Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Rusya'dan İran ve Suudi Arabistan'a gerginliğine 'arabulucuk' teklifi

        Rus resmi haber ajanslarından RIA, bir Dışişleri Bakanlığı kaynağının şu açıklamalarına yer verdi:

        "Dostları olarak, bu iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların ve oluşabilecek yeni sorunların çözümü için, talep olması halinde bir arabulucu rolü oynamaya hazırız."

        Riyad ile Tahran arasındaki ilişkiler, Suudi Arabistan'ın Şii din adamı Şeyh Nimr El Nimr'i idam etmesinin ardından gerilmişti. Bunun ardından Suudi Arabistan'ın İran'daki diplomatik temsilciliklerine saldırılması üzerine Riyad, Tahran'la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

        Suudi Arabistan, Şii din adamı Şeyh Nimr Bakır el-Nimr'in idam edilmesinin ardından İran'daki büyükelçiliğinin basılması nedeniyle dün Tahran ile diplomatik ilişkilerini kesmişti.

        Rusya Dışişleri yetkilisi, RİA Novosti haber ajansına yaptığı açıklamada, Moskova'nın Suudi Arabistan ile İran arasında gerilimin tırmanmasından üzüntü duyduğunu belirtti.

        "Gerilimin sonlandırılması için İran'la Suudi Arabistan arasında arabulucu olmaya hazırız" ifadelerini kullanan yetkili, her iki ülkenin de Suriye sorununun çözümlenebilmesi için yürütülen uluslararası toplantılara katılmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

        'İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLARINI MOSKOVA'DA BULUŞTURABİLİRİZ'

        Bu arada TASS haber ajansına konuşan bir Rus Dışişleri yetkilisinden de benzer bir açıklama geldi.

        Adı belirtilmeyen yetkili, İran ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarını Moskova'ya davet etmeye hazır olduklarını söyledi. Yetkili, "İran ve Suudi Arabistan'daki partnerlerimiz buna hazırsa, bizim teklifimiz masada" ifadelerini kullandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ