Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Bozkır: Daimi temsilcimiz raporu iade edecek

        Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Avrupa Parlamentosu’nun (AP) yeni Türkiye Raporu'nda, geçen seneki raporun iade edilmesine yol açan ve Ankara'yı 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını soykırım olarak tanımaya çağıran ifadelere atıf yapılması nedeniyle, bu raporu da yok hükmünde sayacaklarını ve iade edeceklerini söyledi.

        Bakan Bozkır, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Avusturya’nın başkenti Viyana’da, Dışişleri, Avrupa ve Uyum Bakanı Sebastian Kurz ile düzenlediği basın toplantısında, AP'de bugün oylanarak kabul edilen Türkiye Raporu’nda geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1915 olaylarından soykırım olarak bahsedilmesine ilişkin yöneltilen soruya şu şekilde cevap verdi:

        “Türkiye olarak tarihimizde hiçbir anla ilgili olarak utanç duyacağımız bir an yok. Bütün arşivlerimiz açık. Bu konunun tarihçilerin karar vermesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz. Siyasetçiler tarih yazmamalı. Tarihi olaylarla ilgili siyasi kararlarla sonuçlar çıkarılmamalı."

        Bozkır, AP’nin geçen yıl kabul ettiği rapor için de, 1915 olaylarına soykırım şeklinde atıf yapılması durumunda iade edecekleri uyarısını yaptıklarını ve bunun da bu şekilde gerçekleştiğini anımsatarak şöyle devam etti:

        “Bu çerçevede geçtiğimiz yıl 1915 olaylarına sözde soykırım referansı yapılması durumunda bu raporu iade edeceğimizi söylemiştik. Maalesef geçtiğimiz yıl raporu yok hükmünde sayarak, iade ettik. Bu yıl da maalesef, aynı referans Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye raporunda yer alıyor. Bütün çabalarımıza, bütün ikazlarımıza rağmen, bu referansın giderilmesi mümkün olmadı. O nedenle bu raporu da yok hükmünde, geçersiz sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP’ye iade edecek” diye konuştu.

        AVRUPA BİRLİĞİ UYUM KOMİSYONU BAŞKANI GÜLPINAR'DA AP RAPORUNA İLİŞKİN AÇIKLAMA

        Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, "AP'nin 15 Nisan 2015'te kabul ettiği, 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili tek taraflı Ermeni anlatılarına dayalı talihsiz kararına, bu seneki AP Raporu'nda atıf yapılması, raporun objektifliğini ve güvenirliğini zedelemiştir. Bu nedenle, AP Raporu'nu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz. Rapor gönderildiğinde AP'ye iade edilecektir." dedi.

        Gülpınar, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar ile TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AB Komisyonu'nun 2015 Türkiye İlerleme Raporu'na dair, Avrupa Parlamentosu (AP) Kararı'nın AP Genel Kurulu'nda bugün yapılan oylama ile kabul edildiğini belirtti.

        Türkiye-AB ilişkilerinin son derece yoğun ve tarihi bir süreçten geçtiğine işaret eden Gülpınar, geçtiğimiz Kasım ayından itibaren üç kez Türkiye-AB Zirvesi gerçekleştiğini belirtti.

        Gülpınar, zirvelerde, katılım müzakerelerinin yeniden canlandırılması, başta siyasi, ekonomik ve enerji diyalogları olmak üzere Türkiye-AB üst düzey diyaloğunun güçlendirilmesi, Vize Serbestisi Diyaloğu sürecinin hızlandırılması, Göç Yönetiminde Yük Paylaşımı, Terörle Mücadelede İşbirliği, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi gibi kritik öneme haiz alanlarda çok önemli somut kararlar alındığını ve bu kararları belirlenen takvim doğrultusunda hayata geçirdiklerini vurguladı.

        18 Mart 2016 Türkiye-AB Zirvesi'nden bu yana bu çabanın somut sonuçlarının alınmaya başlandığını aktaran Gülpınar, şunları söyledi:

        "RAPORUN ÖN YARGILARLA DOLU OLDUĞUNU MÜŞAHEDE EDİYORUZ"

        "Böyle bir dönemde kabul edilen raporun ne yazık ki geçen sene olduğu gibi bu sene de temel amacından saptırıldığını ve ön yargılarla dolu olduğunu müşahede ediyoruz. AP'nin raporu esas olarak, Ekim 2015'de AB Komisyonu'nun yayımladığı Türkiye İlerleme Raporu'na ilişkin görüşlerini açıkladığı ve hiçbir bağlayıcılığı olmayan, siyasi nitelikli bir karar metnidir. Bununla birlikte bir AB kurumu tarafından yayımlanan raporun objektif olması gerekir.

        "RAPOR AP'YE İADE EDİLECEKTİR"

        Ancak AP'nin 15 Nisan 2015'te kabul ettiği 1915 olaylarının yüzüncü yılıyla ilgili tek taraflı Ermeni anlatılarına dayalı talihsiz kararına bu seneki AP Raporu'nda atıf yapılması, raporun objektifliğini ve güvenirliğini zedelemiştir. Rapor'da 15 Nisan 2015 Kararı'na yapılan atıf, sadece tarihi çarpıtmakla kalmamış, Türkiye-AB ilişkilerinin ortak zirvelerle ivme kazandığı dönemin ruhuna ve dinamizmine de aykırı düşmüştür. Bu nedenle, AP Raporunu geçen sene olduğu gibi bu yıl da yok hükmünde ve geçersiz kabul ediyoruz. Rapor gönderildiğinde AP'ye iade edilecektir."

        Gülpınar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki son gelişmelerin da raporda tek taraflı olarak yansıtıldığını belirterek, "AB ülkelerinde bir terör eylemi olduğunda acıları paylaşan ve terörü kınayan ancak Türkiye'de terörist saldırılarda vatandaşlarımız hayatını kaybederken, 'terörle mücadelede orantılılık' ve 'ateşkes' gibi ifadeler kullanmayı tercih eden hiçbir anlayışı kabul etmemiz, hoş görmemiz mümkün değildir." diye konuştu.

        TÜRKİYE'NİN TERÖRLE MÜCADELESİNİ ANLAMAKTAN UZAK

        Türkiye'nin terör olaylarının önünün alınmasına ve bölgedeki sivil halkın yaşam hakkının korunmasına yönelik çok yönlü çalışmalar yürüttüğüne dikkati çeken Gülpınar, AP Raporu'nun PKK terörünün boyutlarını ve Türkiye'nin terörle mücadelesini anlamaktan uzak olduğunun görüldüğünü vurguladı.

        Gülpınar, "ortak hedefler ve ortak çıkarlar" temelinde samimiyetle yürütülen AB sürecinin, AB kurumları tarafından da desteklenmesinin başta AB üyeliği olmak üzere, ortak hedeflere ulaşılması bakımından önemli olduğunu kaydetti.

        Türkiye-AB ilişkilerinin esasının Türkiye'nin AB'ye katılım süreci olduğuna işaret eden Gülpınar, şöyle konuştu:

        "Türkiye'nin katılım müzakereleri yürüten konumunu yok sayan ve müzakere sürecimizde önümüzü tıkama amacını taşıyan bu ve bunun gibi kararlar ülkemizin AB'nin ortak hedefleriyle bağdaşmamaktadır. Bu gibi ön yargılı siyasi tutumları içeren kararlar sadece Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine değil Avrupa'nın bütünleşme sürecine de hiçbir katkı sağlamayacak ve tarihin karanlık sayfalarında kalmaya mahkum olacaktır."

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ