Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa İngiltere’de ‘Mayday’ çağrıları

        GAZETE HABERTÜRK

        AB referandumunun taşlarını yerinden oynattığı İngiltere siyaseti yeni başbakana kilitlendi. Yarışın en güçlü adayı olduğu ileri sürülen Boris Johnson’ın çekilmesinin ardından ortaya çıkan 5 adaya rağmen yarışın Adalet Bakanı Michael Gove ile İçişleri Bakanı Theresa May arasında geçeceği tahmin ediliyor.

        İngiltere’nin AB’den çıkması yönünde kampanya yürüten Gove ve May’e parti içinden destek oldukça yüksek. Ancak İngiliz muhafazakâr basını daha yarışın başında Theresa May’i ön plana çıkardı.

        Ülkenin en çok satan iki gazetesi The Sun ve Daily Mail yayınladıkları haberlerde Theresa May’in İngiltere başbakanlığı için en uygun aday olduğunu ileri sürdü.

        İki gazetede çıkan haberlerde önceki gün Boris Johnson’ı “Başbakanlık’a uygun olmadığını ve desteklemediğini” açıklayan onun yarıştan çekilmesine sebep olan Michael Gove, “Siyasi ihanet” ve hatta “Darbecilik” ile suçlandı.

        YENI THATCHER MI?

        Theresa May, İngiliz bahisçilerin de favori başbakan adayı. Seçilirse Theresa May, İngiltere’nin ikinci kadın başbakanı olacak. Milliyetçi ve ‘şahin’ siyaseti ile ülkenin ilk kadın ve en uzun görev yapmış başbakanı Margareth Thatcher’a benzetilen Theresa May iş çevrelerinin de desteklediği bir aday.

        Oxford Üniversitesi’nde coğrafya eğitimi alan 60 yaşındaki May, mezun olduktan sonra uzun süre İngiltere Merkez Bankası’nda çalışmıştı. 1997’den beri Avam Kamarası’nın Muhafazakâr milletvekilleri sıralarında yer alıyor.

        2010’da İçişleri Bakanlığı’na getirilen May, emniyet teşkilatı reformu ve sığınmacı akımını durdurma yönünde aldığı sert kararlarla dikkat çekti. May, halen İngiltere’nin en uzun süre görevde kalan İçişleri Bakanı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ