Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer Özel araç ve taksi çağırma uygulamasına taksicilerden tepki
        1

        Özel araç ve taksi çağırma uygulaması Uber, birçok ülkede taksi sürücleri tarafıdan protesto ediliyor.

        2

        Kurulduğu günden itibaren hızla büyüyen ve piyasa değeri 50 milyar dolara ulaşan araç paylaşım sistemi Uber’e dünyanın her yerinde olduğu gibi Brezilya’da da taksicilerin tepkisi büyük oldu.

        3

        Rio de Janierio ve Sao Paolo gibi büyük şehirlerde yüzlerce taksi, Uber'i protesto etmek amacı ile yolları kapattı.

        4

        Taksi şöförlerinin Uber ile alakalı olarak karşı çıktığı konular onların aynı maliyetlerinin olmaması, sigorta konularındaki farklılıklar ve güvenlik kurallarındaki farklılıklar olarak dikkat çekiyor.

        5

        Geçtiğimiz günlerde benzer bir protesto Portekiz'de de yapıldı.

        6

        Lizbon, Porto, Faro gibi büyük kentlerde bugün yapılan eylemlere 6 bin 500'den fazla taksicinin katıldığı bildirildi.

        7

        Protestoların en büyüğü başkent Lizbon'da olurken, yaklaşık 4 bin taksicinin sabah saat 09.00'da şehir merkezinde toplanarak araçlarıyla ilk havalimanına gittiği, daha sonra da eylemlerini Portekiz Meclisi'nin önünde sonlandırdığı belirtildi.

        8

        Portekiz Taksiciler Federasyonundan yapılan açıklamada "Ulaşımla ilgili internetteki uygulamalara karşı değiliz. Sadece birine, Uber'e karşıyız. Çünkü yasal ve mali konularda herkes için zorunlu olan sorumlulukları yerine getirmiyorlar. Sadece Uber'e özgü kural yapılmaz. Herkes için uygulanan kuralları Uber de yerine getirmelidir." denildi.

        9

        Verilen bilgilerde, Uber'in Portekizli taksicilerin toplam kazancını yüzde 20 oranında düşürdüğü bildirildi.

        10

        Portekiz hükümeti yetkilileri ise Uber ile ilgili ortak tavır takınılması için Avrupa Birliği'nin alacağı kararı beklediğini söyledi.

        11

        Portekiz'de taksiciler Eylül ve Şubat aylarında da Uber'e karşı Lizbon Havalimanı'nda eylemler yapmıştı. Portekiz Sivil Mahkemesi tarafından Uber yasa dışı ilan edilse de ülkede hizmet vermeye devam ediyor. Portekiz basınında yayınlanan anketlerde halkın yüzde 72,3'ünün Uber uygulamasından yana olduğu görüldü.

        12

        Nisan ayının başında Avusturya başkneti Viyana'da da bir protesto gösterisi düzenlenmişti

        13

        Taksicilerin üyesi olduğu "Taxi Club" oluşumu, "Taksiciler için adalet’’ sloganıyla protesto eylemi düzenledi.

        14

        Viyana’nın 22. bölgesinden araçlarıyla yola çıkan yaklaşık 400 taksici, konvoy oluşturdu. Taksiciler yol boyunca kornalar çalarak "Uber" uygulamasını protesto etti.

        15

        Uber karşıtı eylemlerin en yenisi dün Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de gerçekleşti.

        16

        Taksiciler, mobil uygulamalar üzerinden taksicilik hizmeti veren Uber'i protesto etti.

        17

        Taksiciler hükümet tarafından geçtiğimiz günlerde taksicilik sektörüyle ilgili çıkarılan kararnamenin tam olarak uygulanmadığını iddia edip, başkentin simgelerinden Erzsebet ve Lanchid köprülerinin yanı sıra Müze Bulvarı'nı trafiğe kapattı.

        18

        Mobil uygulamalar üzerinden taksicilik hizmeti veren şoförlerin ehliyetlerine ve plakalarına el konulmasını talep eden taksiciler, hazırlanan kararname tam olarak uygulanıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

        19

        Uber birçok ülkede yasa dışı faaliyet gösterdiği, vergi kaçırdığı ve haksız rekabete neden olduğu gerekçesiyle protestolara neden oluyor.

        20

        2009 yılında kurulan ve kısa sürede piyasa değeri 50 milyar dolara ulaşan Uber'in birçok ülkede yasaklanmasına rağmen yasal boşluklardan faydalanarak faaliyet gösterdiği iddia ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ