Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Alman Bakan Altmaier: Türkiye daha Avrupalı davrandı

        Almanya Başbakanı Angela Merkel'in mülteci krizinde tek sorumlu olarak atadığı Başbakanlık Bakanı Peter Altmaier, AB-Türkiye zirvesinde varılan mutabakatı savundu.

        Zirveden çıkan önerileri sığınmacı krizinde dönüm noktası olarak nitelendiren Altmaier, Türkiyenin sığınmacı krizindeki tutumunun birçok AB ülkesinden daha Avrupalı olduğunu söyledi. Die Welt gazetesine konuşan Peter Altmaier, insan hakları eksikliklerine rağmen Türkiyenin önemli bir ortak olduğunu vurguladı.

        Aynı zamanda Türkiye'nin bölgesindeki ülkelerin çoğundan daha demokratik bir hukuk devleti de olduğunu belirten Altmaier, bu bakımdan Türkiye ile somut işbirliği yapılmasının yararlı olacağını söyledi. Peter Altmaier, sınırlı sayıda Suriyeli mülteci alınmasının, Türkiye'den, iltica hareketlerinin yükünü tek başına taşıması istenemeyecek olması bakımından önem taşıdığını vurguladı.

        Hafta başında Türkiye ile AB arasında temel çerçevesi üzerinde mutabakat sağlanan anlaşmayı ‘dönüm noktası' olarak tanımlayan Altmaier, “İlk kez, insani değerlerimizden fedakârlık yapmadan mülteci krizine çözüm bulma imkânına kavuşmuş oluyoruz”, dedi. Türkiye'den ilk kez böyle bir öneri geldiğini ifade eden Altmaier, bu sayede insan kaçakçılarının zararlı faaliyetlerinin tamamen önlenmiş olacağını söyledi.

        Altmaier, “İnsan kaçakçısına para ödeyen mülteci iki gün sonra kendini yeniden Türkiye'de bulacağını ve parasının uçup gideceğini bilmeli. Bu anlaşmanın kararlı bir şekilde uygulanmasıyla mülteci akını derhal ve kalıcı bir şekilde sona erecektir” dedi.

        DHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ