Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu ‘Dr. Maaz hayat kurtarmak için hayatını kaybetti’

        Zahide TURAN - GAZETE HABERTÜRK

        Rusya’nın Halep’te bombaladığı hastanede yaşamını yitiren kentteki son çocuk doktorlarından Maaz’ı, mesai arkadaşı Hatem Habertürk’e anlattı. Hatem, “Maaz günde 12 saat boyunca iki farklı hastanede çalışıyordu. Türkiye’ye gidip ailesini görmek istiyordu ama saldırı oldu. Hayatları kurtardığı için hayatını kaybetti. Saldırı tesadüf değildi” dedi.

        Suriye’de rejime bağlı ordunun ve Rusya koalisyonunun en vahşi katliamlarına sahne olan Halep’te, 27 Nisan’da düzenlenen hava saldırısında kentin son çocuk doktorlarından Muhammed Waseem Maaz hayatını kaybetmişti. Maaz’ın mesai arkadaşı Doktor Hatem, Facebook’tan paylaştığı dokunaklı bir mektupla arkadaşına veda etti.

        Dünya çapında yüz binlerce kez paylaşılan mektupta, 36 yaşındaki Maaz’ın Hatem ile gündüzleri 6 saat birlikte çalıştığı, ardından ise Bağımsız Doktorlar Birliği (IDA) tarafından desteklenen ve 27 Nisan’da da mezarı olan Kudüs Sahra Hastanesi’nde hastaları muayene ettiği yazıyor.

        ‘HALEP’TE 5 PEDIATRIST KALDI’

        Habertürk’ün ulaştığı Hatem, 29 yaşında, Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Maaz gibi pediatrist olan Hatem, tam adının yazılmasını istemedi. Dr. Hatem, arkadaşı Maaz’ı şu sözlerle anlattı: “Birlikte Halep Çocuk Hastanesi’nde çalışıyorduk. Ona Ebu Abdurrahman diye hitap ederdik. Ben hastanenin başhekimiydim, o da hastanenin tıp direktörü. Günde 6 saat, haftada 6 gün birlikte çalışıyorduk. Sabah Halep Çocuk Hastanesi’nde birlikteydik. O akşama kadar da Kudüs Sahra Hastanesi’nde çalışırdı. Orada da pediatri departmanını yönetiyordu. Saldırı olduğunda ise nöbette kalırdık. Çocuk Hastanesi’nde 6 doktor, günde 200’e yakın hasta tedavi ediyorduk. Ama artık Halep’te toplamda 7 hastane kaldı ve 50-70 kadar doktor çalışıyor, kent çapında 1’i cerrah, 5 pediatrist hizmet veriyor.

        ESAD’IN ELİNDE KAN VAR

        Maaz ile pazarları halı saha maçı yapardık, o hep önlüğüyle olurdu. İşine âşıktı, kendisini hastalarına adamıştı. Bekârdı ve evlenmesi için kendisini sıkıştırdığımızda ‘Savaş bitince’ derdi. Hayatları kurtardığı için hayatını kaybetti. Maaz’ın ailesi İskenderun’da yaşıyor.

        Maaz, ailesini 4 aydır görmüyordu, onları ziyarete gidecekti ama olmadı. Maaz’ın 2 kardeşi de doktor. Hüsam göz doktoru. Bakry ise ortopedi uzmanı ve hâlâ Halep’te bir hastanede çalışıyor.’’ Rusya’nın desteğiyle saldırıların fazlasıyla arttığını belirten Hatem, “Kudüs Sahra Hastanesi rastgele hedef alınmadı. Hastane ve siviller her zaman hedef oldu” dedi.

        Dr Hatem, savaştan bıktıklarını ise şu sözlerle ifade etti: “Esad’a karşıyım ve bu uğurda elimden geleni yaparım. Silahla alakalı hiçbir şey istemiyorum. Ne olursa olsun, savaş bitsin istiyorum, usandım. Ama artık Esad gitmeli. Esad’ın her aileye kan borcu var.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ