operasyonlarda ABD'nin kendilerine helikopter desteği verdiği ve yaralıların taşınmasında yardım ettiği" şeklindeki sözleri de soruldu. Warren, "Kürtlere operasyonlarında yaralı tahliye desteğini sağlayan Irak güvenlik güçleri helikopterleri ve pilotlarıydı. Kürtlere destek amacıyla beş havadan yaralı tahliye görevi yaptılar" diye konuştu.

        Albay Warren, Türkiye'nin gündeme getirdiği Suriye'nin kuzeyinde bir güvenli bölge kurulması konusunda ise "bunun için şu anda doğru bir zaman olmadığını" belirtti. Warren, "Bunu inceledik. Bu fikir bir süredir kamuoyunun gündeminde değil. Şu anda bir güvenli bölge ya da uçuşa yasak bölge için doğru zaman olmadığına inanıyoruz" ifadesini kullandı.

        IŞİD'e karşı yapılan operasyonların örgütün ekonomisini "ciddi anlamda" zayıflattığını da kaydeden Warren, IŞİD'i zayıflatmak için petrol kaynaklarına saldırılar düzenlediklerini ve böylece ekonomik olarak örgüte zarar vermeye çalıştıklarını söyledi.

        Warren, "Hesaplarımıza göre IŞİD'in petrol gelirlerinin yaklaşık olarak üçte ikisi Deyr Ez Zor bölgesinden geliyor. Geçen hafta bu bölgedeki petrol yataklarına birçok saldırılarda bulunduk" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ