Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İran'da, Suudi Arabistan Konsolosluğu'nu ateşe verildi
        1

        İran'ın başkenti Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde toplanan eylemcilerin, elçilik binasını ateşe verdiği bildirildi.

        2

        İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in Suudi Arabistan tarafından idam edilmesinin ardından Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği önünde toplanan göstericiler, elçilik binasına saldırdı.

        3

        Suudi Arabistan yönetimi aleyhinde sloganlar atan eylemcilerden bazıları elçiliğe girerek, binayı ateşe verdi.

        4

        Güvenlik güçlerinin olaylara müdahale ederek elçiliğe giren eylemcileri dışarı çıkardığı belirtildi.

        5

        Polisin müdahalesine rağmen gösterilerin elçilik çevresinde beklemeye devam ettiği bildirildi.

        6

        Suudi Arabistan yönetimi, bu sabah aralarında Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam cezasının infaz edildiğini duyurmuştu. (AA)

        7

        Öte yandan Şii din aliminin idam edilmesi değişik düzeylerde yapılan açıklamalarla kınayan İran, Suudi Arabistan'ın Tahran'daki maslahatgüzarını Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

        8


        İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran yönetimin olayı şiddetle kınadığını bakanlığa çağrılan Suudi temsilciye ilettiklerini bildirdi.

        9

        İran Devrim Muhafızları Ordusu ise yayınladığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan rejimi bu utanç verici eylemin bedelini kesinlikle ödeyecek diye tepki gösterdi.

        10

        HAMANEY: SİYASİ HATA, BÜYÜK SUÇ

        İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Suudi Arabistan'ın Şii din adamlarından Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'i idam etmesini "siyasi hata" olarak değerlendirdi.

        11

        İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, başkent Tahran'daki ikametgahında açıklama yapan Hamaney, Nemr'in idamını "büyük bir suç, siyasi hata" olarak niteleyerek, "şiddetle" kınadı. Hamaney, "İlahi intikam Suudi siyaset adamlarının yakasını bırakmayacak" dedi.

        12

        ABD: MEZHEPSEL GERİLİMİ TIRMANDIRABİLİR

        ABD Dışişleri Bakanlığı, Suudi Arabistan'da aralarında Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin idam edilmesinin mezhepsel gerilimi tırmandırabileceği gerekçesiyle endişe duyduklarını bildirdi.

        13

        Bakanlığın açıklamasında, ABD yönetiminin, Suudi Arabistan'daki yasal süreçler hakkında duyulan endişeyi daha önce de ifade ettiği belirtilerek, Suudi Arabistan yönetimine insan haklarına saygı gösterilmesi ve şeffaf yargılama çağrısı yapıldı.

        14

        Barışçıl şekilde muhalif seslere izin verilmesi için de Suudi yönetimine çağrıda bulunulan açıklamada, "Önde gelen Şii din adamı ve aktivist Nemr'in idamının, acilen düşmesi gereken bir zamanda mezhepsel gerilimi tırmandırma tehlikesi bulunduğu için özellikle endişeliyiz. Bu kapsamda bölgedeki liderlerin gerilimi düşürmek için çabalarını katlamaları gerektiğini tekrarlıyoruz" denildi.

        15

        BAHREYN'DEN KINAMA

        Bahreyn, Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in idam edilmesinin ardından Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarının ateşe verilmesini kınadı.