Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya 1 Mayıs'ı böyle kutladı

        LONDRA'DA ON BİNLERCE KİŞİ KATILDI

        İngiltere'nin başkenti Londra'da on binlerce kişi 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı kutladı.1 Mayıs için düzenlenen yürüyüş ve mitinge, farklı uluslardan kamu çalışanları, sivil toplum kuruluşları, siyasi partilerden temsilciler, savaş karşıtı gruplar, etnik toplum örgütleri, sendika üyeleri destek verdi.

        Bu yılki 1 Mayıs'ın, 5 Mayıs'ta Londra'da yapılacak belediye başkanlığı seçimleri öncesine denk gelmesi dolayısıyla miting ve yürüyüş diğer yıllara göre daha hararetli geçti. Seçim yasaklarının başlaması nedeniyle konuşmalar sırasında hiçbir parti veya aday hakkında konuşma ve yoruma izin verilmedi.

        Yürüyüş öncesi İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn kalabalığa seslendi. Corbyn, yaptığı konuşmada, İşçi Partisi'nin ırkçılığın her türlüsüne karşı olduğuna dikkat çekerek, çeşitliliğe ve etnik farklılıklara değer verdiklerini vurguladı.

        Londra'nın kuzeyinde Clekenwell Green'de öğleden sonra toplanmaya başlayan göstericiler, daha sonra sloganlar ve marşlar eşliğinde Trafalgar Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca göstericiler “Yaşasın 1 Mayıs", “Tasarrufa hayır", “Kesintiye Hayır", “Irkçılığa son ver", “Uluslararası Dayanışma", “Özelleştirmeye Hayır" sloganlarının yazılı olduğu pankartlar taşıdılar. Göstericilerden bazıları ise sis bombası attı.

        Mitinge katılanların Trafalgar Meydanı'na varmasının ardından çeşitli sendikalardan temsilciler konuşma yaptılar. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı yürüyüşte herhangi bir taşkınlık yaşanmadı.

        RUSYA'DA 100 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

        Rusya'nın başkenti Moskova'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla Kızıl Meydan'da düzenlenen yürüyüşe yaklaşık yüz bin kişi katıldı.Farklı işçi sendikalarının öncülüğünde Kızıl Meydan'da düzenlenen geçit törenine katılanlar, ellerindeki bayrak ve balonlarla renkli görüntüler oluşturdu.

        Yürüyüşte hükümetten, işçilerin maaşına zam ve emeklilik yaşının artırılmaması gibi taleplerde bulunuldu. 1 Mayıs için Rusya Komünist Partisi de geniş katılımlı bir miting düzenledi.

        ŞİLİ'DE REFORM YASASI PROTESTOSU

        1 Mayıs İşçi Bayramı kapsamında Şili'nin Santiago kentinde Merkezi İşçi Sendikası (CUT - Central Unitaria de Trabajadores) tarafından gösteri düzenlendi. Gösteriye katılanlar 1 Mayıs'ı kutlarken anayasa mahkemesinin iş reformu yasasını reddetmesini protesto etti.

        FİLİPİNLER'DE DEVLET BAŞKANININ KUKLASI YAPILDI

        Şenlik havasında başlayan gösterilerin protestolara dönüştüğü ülkelerin başında Filipinler yer aldı. Sendikaların düzenlediği eylemdegöstericiler, devlet başkanının kuklasını yapıp ateşe verdi.

        FRANSIZLAR PİKNİK YAPMAYI TERCİH ETTİ

        Fransa'da 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına geçtiğimiz yıllara oranla ilgi çok düşük kaldı. İşçi sendikaları ile sivil toplum kuruluşlarının tüm çağrılarına rağmen bu yıl beklenilen ilgi sağlanamadı.

        Hükümetin çıkarmak istediği yeni çalışma yasası gerekçesiyle 'Paris Ayakta' adı altında düzenlenen gece eylemlerinde öğrenci ve bazı militanların polisle karşı karşıya gelmeleri ve 1 Mayıs kutlamalarında da buna benzer olayların çıkma ihtimali nedeniyle çoğu kişinin 1 Mayıs'ta pikniğe gitmeyi tercih ettiği bildirildi.

        Ancak eylem yapılan bazı noktalarda göstericiler polisle çatıştı, müdahale biber gazı ile oldu.

        BALKANLARDA RENKLİ MANZARALAR

        Balkan ülkelerinden Karadağ ve Hırvatistan'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında mitingler düzenlenirken, Bosna Hersek ve Sırbistan'daki vatandaşlar günü daha çok doğa gezileri ve piknik yaparak geçirdi.

        Karadağ'ın başkenti Podgorica'da, Bağımsız Sendikalar Birliği tarafından "Güvenli iş, güvenli hayat" sloganıyla miting yapıldı.Yüzlerce işçinin katıldığı mitingde, ülkedeki ekonomik ve sosyal konuların iyileştirilmesi çağrısında bulunuldu.

        Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de de Bağımsız Sendikalar Birliği tarafından "Kazançsız halk" sloganıyla miting düzenlenirken, merkezdeki Maksimir Parkı'nda 1 Mayıs kutlamaları kapsamında vatandaşlara ücretsiz kuru fasulye yemeği dağıtıldı.

        Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren mesire alanlarında ızgara ve piknik yaparak vakit geçirdi. Paskalya Bayramı'nın aynı güne denk gelmesi ve yağmurlu hava şartları nedeniyle Sırbistan'da 1 Mayıs, geçen yıla oranla daha sakin geçti.

        Bosna Hersek'te de Sırbistan'da olduğu gibi etkili olan yağmurlu hava, vatandaşların 1 Mayıs kutlamalarına engel oldu. Yağmurlu havaya rağmen mesire alanlarına gelen vatandaşlar ise şarkılar eşliğinde Emek ve Dayanışma Günü'nü kutladı.

        AVUSTURYA BAŞBAKANI DA YÜRÜYÜŞE KATILDI

        Avusturya'nın başkenti Viyana'da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. İktidardaki Avusturya Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) tarafından düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşü, opera binası önünden başladı. Ring caddesine çıkan binlerce kişi, Viyana Belediyesi'ne yürüdü. Yürüyüşe, Avusturya Başbakanı Werner Faymanndakatıldı.

        AA-İHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ