Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu IŞİD ve YPG göçe zorluyor

        GAZETE HABERTÜRK

        Suriye’nin kuzeydoğusunda YPG ile rejim güçleri arasındaki çatışmalara ABD’nin de müdahale edebileceği yönünde gelen haberler, sivil halkta paniğe yol açtı. Bölgeden çok sayıda ailenin ayrıldığı haber veriliyor.

        Hafta içinde Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolünü ele geçirdiği Menbiç ve muhaliflerin eline geçen Çobanbey’den de Türkiye’ye doğru sivil akışı gözlemleniyor.

        Esad yine vurdu, ABD hareket lendi Kısmen rejim güçlerinin kısmense PKK’nın Suriye uzantısı PYD/YPG’nin denetimindeki Haseke kentindeki çatışmalar sürüyor. Rejim uçakları cuma günü ikinci kez kentteki YPG güçlerini vurdu.

        Esad rejiminin bombardımanında ilk belirlemelere göre 20 YPG’li öldü, 50 kişi de yaralandı. Hava saldırıları kentte büyük panik yaratırken, ABD de harekete geçti.

        ABD Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun hava saldırıları sırasında ABD ordusuna bağlı özel kuvvetlerin de bu bölgede olduğunu bildirdi, ABD’ye ait jetlerin bu kuvvetlerin korunması için havalandığını söyledi.

        Bu açıklamanın ardından 2 Suriye jetinin Haseke’yi vurmasının engellendiği haber veriliyor. Suriye ordusundan yapılan ve televizyondan canlı yayınlanan açıklamada ise Haseke’de 5 yıldır süren çatışmasız durumun bozulmasından YPG sorumlu tutuldu.

        Sözcü, YPG güçlerini ‘devlet kurumlarına saldırmak, petrol ve pamuk çalmak, sınavları engellemek, silahsız sivilleri rehin almak, kaos ve istikrarsızlık yaymakla’ suçladı.

        5 BİN 500 SİVİL HASEKE’DEN GÖÇ ETTİ

        Çatışmalar ve hava operasyonları nedeniyle kentin bazı mahallerinden siviller tahliye edilmeye başladı. Tahliye edilenlerin büyük bölümünün kadınlar ve çocuklardan oluştuğu belirtiliyor.

        Bazı ailelerse kendi imkânları ile kenti terk ediyor. Birinci Halep Tümeni Komutanı Taha Atraş Türkmenoğlu, Habertürk’e yaptığı açıklamada Haseke kentinde de şiddetli çatışmaların yaşandığını belirterek “Esad rejimi YPG’nin askeri binalarına hava saldırısı düzenledi. Bölgede yaşayan yaklaşık 5 bin 500 sivil, hava bombardımanından kaçarak Nusaybin Sınır Kapısı’na göç etti” dedi.

        KARKAMIŞ SINIR KAPISI’NA AKIYORLAR

        Suriye’nin kuzey batısında artan çatışmalar da sivilleri göçe zorluyor. Hafta içinde kontrolündeki Menbiç’i DSG’ye kaybeden IŞİD teröristlerinin canlı kalkan olarak kullandığı binlerce sivilin Türkiye’nin Karkamış Sınır Kapısı’na doğru yönlendiği haber veriliyor. Cerablus ve çevre yerleşim yerlerinde ÖSO ile IŞİD teröristleri arasındaki çatışmalar da arttı.

        ÖSO gruplarına bağlı birinci Halep Tümeni ve Sultan Murat Tugayı’ndan oluşan 750 kişi Cerablus’a operasyon başlattı. 25 bin sivilin yaşadığı Cerablus’ta operasyonlarda Köşe, Çamil, Taşatan, Armana, Aşağı Cerablus ve Keknece köylerini boşaltan IŞİD, militanlarını El Bab bölgesine aktardı. Karkamış Sınır Kapısı’nda ise siviller korku dolu anlar yaşıyor.

        HABERTÜRK’ün aldığı bilgilere göre Cerablus bölgesinden 3 bin kişi Azez’deki güvenli bölgeye göç etti. YPG’nin de Cerablus’a 15 kilometre yaklaştığı, Cerabus’ta şiddetli çatışmaların yaşandığı kaydediliyor.

        RUSYA BU KEZ AKDENİZ'DEN VURDU

        Hafta içinde Suriye’deki IŞİD ve El Nusra mevzilerini ilk kez İran topraklarından kalkan uçaklarla vuran Rusya, dün bu kez Doğu Akdeniz’deki donanmasını harekete geçirdi. Rus savaş gemilerinden atılan güdümlü füzelerin Halep civarındaki mevzileri vurduğu açıklandı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ