Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ahmet Davutoğlu'ndan Rusya'ya tepki, uluslararası topluma uyarı: Vebali büyük olur

        Başbakan Davutoğlu, "Sovyetler Birliği dönemi bitmiştir. Bu dönemi tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için de olumlu sonuçlar, hayırlı sonuçlar doğurmaz" dedi. "Rusya Hazar'dan atıldığı düşünülen balistik füze ile Azez'de okul ve hastane vurdu" diyen Davutoğlu, uluslararası toplumun sessiz kalması durumunda vebalin büyük olacağını söyledi. Başbakan, Suriye'ye 100 Türk askerinin girdiği iddialarını da yalanladı.

        Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna Başbakanlık binasında Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk ile baş başa görüşmesinin ardından aile fotoğrafının çekimi ve heyetlerarası çalışma yemeğine katıldı.

        Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Ukrayna ile bugün Rusya'nın, gerek Ukrayna, gerek Kırım'a yaptığı, gerekse de Suriye'de ortaya koyduğu saldırgan tutumuna karşı ortak bir tavrı benimsediklerini bildirdi.

        Suriye'deki son gelişmeler hakkında Ukrayna Başbakanı Yatsenyuk'a bilgi verdiğini dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

        "RUSYA BALİSTİK FÜZE İLE VURDU"

        "Biz bu görüşmeleri sürdürürken dahi Rusya, balistik füzeyle Hazar'dan atıldığı düşünülen, Azez'de okul ve hastaneyi vurdu, çok sayıda çocuk ve sivil hayatını kaybetti. Suriye rejimi, bunu destekleyen Rusya ve diğer ülkeler ve YPG başta olmak üzere terör örgütleri bugün Suriye'de birçok insanlık suçuna sebebiyet veriyorlar. Çözümden önce, bir görüşmeden önce, alanda kazanım elde edebilmek için uluslararası hukuku açık bir şekilde ihlal ediyorlar."

        "VEBALİ BÜYÜK OLUR"

        Rus Dışişleri Bakanlığı'nın Halep ile ilgili açıklamaları ile soru üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

        "Bu açıklama Rusya'nın niyetini ortaya koymaktadır. Türkiye ile Halep arasındaki insani yardım koridoru kapatıldı. Münih'te varılan anlaşmaya rağmen Rusya'nın niyetinin daha çok katliam yaparak Suriye rejmini yaşatmak olduğu anlaşılmaktadır. Rusya'nın bu açıklamasına uluslararası toplumun vereceği tepkiyi takip edeceğiz. Münih ve Cenevre'de diplomatik tiyatro oynanıyor ve Suriye halkı katledilmeye devam edecekse bu uluslararası topluma büyük bir vebal getirir. Biz Türkiye olarak Suriye ve Halep'teki kardeşlerimizin yanında olacağız. Rusya'nın piyonu gibi davranan YPG saldırılarına devam ederse onlara en güçlü şekilde karşılık vereceğiz. Rusya bu açıklama ile Münih anlaşmasının içini boşaltmıştır."

        "100 TÜRK ASKER"E YALANLAMA

        Davutoğlu, 100 Türk askerinin Suriye'ye girdiği iddialarını "Şu anda hiçbir Türk askeri unsuru Suriye'de değildir" sözleriyle yalanladı.

        "3 ÜLKE RUSYA'NIN TEHDİDİ ALTINDA"

        Davutoğlu, "Bugün aslında üç ülke toprak bütünlüğü konusunda Rusya'nın tehdidi altındadır, Gürcistan, Ukrayna ve Suriye. Ermenistan'a verdiği destek dolayısıyla Azerbaycan'ın da toprak bütünlüğü de fiilen Rusya'nın tehdidi altında" dedi.

        "SOVYETLER BİRLİĞİ DÖNEMİ BİTTİ"

        Kırım'da açık insan hakları ihlali söz konusu olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Buradan bir kez daha şunu ifade etmek isteriz ki Rus yetkililere, Sovyetler Birliği dönemi bitmiştir. 25 yıl önce bitmiştir. Bu dönemi tekrar canlandırmaya çalışmak Rusya için de olumlu sonuçlar, hayırlı sonuçlar doğurmaz. Birleşmiş Milletler'deki veto kartına güvenerek bu tür maceralara yönelmek Rus halkının da benimsemeyeceği bir husustur" şeklinde konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ