Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Bakan Çelik: Retorik mücadelesi doğru değil

        GAZETE HABERTÜRK

        AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, İtalya’ya AB Bakanı ve Başmüzakereci sıfatıyla ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Temaslarının ilk gününde, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni ile görüşme gerçekleştiren Çelik, tarihin en büyük krizlerinden biri olan göç krizini Türkiye ile AB arasında varılan sığınmacı krizine yönelik anlaşmayla beraberce yönettiğini anımsattı.

        Ömer Çelik - Paolo Gentiloni
        Ömer Çelik - Paolo Gentiloni

        Çelik, “Ortak bir mekanizma kurarak, ortak akıl ve ortak eylem planı üreterek çok büyük bir başarıya imza attık. Bire bir anlaşmasıyla ekim ayında 7 bin kişi geçiş yaparken, bugün bu sayı 20’ye, 30’a düşmüştür. En güzel haber de mayıs ayı içerisinde hiç ölüm olmamıştır” ifadesine yer verdi.

        Bakan Çelik, “Vize serbestisi konusunda bir yol bulabileceğimizi ve ortak bir noktaya gelebileceğimizi düşünüyorum. Sürekli olarak bir retorik mücadelesine girmek iki taraf için de verimli değil” ifadelerini paylaştı.

        İtalya’dan tam üyeliğe destek Ev sahibi Bakan Gentiloni de İtalya ve Türkiye arasındaki ilişkinin tarihinin çok eski olduğunu ifade ederek, “İtalya’nın, son yıllarda farklı hükümetler işbaşı yapsa da Türkiye’nin AB üyeliğine yönelik tutumu açıktır. Akdeniz’in iki büyük ülkesi olarak ortak çıkarlarımız var. Türkiye’nin AB üyesi olmasına inanıyoruz” dedi.

        “Suriye’den kaynaklanan göç krizi konusunda Türkiye ile aynı ortak noktadayız” diyen Gentiloni, Türkiye’nin ağırladığı 2.5 milyonun üzerinde sığınmacıyla, en çok sığınmacıya kucak açan ülke olduğunu bildiklerini söyledi.

        Gentiloni, “Anlaşmanın tam ritimle çalışabilmesi için AB’nin, Türkiye’nin tam üyeliği üzerinde çalışması gerekiyor, vize serbestliği getirilmesi gerekiyor, açılmamış olan fasılların açılması gerekiyor” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ