Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İşte sığınmacıların olası yeni rotaları
        1

        Şefik DİNÇ / GAZETE HABERTÜRK

        Türkiye üzerinden kuzeybatı Avrupa’ya giden kaçış yolu fiilen kapandı. Slovenya hükümeti, mültecilerin ülkeye girmesine izin verilmeyeceğini duyurdu.

        2

        İçişleri bakanlığı, sadece Slovenya’da iltica başvurusunda bulunacak olanların ve insani nedenlerle sahiplenilmesi gereken mülteci adaylarının ülkeye girebileceklerini açıkladı.

        3

        Sırbistan ve Makedonya da aynı uygulamaya geçileceğini duyurdu. Sırbistan hükümeti ‘mülteci merkezi’ olmak istemediklerini, bu nedenle de Makedonya ve Bulgaristan sınırlarının kapatılacağını ilan etti.

        4

        Bu açıklamanın ardından Yunanistan’daki 100 binden fazla sığınmacı ise şimdiden başka yollar bulmak için harekete geçti.

        5

        YENİ ROTALAR

        Balkanlar’a sıkışan mülteciler Avrupa’ya ulaşmanın yollarını ararken, uzmanlar alınan önlemlerin mülteci akınına engel olmayacağını belirtiyor.

        6

        Göçmenlerin yeni rotalar arayışına girebileceğini ifade eden Global Politika ve Strateji Merkezi Göç Araştırmaları Uzmanı Doç. Dr. Oğuzhan Ömer Demir, göçmen kaçakçılarının Türkiye-İtalya, Libya-İtalya, Türkiye- Bulgaristan rotasını yeniden devreye sokacaklarını, ayrıca yeni rota olarak Karadeniz’e yöneleceklerini söyledi.

        7

        Türkiye’de kalmak istemeyen mültecilerin bir şekilde Avrupa’ya gitmek için her yolu deneyeceklerini dile getiren Doç. Dr. Demir, “Sınır kontrolleri zorunlu düzensiz göç hareketlerinin önüne geçemeyecektir. Artık hem mülteciler hem de kaçakçılar daha dikkatli olacaktır. Bir de artık organize şekilde çalışan kaçakçılar yeni rotalar bulacaklardır” dedi.

        8

        'KAÇAKÇILARA YARAYACAK'

        Oğuzhan Ömer Demir, sınırları kapatmanın yasadışı insan kaçaklığının ekmeğine yağ sürmekten başka işe yaramayacağını vurguladı.

        9

        Doç. Dr. Demir, “Belki Akdeniz üzerinden İtalya, belki Karadeniz üzerinden Ukrayna rotasını devreye sokacaklardır. Büyük gemilerle bu rotalardan mültecileri taşıyacaklardır.

        10

        Böyle olunca da mültecilerin kaçakçılara ödeyecekleri para miktarı artacak ve gidişleri zamana yayılacaktır. Ortalama Yunanistan’a geçiş için 1500 dolar ödeyen bir mülteci, bunun iki veya üç katını ödemek zorunda kalacaktır.

        11

        30-40 kişi bir bota binip kendi imkânlarıyla Yunan adalarına ulaşamayacaklar belki ama gitmekten de vazgeçmeyecekler” diye konuştu.

        12
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ