Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Paris'in kuzeyinde terör operasyonu

        Fransa ve Belçika’da Paris’teki kanlı saldırılarının faillerini bulmak için başlatılan operasyonlar devam ediyor. Paris’in doğusundaki Saint Denis banliyösünde saldırıları organize eden Abdelhamid Abaaoud'ya yönelikoperasyon başlatıldı. Silah seslerinin geldiği operasyon sırasında bölge yetkilileri halka "Sokağa çıkmayın" uyarısı yaptı. Operasyonda iki terörist öldürüldü, bir canlı bomba da kendisini patlattı.

        Operasyon Türkiye saati ile sabah 05:45 sularında başladı. Yüzlerce özel harekat polisinin sevkedildiği bölgede, bir eve düzenlenen operasyon sırasında çatışma çıktığı belirtildi.

        Polis departmanı çatışmada bazı polislerin yaralandığını onayladı. Yaralıların durumu ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı. Bölgeye takviye polis ekipleri gönderdi. Operasyonun düzenlendiği ev, Cuma günkü saldırıların hedeflerinden biri olan Stade de France'ın çok yakınında yer alıyor.

        HEDEFTE SALDIRILARIN BEYNİ VAR

        Fransız haber ajansı AFP, şüphelilerin bir apartmana sıkıştırıldığını duyurdu. Bölgeye polis ve itfaiye araçları sevk edildi, helikopterle havadan denetim sağlandı.

        BBC'nin olay yerindeki Radio Monte Carlo muhabirlerine dayandırdığı habere göre; operasyonun hedefinde, Paris saldırılarının beyni olduğu düşünülen Abdelhamid Abaaoud var.

        AFP'nin polis kaynaklarına dayandırdığı haberde de hedefte Abaaoud'un olduğu belirtildi. Fakat polisin etrafını sardığı apartmanda kıstırılan ve 2 ya da 4 kişi olduğu sanılan grubun arasında 27 yaşındaki IŞİD militanının olup olmadığı henüz net değil.

        Polisin abluka altına aldığı apartmanda bir kişinin kendini patlattığı ve iki kişinin öldüğü aktarıldı. Polis üç kişiyi tutukladı.

        OPERASYON SALDIRILARIN PLANLAYICISI VE 9. KİŞİYE YÖNELİK

        BFM televizyon kanalına bilgi veren polis kaynakları, terörle mücadele ekiplerinin katıldığı operasyonun hedefinin Paris'teki saldırılarda yer aldığı bildirilen iki teröristin ve saldırı emrini veren Abdelhamid Abaaoud isimli zanlının yakalanması olduğunu bildirdi. Öte yandan hedefindeki kişinin, Paris saldırılarına katılan 9. zanlı olduğu da iddia edildi.

        Fransa polisi saat 9.10'da, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Saint-Denis'deki operasyonun hala devam ettiğini açıkladı.

        Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Başbakan Manuel Valls ve Cumhurbaşkanı François Hollande'ın operasyonu Elysée Sarayı'na takip ettiği belirtiliyor.

        Saat 10.17 sularında Paris Savcılığı operasyon hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Beş kişinin gözaltında olduğunun belirtildiği açıklamadan öne çıkan bölümler şöyle:

        * Apartmanda sıkıştırılan bir kadın patlayıcılarla kendisini havaya uçurdu.

        * Dairedeki üç erkek zanlı gözaltına alındı.

        * Operasyon sırasında dairede olmayan bir kadın ve bir erkek de gözaltına alındı.

        * Operasyonda gözaltına alınan tüm zanlıların Paris saldırganlarından Ömer İsmail Mustada ve Sami Amimour'un aile çevresinden olduğunu belirtildi.

        Fransız basını, en az bir kişinin halen operasyonun düzenlendiği Saint-Denis'deki apartman dairesinde olduğunu aktardı.

        Fransız polisi de bir şüphelinin halen operasyonun düzenlendiği dairede olduğunu doğruladı.

        Saint-Denis'deki operasyon sırasında bir polis köpeği de öldü.

        İddialara göre, iki ya da dört kiş, polis tarafından dairede kıstırıldı.

        Soruşturmaya yakın kaynaklar, sabah saatlerinde düzenlenen operasyonda yakalanan zanlıların Paris'te iş merkezlerinin ağırlıkta olduğu La Defense bölgesine saldırı planladıklarını söyledi.

        OPERASYON SONA ERDİ

        Operasyon sona ererken, yapılan aramada evde bomba ve tüfekler bulundu. Öte yandan, polis, Saint Denis'de güveniği sağlamaya çalışırken, bölgede bir kilisenin kapısını kırarak içeri girdi.

        ŞÜPHELİLERİN ETRAFI SARILDI

        Yerel TV kanalı iTele operasyonun, Paris saldırılarının 8. faili olan Salah Abdeslam’ı yakalamak için yapıldığını öne sürmüş ve 2 ya da 3 şüphelinin etrafının sarıldığını iddia etmişti.

        TOPLU TAŞIMA DURDU, OKULLAR AÇILMAYACAK

        Saint Denis Belediye Başkanı Didier Paillard, toplu taşıma hizmetlerinin durdurulduğunu ve kasaba merkezinde bugün okulların açılmayacağını söyledi.

        Fransa'nın başkenti Paris'te 13 Kasım'da düzenlenen terör saldırılarında en az 132 kişi hayatını kaybetmiş, 352 kişi yaralanmıştı. Altı noktada art arda gerçekleşen saldırılar sonucu 7 terörist ölmüş, saldırıları IŞİD terör örgütü üstlenmişti. Polis saldırıların ardından kaçan iki teröristin arandığını bildirmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ