Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa AB, vize muafiyeti raporunu yarın açıklayacak

        Bahar BAKIR/ANKARA

        AvrupaBirliği (AB), Türkiye’ye yönelik vize muafiyeti kararıyla ilgili raporunu yarın verecek. Türkiye, 72 kriterden, Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasıyla ilgili yasa tasarısı ile Siyasi Etik Kanunu tasarısı ve iki uluslararası sözleşmeyi TBMM’den geçiremedi.

        Vize muafiyeti ile ilgili tartışmalar gündemdeyken, Almanya ve Fransa başta olmak üzere bazı AB ülkeleri, “acil durum fren sistemi”ni savunuyorlar.

        Sistem, AB’de “yasadışı” olarak kalmaya devam eden Türklerin sayısında artış olması durumunda, 3 aylık vize muafiyetinin askıya alınmasını öngörüyor. Ancak, AB Komisyonu’nun mart ayında hazırladığı vize raporundaki sayılar, bu korkunun yersiz olduğunu gösteriyor.

        YASADIŞI GİRİŞ VE KALIŞLARDA DÜŞÜŞ VAR:

        HABER TÜRK’ün edindiği bilgiye göre, AB ülkelerine yasadışı giriş yapan Türk vatandaşlarının sayısı 2011 yılında 700 düzeyindeyken, 2015 yılında 569’a düştü. AB ülkelerinde yasadışı yaşayan Türk vatandaşlarının sayısı 2011 yılında 7 bin 803 iken, 2015 yılında bu rakam 6 bin 390 olarak saptandı. Türk vatandaşlarının en çok Almanya, Fransa, Avusturya, İngiltere’de yasadışı olarak kaldığı tespit edildi.

        İLTİCADA BÜYÜK DÜŞÜŞ

        Türk vatandaşları arasından AB ülkelerine iltica talebinde bulunanların sayısı 2008 yılından bu yana geriliyor. 2008’de 7 bin 115 kişi iltica başvurusunda bulunurken, bu sayı 2015 yılında 2 bin 745 kişiye geriledi. En çok başvuru, bin 765 kişiyle Almanya’ya yapıldı.

        REDDEDİLENLER 3 BİN KİŞİ

        AB ülkelerine girmesi reddedilen Türklerin sayısı 3 bin 210. Bu, diğer ülkelerle kıyaslandığında çok düşük olarak değerlendiriliyor. Türkler en çok Bulgaristan, Yunanistan ve Almanya tarafından kabul edilmedi.

        VATANDAŞLIK ALMA

        2008-2013 yılları arasında 46 bin 476 Türk, AB vatandaşı oldu. En çok vatandaşlık 27 bin 986 kişiyle Almanya, 5 bin 873 kişiyle Fransa, 4 bin 184 kişiyle İngiltere, 2 bin 897 kişiyle Hollanda tarafından verildi.

        BOZKIR: BİZ ÜSTÜMÜZE DÜŞENİ YAPTIK

        Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, önceki gün vize serbestisi konusunda Türkiye’nin üzerine düşen yükümlülüklerini yerine getirdiğini belirterek “Şimdi ‘AB yan çizer mi, çizmez mi?’ diye soruyorlar. Ben de diyorum ki; şurada haziran sonuna 50 gün var. Çizse de göreceğiz, çizmeyecekse de göreceğiz” dedi. Bozkır, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 36 yıl sonra vizesiz seyahat hakkına kavuşacaklar. Biz doğru olduğuna inandığımız tüm beklentileri yerine getirdik. Bu beklentilerin hepsi bizim ihtiyacımız olan, bize faydası olan şeyler. Vizeyi kaldırmazlarsa bize hiçbir şey olmaz. Biz öyle bir ülkeyiz ki Yunanistan, Hırvatistan, Slovenya, ‘Vize kalksın da Türk turistler gelsin’ diye heyecanla bekliyorlar. İnşallah vizeler kalktığında öğrencilerimiz, işadamlarımız, vatandaşlarımız rahat edecek” dedi.

        NELER KALDI?

        AB Komisyonu Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanmasıyla ilgili raporunu 72 kriterdeki duruma göre verecek. Ancak, TBMM’de geçen hafta çıkan kavga sonrasında, Genel Kurul’a düne kadar ara verilmişti. AB düzenlemeleri arasında yer alan Kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasıyla ilgili yasa tasarısı, Siyasi Etik Kanunu tasarısı ve izinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne ilişkin anlaşma ile Avrupa Konseyi Terörizmin Önlenmesi Sözleşmesi TBMM’nin onayını bekliyor.

        9 HAZİRAN'DA OYLANACAK

        AB Komisyonu, yarın açıklayacağı raporda Türkiye’nin 72 kriteri yerine getirdiğine karar verirse, 539/2001 sayılı Konsey tüzüğü üzerinde değişiklik önerisi hazırlayacak. Bu öneri ilk olarak Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komitesi’nde ele alınacak.

        Sonra da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nda görüşülerek oylanacak. Metnin kabulü için salt çoğunluk yeterli oluyor. Bu metin daha sonra 8-9 Haziran’da AB Adalet ve İçişleri Konseyi’ne gelecek. Kabul için nitelikli çoğunluk gerekiyor. Nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55’inin “Evet” demesi ve “Evet” diyecek ülkelerin nüfusunun AB toplam nüfusunun yüzde 65’nin temsil etmesi gerekiyor.

        Yasa değişikliği AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanacak. Yapılan bu düzenlemeler genellikle Resmi Gazete’de yayımlanmasından 20 gün sonra yürürlüğe giriyor. Ancak süreler kısalabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ