Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rus gazeteci Elena Teslova Habertürk'e konuştu: "Neden bayrak açtım"

        Sami AKBIYIK / GAZETE HABERTÜRK

        Rusya Devlet Başkanı Putin, yıllık basın toplantısında yaklaşık 190 dakika boyunca sorulara cevap verdi. Toplantının en dikkat çekici anı ise Türk bayraklı AA muhabiri Elena Teslova’nın soru sormasıydı. Habertürk’e konuşan Teslova, “Tatillerimi yine Türkiye’de geçireceğim” dedi.

        Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’da düzenlenen yıllık basın toplantısında Rusya ekonomisi başta olmak üzere iç ve dış politika ile güncel konulara ilişkin soruları yanıtladı. Toplantıda Putin’e en çok Suriye, Türkiye, ABD ve Rus ekonomisine ilişkin görüşleri soruldu. Rus lider, Türkiye’yle yaşanan jet krizine değinirken, Ankara’ya yönelik sert tutumunu devam ettirdi.

        BAYRAKLA SORDU

        Toplantının en dikkat çeken anlarından biri de Anadolu Ajansı Moskova Bürosu muhabiri Elena Teslova’nın elindeki Türk bayrağı ile Putin’in dikkatini çekip soru sormayı başarması oldu. Habertürk muhabiri Sami Akbıyık’a konuşan Teslova, “Soru ile Rus ve Türk halklarının dost olduklarını tekrar hatırlatmak istedim” dedi.

        Sorduğu soru ile hem Türkiye hem de Rusya gündemine oturan Teslova, “Salona gitmeden önce Türk bayrağının ilgi çekebileceğini düşündüm ve Türk arkadaşlarımdan Türk bayrağı istedim. Putin benim tuttuğum Türk bayrağını gördü ve ‘Orada Türk bayrağı görüyorum. Zannediyorum, arkadaşın Türkiye’yle ilgili çok sorusu var’ dedi ve soru sırasını bana verdi. O sırada aklıma birçok soru geldi ama ‘Siz bir önceki açıklamanızda ‘Türkiye yönetimi başka, Türk halkı başka’ demiştiniz. Ancak Rusya’da yaşayan Türk öğrenciler ve işçiler baskıya maruz kaldıklarını söylüyor. Bu konuda görüşünüz nedir?’ diye sordum. Putin, “Türkiye’nin uçağımızı neden vurduğunu ve ne amaçladığını anlayamıyorum. Türkiye’yi düşman olarak gördüğümüz söylenemez ancak ilişkilerimiz kötüleşti. Her halükârda top Türkiye’de” cevabını verdi. Türk halkını çok sevdiğini ve Türkçe’yi öğrenmeye başladığını söyleyen Teslova, Habertürk’ün internet sitesinden haberleri okuyup Google Translate yardımıyla cümle cümle haber dilini öğrendiğini dile getirdi. Aynı şekilde haberle ilgili videoları da izleyerek ses aşinalığı kazandığını anlatan Teslova, tatillerde Antalya’ya geldiğini belirterek, “Tatillerimi yine Türkiye’de geçireceğim” diye konuştu.

        ‘SURİYE’DE KALICIYIZ’

        Putin, “Suriye’de neden geçici üsse ihtiyaç duyalım ki? Ama eğer birileri Rusya’nın üs elde etmesini isterse, bunu elde ederiz” sözleriyle Rusya’nın Suriye’deki varlığının kalıcı olduğunu ima etti.

        "YETENEKLİ VE ZEKİ BİR LİDER"

        Putin, Müslümanların ABD’ye girişinin yasaklanmasını öneren Cumhuriyetçi başkan aday adayı Trump’ı öven ilk yabancı lider oldu. Putin, Trump’ın kesinlikle çok yetenekli ve zeki bir lider olduğunu öne sürdü. Putin, “Trump kesinlikle seçimin de en favori adayı. Rusya ile daha derin ilişkiler arzuluyor. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz tabii ki” dedi.

        "TÜRKİYE SURİYE’DE UÇAMIYOR"

        Rusya Devlet Başkanı Putin, “Türkiye uçağı vurduktan sonra Suriye’den çekileceğimizi düşündüyse, Rusya o ülke değil. Askeri varlığımızı ve uçuşları artırdık. S-400 hava savunma sistemi koyduk” diye konuştu. Türkiye’nin Suriye hava sahasını ihlal ettiğini iddia eden Putin, aldıkları tedbirlerle bu durumun önüne geçtiklerini öne sürdü. Türkiye ile üst düzeyde ilişki kurulacağını sanmadığını kaydeden Putin, “Bu yönetimle işbirliği çok zor ya da imkânsız” ifadesini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ