Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya Türkiye’nin adımlarını böyle duyurdu

        GAZETE HABERTÜRK

        THE WAHINGTON POST: İsrail ve Türkiye, 6 yıl süren gerginlikten sonra ilişkilerin onarılması konusunda anlaşmaya vardı. Bu uzlaşının bölgede güvenlik ve ekonomi açısından geniş çaplı sonuçları olabilir. Türkiye ve İsrail, bir zamanlar yakın askeri işbirliği içerisindeydi, iki ülkenin IŞİD gibi ortak kaygıları var. Ayrıca bu durum, Gazze Şeridi’ne dışarıdan yardım için yeni kanallar da açabilir

        THE NEW YORK TIMES: Anlaşmayı eleştirenler İsrail’in neden 20 milyon dolar tazminat vermeyi kabul ettiğini soruyor.

        THE ECONOMIST: İsrail ile Türkiye arasında bir zamanlar var olan yakın ittifakın aynı şekilde devam edeceğini beklemek için çok erken.

        ‘SIKI DOSTLAR YENIDEN’ FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG: Bir zamanların sıkı dostlarının yeniden barışması tam 6 yıl sürdü. Görünen o ki bu, tamamen ortak bir ekonomik çıkar uzlaşısı.

        NEUE ZÜRCHER ZEITUNG: Her daim kötü haberlere kaynaklık eden Ortadoğu’dan nihayet iyi bir ses duyuldu: İsrail ve Türkiye ilişkilerini düzeltmek ve barışmak niyetinde.

        LE MONDE: İsrail ve Türkiye İran’ın arzularına karşı koyabilmek için uzlaştı. Esasen anlaşmanın temelinde bölgesel çıkarlar ve enerji kaynakları yer alıyor. İki ülke Ortadoğu’da baskın olan İran’a karşı bölgesel bir birlik oluşturmak istiyor. Doğu Akdeniz’deki doğalgaz yatakları ve İsrail’in Türkiye’yi önemli bir müşteri olarak görmesi de iki ülkeyi yakınlaştırmış olabilir.

        EL SAFIR: Anlaşma özellikle İsrail’de ihtilafa sebep oldu zira kimileri bunu boyun eğmek olarak yorumladı.

        EL AKHBAR: Türkiye’nin tavrı, İsrail ile ihtilafın zirvesindeyken bile, İran’ın Filistin davasına yönelik tavrına yaklaşamadı. İran, nükleer müzakerelerde dahi Filistin’i tartışmayı reddetmişti.

        ‘TÜRKIYE ÖNEMLI GÜÇ’

        THE NEW YORK TIMES: Avrupa’ya karşı kavgacı bir tavır ve iddialı bir dış politika benimseyen Erdoğan, diplomatik açıdan yalnız kaldı. Pazartesi günkü adım, bu zararın bir kısmının karşılanmasına yönelik bir çaba olarak görülebilir.

        BLOOMBERG: Erdoğan, İsrail ile 6 yıldır süren bir anlaşmazlığa son verdi ve Rusya ile ilişkileri onarmak için de beklenmedik bir adım attı. Bu çift yönlü uzlaşı adımları, kendisini bölgesel çatışmaları çözmede giderek kenara itilmiş bulan Türk hükümetini güçlendirebilir.

        THE TIMES: Buradan çıkarılması gereken ders Türkiye’de neler yaşandığını daha iyi anlamaya çalışmamız gerektiğidir. Erdoğan’ı hor görürsek fırsatı kaçırabiliriz. Türkiye çok önemli bir güç ve bizim dostlarımıza dair seçici davranmayı bırakmamız gerekiyor.

        BILD ONLINE: Türkiye giderek genişleyen izolasyon duvarını yıkmak istiyor. Şiddet sarmalına kapılan bir bölgede yeni dostlara ihtiyacı var.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ