Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika George W. Bush, Chilcot raporunu okumadı bile

        GAZETE HABERTÜRK

        İngiltere’de Tony Blair hükümetinin 2003’teki Irak işgaline yasal zemini olmadan, risklere ilişkin istihbarat raporlarını hiçe sayarak, plansız biçimde katıldığını ortaya çıkaran Chilcot raporunun açıklanmasının ardından gözler, işgalin mimarı olan dönemin ABD Başkanı George W. Bush’a döndü. Blair’in kendisine “Ne olursa olsun sonuna kadar seninleyim” diye mesaj attığı ortaya çıkan George W. Bush’un rapor hakkındaki görüşleri merak konusuydu. Ancak Bush’un sözcüsü Freddi Ford, görüş taleplerini “Bush, çarşamba gününü Teksas’taki çiftliğinde ‘savaş gazileri’ ile dağ bisikleti sürerek geçirecektir” açıklamasıyla geri çevirdi. Ford, BBC’nin Bush’un rapora göz atıp atmadığı yünündeki sorusuna ise “Sayın başkan raporu okuma fırsatı bulamamıştır” açıklamasını yaptı. Birkaç saat sonraysa Bush’un bisiklet sürerken çekilmiş fotoğrafları Instagram’da paylaşıldı.

        KİTLE İMHA SİLAHI YALANI ORTAYA ÇIKMIŞTI

        George W. Bush, 11 Eylül terör saldırılarının ardından Saddam Hüseyin’in terörü desteklediği ve kitle imha silahlarına sahip olduğu gerek- çesiyle Irak’a saldırı emrini vermişti. İşgalden 1 yıl sonra Irak Araştırma Grubu’nun Duelfer Raporu, ülkede tüm aramalara rağmen kimyasal silah bulunmadığını bildirmişti. ABD ordusu 2010’a kadar Irak’ta kalmış, geçen 7 yılda 4 bin 500 Amerikan askeri ve çok sayıda paralı asker yaşamını yitirmişti. Aynı süre zarfında 100 binden fazla Iraklı yaşamını yitirmişti.

        BLAIR PİŞMAN DEĞİL

        Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, hükümeti hakkında hazırlanan rapora rağmen, Irak işgalinin “dünyayı daha iyi bir yer haline getirdiğini” ileri sürdü.

        ‘SAVAŞ IŞİD’İ DOĞURDU’

        Guardian Gazetesi’nin haberine göre, Chilcot raporunda, Blair’in inkâr etmesine rağmen istihbarat servislerinin 2006’da işgalin yeni bir terör dalgası yarattığı konusunda hükümet ve meclisi bilgilendirdiğini yazdı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ