Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Mali Bamako'da Radisson Otel'i basan silahlı kişiler THY personeli dahil çok sayıda kişiyi rehin aldı

        Mali'nin başkenti Bamako'da, silahlı kişiler bir otele saldırı düzenledi. AFP, Bamako'da iki saldırganın çoğunlukla yabancılar ve özellikle de Batılı yetkililerin kaldığı Radisson Otel'deki 170 müşterileri rehin aldığı aktardı.

        Radisson da olaya ilişkin bir açıklama yaparak oteldeki 30 personel ve 140 müşterinin rehin alındığını duyurdu.

        Yerel basında, olay yerinden sadece otomatik silah sesleri değil patlama sesleri de geldiği bilgisi yer aldı.

        Rehineler arasında Fransız ve Amerikan vatandaşları var. Güvenlik yetkilileri, otelin içinde 12 terörist olduğunu söyledi.

        REUTERS: 6 TÜRK REHİNE VAR

        Reuters'e konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre rehineler arasına altı Türk rehine bulunuyor. Türk rehinelerin ikisinin pilot dördünün kabin memuru olduğu aktarıldı.

        REHİN ALINAN THY EKİBİNİN İSİMLERİ

        İsmail Yerli, Sadık Murat Arat, kabin memurları Murat Gündüz, Şerife Tascı Kabacık, Lütfiye Deniz Kıvrak ve Eray Sevim'in otelde mahsur kaldığı öğrenildi.

        Son gelen bilgilere göre 170 rehineden 50'sinin serbest bırakıldığı ifade ediliyor

        Habertürk TV'den Çimen Çetin rehin alınan THY personellerinden üçünün serbest bırakıldığı ancak bilginin henüz teyit edilmediğini aktardı.

        5 THY PERSONELİ SERBEST

        THY rehin alınan 5 personelin serbest bırakıldığını açıkladı. Kurtarılan kabin memuru Kıvrak Habertürk TV'ye bağlanarak "asker ve polis odamıza girip bizi kurtardı" dedi.

        Yerel medya, saldırıda 9 kişinin öldüğü ve aralarında Fransızlar ile Belçikalılar'ın olduğu en az 150 kişinin de rehin alındığı bilgisini geçti. Saldırganların otele Allahuekber diye bağırarak girdiği belirtildi.

        Otelin güvenlik müdürü, en az iki özel güvenlik personelinin saldırıda yaralandığını duyurdu.

        Basın, rehin alınanlar arasında Fransız askerleri ile Air France çalışanları olduğunu aktardı.

        Otel çevresinde konuşlandırılan Mali askerleri, halkı bölgeden tahliye ediyor.

        Emniyet güçlerinin bölgeyi güvenlik kordonu altına aldığı kaydedildi. Ancak en 170 müşteri olduğu ve müşterilerinin büyük bölümünün yabancı olduğu belirtiliyor.

        AFP muhabirine konuşan bir güvenlik yetkilisi ise şunları söyledi: “Her şey 7. katta yaşanıyor. Cihatçılar koridorda etrafa ateş açıyor.”

        Öte yandan henüz teyit edilmese de bölgedeki gazeteciler, aralarında yabancıların da bulunduğu bir grubun rehin aldığını ve çatışmada üç kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

        Bu arada ABD'nin Bamako Büyükelçiliği, Mali'deki vatandaşlarını uyardı. Büyükelçilik sosyal medya hesaplarından yayınladığı mesajda, elçilik çalışanlarının güvenli bir yerde olduğunu belirterek tüm ABD vatandaşlarının da güvenli noktalarda beklemesi gerektiğinin altını çizdi.

        SALDIRGANLAR OTELE DİPLOMATİK PLAKALI ARAÇLARLA GELDİ'

        RFI’nin haberine göre, saldırganlar otele diplomatik plakalı araçlarla geldi.

        Mali Actu ise saldırganların otel görevlilerinin üzerine ateş açarak binaya girdiğini aktardı.

        Mali'de son olarak ağustos ayında benzer bir olay yaşanmış, BM çalışanlarının kaldığı otele düzenlenen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmiş, beş rehine ise kurtarılmıştı.

        MALİ FRANSA'NIN ESKİ SÖMÜRGESİYDİ

        Mali'nin, 13 Kasım'da Paris katliamıyla sarsılan Fransa'nın eski sömürgesi olması da, iki saldırı arasında bağlantı olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ