Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa Brexit kararının ardından Avrupa Birliği'nin kurucu ülkeleri Fransa, Hollanda, Lüksemburg, İtalya ve Belçika Berlin'de toplandı

        HABERTURK.COM

        Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'ni (AB) terk etmeye karar verdiği tarihi referandumun ardından, birliğin 6 kurucu ülkesinden üst düzey diplomatlar bugün Berlin'de buluştu.

        Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn İngiltere’nin AB’den ayrılmasının sonuçlarını görüşmek için Almanya Dışişleri Bakanlığının Berlin'deki konuk evi Villa Borsig'de bir araya geldi.

        AP'nin haberine göre Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, bu referandumu 'uyan' çağrısı şeklinde görmenin çok önemli olduğunu vurguladı.

        Toplantının ardından açıklamadabulunan Steinmeier, Birleşik Krallık'ın AB'den 'en yakın zamanda' çıkması gerektiğini ancak yoğun görüşmelere ihtiyaç olduğunu söyledi.

        Steinmeier, "Büyük Britanya'nın kararına saygı gösteriyoruz. Ve artık kendisine odaklanacağını da anlıyoruz" dedi. Steinmeier ayrıca, "Avrupalılara, Avrupa'nın önemini ve işini yapabiliyor olduğunun gösterilmesi gerekiyor' diye konuştu.

        "KEDİ-FARE OYUNU OLMASIN"

        Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc-Ayrault da 'aciliyete' vurgu yaparak, siyasi ve ekonomik alanlarda belirsizlik yaşamam adına aciliyete ihtiyaç olduğunu söyledi.

        Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn Birleşik Krallık'ın AB'den çıkış süreci için müzakerelere hızlıca başlanması gerektiğinin altını çizdi.

        Asselborn 'kedi-fare' oyununun yaşanmamasını umduğunu belirterek, "İnsanlar sözünü söyledi ve bu kararı uygulamalıyız" ifadelerini kullandı.

        İtalya Dışişleri Bakanı Gentiloni de AB'nin 27 üye ülke 440 milyonluk nüfusuyla devam edeceğini belirtirken, bir soru üzerine ayrılık sürecinin uzamaması gerektiğini şu sözlerle ifade etti:

        "Birlikten ayrılmayı belirleyen kurallar var. Kim ayrılmaya karar verdiyse, bu mekanizmayı bir an önce çalıştırmalı. AB’nin, İngiltere’nin kendi iç dinamikleri için aylarca rehin edilmesine izin veremeyiz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ